Ελληνοτουρκικά

Αποκάλυψη! Η Ελληνική απάντηση στην Τουρκική "φαιά" προπαγάνδα για τη νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου

Οι Τούρκοι μετά την σφοδρή αντίδραση Ελλάδας-Αιγύπτου, αλλά και του Λιβυκού κοινοβουλίου, για την υπογραφή  του παντελως παράνομου μνημονίου μεταξύ του Ντμπέϊμπα και εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης, για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε χερσαία  και θαλάσσια τμήματα της υποτιθέμενης ΑΟΖ της Λιβύης, επιχειρούν μέσω  "φαιάς" προπαγάνδας των ΜΜΕ τους, να πείσουν για την επιβολή τετελεσμένων των Διεθνή κοινή γνώμη.

 Έτσι σύμφωνα με  άρθρο τουρκικού ΜΜΕ,  αναφέρεται  σε τίτλο του ότι "η Ελλάδα έχει λάβει την απαραίτητη απάντηση σχετικά με τα χωρικά ύδατα της Κρήτης, από τους Λίβυους", το οποίο στη συνέχεια ισχυρίζεται ότι:

"Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Λιβύη συνεργαζόμενη με έναν ισχυρό σύμμαχο όπως η Τουρκία, ανταποκρίθηκε κατάλληλα στο πείσμα της Ελλάδας για τα χωρικά ύδατα της Κρήτης, δίνοντας την δέουσα απάντηση.

Σημειώνοντας ότι το πρόβλημα των χωρικών υδάτων της Κρήτης, που αντιμετωπίζεται με την Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια, τέθηκε σε πρόσφορο έδαφος με το «Μνημόνιο Συνεννόησης για τον καθορισμό της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας» που υπεγράφη με την Τουρκία στις 27 Νοεμβρίου 2019, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το θέμα λύθηκε με το μνημόνιο συνεννόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022. 

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Saniye Ferjani δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιτάχθηκε στο «Μνημόνιο Συνεννόησης για τον Περιορισμό της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας» που υπεγράφη με την Τουρκία το 2019 και στο μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων, που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου, λόγω του νησιού της Κρήτης.

Σημειώνοντας ότι το πρόβλημα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης συνεχίζεται από το 2007, ο Φερτσάνι δήλωσε ότι υπήρξε διαφωνία με την Ελλάδα κατά τις εργασίες για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή από την πόλη Derne της Λιβύης μέχρι την Κρήτη.

Τονίζοντας ότι εκείνη την εποχή η Ελλάδα δεν έκανε ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τα χωρικά ύδατα της Κρήτης και ότι εισήλθε στη θαλάσσια ζώνη της Λιβύης λόγω αυτού του νησιού, όπου ζούσε πολύ λίγος πληθυσμός, ο Ferjani είπε:

«Πιστεύω ότι το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι για τα χωρικά ύδατα του ελληνικού νησιού της Κρήτης, είναι μια καλή απάντηση στο πείσμα σας για τα χωρικά ύδατα της Κρήτης». 

Ο Ferjani δήλωσε ότι η Λιβύη ήθελε να επιλύσει αυτό το ζήτημα πολλές φορές από την εποχή του Καντάφι, αλλά η ελληνική πλευρά δεν συμφώνησε με αυτό, προσθέτοντας, "Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στην Ελλάδα με έναν ισχυρό σύμμαχο. Ούτε αυτό το αρνούμαστε. Μία μεγάλη χώρα όπως η Τουρκία δεν υπογράφει συμφωνίες ενάντια στους διεθνείς νόμους».

Εκφράζοντας ότι η Λιβύη, όπως και άλλες κυρίαρχες χώρες, έχει το δικαίωμα να εξερευνά, να εξάγει φυσικό αέριο και να συμπράτει σε άλλα έργα σε αυτές τις περιοχές, ο Ferjani αναφέρθηκε στη στάση της ΕΕ και της Γαλλίας ειδικότερα λέγοντας:

«Είναι γνωστό ότι η Γαλλία έχει τα μάτια της στο έδαφος της Λιβύης. Έχει φιλοδοξίες όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στα νότια της Λιβύης».

Κατάλληλη φράση "απόπειρα εκβίασης"

Ο Λίβυος ακτιβιστής Mutez Mohammed bin Zehra δήλωσε ότι είναι φυσιολογικό να εναντιώνεται ή να αντιτίθεται στις συμφωνίες που υπογράφηκαν στη διεθνή σκηνή  και ότι η στάση του Καΐρου αντανακλά τις πολιτικές διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και αιγυπτιακής διοίκησης, ενώ το μνημόνιο της Λιβύης με την Τουρκία το 2019 δεν  την περιλαμβάνει. 

«Η πιο ακριβής δήλωση σχετικά με τη στάση  της Αιγύπτου στο θέμα των χωρικών υδάτων του ελληνικού νησιού της Κρήτης θα ήταν «Αυτή είναι μια απόπειρα εκβίασης» πρόσθεσε, ενώ συνεχίζοντας ανέφερε:

"Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Για εμάς, προτεραιότητα είναι τα συμφέροντα της Λιβύης. Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Τουρκία θα δημιουργήσουν νέες συνεργασίες με αυτή τη χώρα. Αυτό σημαίνει ευκαιρίες εργασίας για τηn νεολαία της Λιβύης. Επίσης, η Λιβύη θα γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στην περιοχή από πλευράς ενέργειας».

Ένσταση της Ελλάδας για τα χωρικά ύδατα της Κρήτης

Ο Λέκτορας Τμήματος Διεθνών Σχέσεων Δρ. Ο Nasser Oun δήλωσε ότι το μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων, που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στις 3 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

"Σύμφωνα με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Τουρκία, η δικαιοδοσία μας είναι 200 ​​μίλια,  περίπου 370 χιλιομέτρων, από τις ακτές της Λιβύης έως τη Μεσόγειο Θάλασσα. Υπάρχουν φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άλλα κοιτάσματα σε αυτήν την περιοχή", είπε ο Οουν. 

Επισημαίνοντας ότι οι αντιρρήσεις της ελληνικής και της αιγυπτιακής διοίκησης είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και για διαφορετικούς λόγους, ο Ουν είπε: "Η Ελλάδα αντιτίθεται λόγω των χωρικών υδάτων του νησιού της Κρήτης. Η Ελλάδα θα ταραχτεί από αυτό».

Υπογραμμίζοντας ότι οι υπόγειοι πόροι σε αυτή την περιοχή θα επηρεάσουν και την οικονομία της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, ο Ουν σημείωσε ότι ακόμη και σε περίπτωση εξερεύνησης και εξόρυξης, η μεταφορά ενέργειας θα συνεχίσει να γίνεται πάνω από αυτά τα ύδατα.

«Η Ελλάδα ανησυχεί επίσης ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνα στα ανοιχτά της Κρήτης»,  είπε ο  Ουν:

"Λόγω της κυριαρχίας μιας χώρας, τα χωρικά ύδατα και οι δικαιοδοσίες σε αυτά  είναι ιδιοκτησία της και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει."

Η Ελληνική διοίκηση αντέδρασε στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στην Τρίπολη στις 3 Οκτωβρίου, στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, λόγω του νησιού της Κρήτης.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Mohammed Hammude μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι "Φεβρουάριος" της Τρίπολης στις 5 Οκτωβρίου και τόνισε ότι το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες όσον αφορά τις δυνατότητες της χώρας στην πεδίο της ενέργειας.

«Η Λιβύη διαφωνεί με την Ελλάδα για τα χωρικά ύδατα της Κρήτης και υπάρχουν ορισμένα θέματα διαφωνίας», είπε ο Hammude πρόσθεσε."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η απέλπιδα προσπάθεια των Τούρκων να δώσουν βαρύτητα και υπόσταση στο παντελώς παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο συνεργασίας, επικαλούμενοι την γνώμη υποτιθέμενων ειδικών, οι οποίοι επί της ουσίας είναι αχυράνθρωπό τους στη Λιβύη.

Τα θαλάσσια όρια δικαιοδοσίας της Τουρκίας δεν είναι αυτά που αναφέρει ο Λέκτορας Τμήματος Διεθνών Σχέσεων Δρ. Ο Nasser Oun, αφού δεν λαμβάνει υπόψιν του το γεγονός ότι με βάση το Δίκαιο της θάλασσας τα νησιά έχουν ΑΟΖ και κατά συνέπεια το Καστελόριζο, η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κάσος και η Κρήτη έχουν ΑΟΖ και με βάση αυτά θα πρέπει να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες με την Λιβύη.

Κοινώς η τουρκική ΑΟΖ δεν συνορεύει με την  αντίστοιχη Λιβυκή, αφού παρεμβάλεται η Ελληνική αλλά και η Αιγυπτιακή ΑΟΖ μεταξύ τους και για αυτό το μνημόνιο Ντμπέϊμπα-Τουρκίας, είναι παντελώς παράνομο και δεν έχει υπόσταση.

Πέραν αυτού η θητεία του Ντμπέϊμπα ως μεταβατικού Πρωθυπουργού έχει λήξει και συνεπώς κατά κανέναν τρόπο δεν μπορεί να υπογράφει οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες εν ονόματι της Λιβύης.

Τέλος το πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί υπέρ του παράνομου μνημονίου στο παρόν τουρκικό άρθρο, φαίνεται και από ένα άλλο στοιχείο που παραθέτουν οι Τούρκοι, σύμφωνα με το οποίο η Κρήτη το 2007 είχε λίγο πληθυσμό και πως λόγω αυτης η Ελλάδα είχε εισέλθει στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Πρώτον η Κρήτη δεν είχε λίγο πληθυσμό το 2007 όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι στο παρόν άρθρο, αλλά πάρα πολύ μεγάλο, αφού αυτός ανερχόταν στις 600.000 περίπου.

Δεύτερον σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας το δικάιωμα να έχει  ΑΟΖ ένα νησί, στοιχειοθετείται με το αν αυτό έχει  δυνατότητες δικής του οικονομικής εκμετάλλευσης και όχι με βάση τον πληθυσμό του.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το τουρκιολιβυκό σύμφωνο είναι παράνομο και ανυπόστατο.  

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...