Στρατιωτική άσκηση με στόχο επικείμενες εχθροπραξίες για την μελλοντική κατάληψη της Ανατολικής Λιβύης είχαμε χθες μερικά χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, στην περιοχή Bani Walid ( ΝΔ της Τρίπολης).
Σε αυτήν έδωσαν το παρών ο Ιταλός, ο Τούρκος και άλλοι στρατιωτικοί ακόλουθοι, μαζί με τους αρχηγούς του επιτελείου της Προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, αλλά και πλήθος Τούρκων αξιωματικών που εκπαιδεύουν επίσημα τον στρατό της Τρίπολης.
Ο πρωθυπουργός της Προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντέλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπα και ο υπουργός Άμυνας, παρακολούθησαν την άσκηση με την επωνυμία «Τυφών 1».
Σε αυτήν έλαβαν μέρος στρατιώτες της 53ης Ταξιαρχίας Πεζικού, με την συμμετοχή 30 στρατιωτικών τμημάτων.
Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι οι “ασκήσεις” αυτές αποτελούν προοίμιο επιθετικών ενεργειών κατά του στρατού του Στρατάρχη Χαφτάρ, για καταληφθεί το ανατολικό τμήμα της χώρας, και να δοθούν πεσκέσι στην Τουρκία τα πετρέλαια της χώρας, μετά την επαίσχυντη πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας και Τρίπολης της Λιβύης.
Τι να πει κανείς για αυτό που λαμβάνει χώρα στο έδαφος της Λιβύης με ενορχηστρωτή την Τουρκία που όχι μόνο κινείται ανεξέλεγκτα, έχει και την συνδρομή δυστυχώς ευρωπαϊκών χωρών, έστω και με την σιωπηλή στάση τους.
Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν έρευνες Νότια της Κρήτης
Τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι “η Λιβύη, συνεργαζόμενη με έναν ισχυρό σύμμαχο όπως η Τουρκία, ανταποκρίθηκε κατάλληλα στην πίεση της Ελλάδας για τα χωρικά ύδατα της Κρήτης”.
Ο Καθηγητής Nasser Oun είπε: «η Ελλάδα ανησυχεί επίσης ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνα στα ανοιχτά της Κρήτης. Λόγω της κυριαρχίας μιας χώρας( Λιβύη), τα χωρικά ύδατα και οι δικαιοδοσίες της είναι ιδιοκτησία της, και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει.
Είναι δικαίωμά της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να τα νοικιάσει η ίδια σε κάποιον άλλο».
Το πρόβλημα των χωρικών υδάτων της Κρήτης, που αντιμετωπίζεται με την Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια, αφορά το Τουρκολοιβυκό μνημόνιο του 2019.
Η Ελλάδα ανησυχεί επίσης ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνα στα ανοιχτά της Κρήτης», είπε ο Ουν και συνέχισε: «Λόγω της κυριαρχίας μιας χώρας, τα χωρικά ύδατα και οι δικαιοδοσίες είναι ιδιοκτησία της και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει".
Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Saniye Ferjani δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιτάχθηκε στο παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπεγράφη με την Τουρκία το 2019 και στο μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων, που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022, λόγω ακριβώς του νησιού της Κρήτης.
Σημειώνοντας ότι το πρόβλημα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης συνεχίζεται από το 2007, ο Φερτσάνι δήλωσε ότι υπήρξε διαφωνία με την Ελλάδα κατά τις εργασίες για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων από την πόλη Ντέρνα της Λιβύης μέχρι την Κρήτη.
Τονίζοντας δε ο ίδιος είπε ότι "εκείνη την εποχή η Ελλάδα δεν έκανε ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τα χωρικά ύδατα της Κρήτης, τα οποία εισέρχονταν στην ΑΟΖ της Λιβύης λόγω αυτού του νησιού, όπου ζούσε πολύ λίγος πληθυσμός”.
,Ο Ferjani δήλωσε ότι η Λιβύη ήθελε να επιλύσει αυτό το ζήτημα πολλές φορές από την εποχή του Καντάφι, αλλά η ελληνική πλευρά δεν συμφωνούσε με αυτό, προσθέτοντας, "Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στην Ελλάδα με έναν ισχυρό σύμμαχο. Ούτε αυτό το αρνούμαστε”.
Ο Λίβυος πολιτικός αναφέρθηκε στη στάση της ΕΕ και ειδικά στην Γαλλία και δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι η Γαλλία έχει τα μάτια της στο έδαφος της Λιβύης. Έχει φιλοδοξίες όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στα νότια της Λιβύης».
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα οφείλει και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, ήδη προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, ενώ κάθε τουρκική πρόκληση στην Κρήτη θα πρέπει να δείξουμε δυναμική στάση από την αρχή μιας κατάστασης εφόσον η άλλη πλευρά θεωρεί ότι μπορεί να δοκιμάζει σενάρια κατά της χώρας μας .