Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στην ισχυρότερη μαχητική ισχύ των τελευταίων είκοσι χρόνων ενώ ταυτόχρονα εκσυγχρονίζονται τα οπλικά συστήματα και συνεχίζεται η παραλαβή νέων ισχυρών μονάδων με σύγχρονη τεχνολογία, επισημαίνει σε ανάλυση του στα κοινωνικά δίκτυα, ο υποναύαρχος ε.α. και γνωστός αναλυτής Δημήτρης Τσαϊλάς.
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβασή του:
Επίσης η ελληνική πολιτική ηγεσία με αποφασιστικότητα έχει ανακοινώσει προς όλους ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία όταν χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Αλλά θα το πράξουμε ως έσχατη λύση και μόνο όταν οι στόχοι και η αποστολή είναι σαφείς και επιτεύξιμοι, συνεπείς με τις δημοκρατικές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο, παράλληλα με τα εργαλεία ήπιας ισχύος, και με τη συναίνεση του ελληνικού λαού.
Ο σκοπός μας είναι ευδιάκριτος. Οι ΕΕΔ συμβάλλουν στην προώθηση και τη διασφάλιση των ζωτικών εθνικών συμφερόντων του Ελληνισμού, όταν ανασταλεί η διπλωματία, αντιμετωπίζοντας την επιθετικότητα, αποτρέποντας τις συγκρούσεις, προβάλλοντας ισχύ και προστατεύοντας τον ελληνικό λαό και τα οικονομικά του συμφέροντα. Εν μέσω εντεινόμενων προκλήσεων και απειλών, ο ρόλος των ΕΕΔ είναι να διατηρούν την αυτοπεποίθηση τους και να αποκτούν πλεονεκτήματα μαχητικής ικανότητας περιορίζοντας τα πλεονεκτήματα των αντιπάλων μας. Οι ΕΕΔ ενεργούν άμεσα για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την αποτροπή, με την Τουρκία ως πρόκληση και απειλή.
Οι ευθύνες των ΕΕΔ
Υπ΄ αυτή τη θεώρηση κάνουμε πειθαρχημένες επιλογές σχετικά με την εθνική μας άμυνα και εστιάζουμε την προσοχή μας στις πρωταρχικές ευθύνες των ΕΕΔ: να υπερασπιστούμε την πατρίδα και να αποτρέψουμε επιθέσεις και επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδος, των συμμάχων και των εταίρων μας, ενώ διαθέτουμε ετοιμότητα να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε τους πολέμους του Έθνους, όταν η διπλωματία και η αποτροπή αποτύχουν. Για να το κάνουμε αυτό, χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια ανθεκτική δύναμη παράλληλα με την αμυντική ισχυροποίηση για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να εκτελούμε αυτές τις επιχειρήσεις για τις επόμενες δεκαετίες.
Η βασική σκέψη κάθε μαχητή είναι κατά την εκτέλεση της αποστολής που του έχει ανατεθεί να διέπεται από την αρχή του υπολογισμένου κινδύνου (ρίσκο), το οποίο θα ερμηνεύεται ότι σημαίνει την αποφυγή έκθεσης των δυνάμεών χωρίς καλή προοπτική να προκληθεί, ως αποτέλεσμα τέτοιας έκθεσης, μεγαλύτερη ζημιά στον εχθρό. Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία αποφεύγει κάθε στρατιωτική ενέργεια επί του πεδίου, ενώ απειλεί και θα συνεχίσουν οι αξιωματούχοι να απειλούν μόνο για εκφοβισμό, εκτελώντας όλες αυτές τις πανηγυρικές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.
Εμείς παραμένουμε αξιόπιστοι εταίροι και σύμμαχοι που είναι το θεμέλιο της αποτροπής και της ικανότητας της Ελλάδας να επικρατεί σε όποια σύγκρουση. Θα συνεχίσουμε να εκσυγχρονίζουμε την κοινή δύναμη ώστε να είναι θανατηφόρα, ανθεκτική, βιώσιμη, ευέλικτη και ανταποκρινόμενη, δίνοντας προτεραιότητα στις επιχειρησιακές έννοιες και στις ενημερωμένες ικανότητες μάχης.
Η αμυντική βιομηχανία στην πατρίδα μας
Ωστόσο να υπογραμμίσουμε την κρισιμότητα μιας ζωντανής αμυντικής βιομηχανικής βάσης στην πατρίδα μας. Δεν πρέπει μόνο να είμαστε σε θέση να διαθέτουμε αποδεδειγμένες ικανότητες που απαιτούνται για την άμυνα έναντι της αντίπαλης επιθετικότητας, αλλά και να έχουμε τη δυνατότητα να καινοτομούμε και να σχεδιάζουμε δημιουργικές λύσεις καθώς εξελίσσονται οι συνθήκες σύγκρουσης.
Επίσης να έχουμε κατά νου ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες μεταμορφώνουν τον πόλεμο και θέτουν νέες απειλές. Ως εκ τούτου χρειάζεται να επενδύουμε σε μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών στον κυβερνοχώρο και τον διαστημικό τομέα, με δυνατότητες απόκρουσης πυραύλων, και αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη.
Η ενσωμάτωση συμμάχων και εταίρων σε κάθε στάδιο του αμυντικού σχεδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για μια ουσιαστική συνεργασία.
Να επιδιώκουμε τέλος να άρουμε τα εμπόδια στη συνεργασία με συμμάχους και εταίρους, να συμπεριλάβουμε ζητήματα που σχετίζονται με την κοινή ανάπτυξη και παραγωγή ικανοτήτων για να προστατεύσουμε την κοινή στρατιωτικό-τεχνολογική ικανότητά μας.