Καθώς πλησιάζει το τέλος της θητείας του Νορβηγού Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, πληθαίνουν δημοσιεύματα από ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ότι είναι πολύ πιθανό να τον διαδεχθεί ο ουσιαστικά τέως Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, μετά την εκλογή της Μελόνι στο παραπάνω αξίωμα της χώρας.
Ο ρόλος του Ντράγκι στην αποδοχή της Μελόνι από τη Δύση φαίνεται να είναι ουσιαστικός, κάτι το οποίο αναμένεται να ανταποδώσει η τελευταία με την στήριξή της στον Ντράγκι, προκειμένου ο τελευταίος να αναλάβει τα καθήκοντά του ως ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Την στήριξη στην εκλογή Ντράγκι ως ΓΓ του ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι παρέχουν ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν και η Φον ντερ Λάϊεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο ακούγεται και το όνομα του Βρετανού Μπόρις Τζόνσον για το εν λόγω αξίωμα.
Η στιγμή είναι κρίσιμη, αφού ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ καλείται να αντιμετωπίσει τη συνέχιση, το πιθανότερο, του πολέμου στην Ουκρανία αρχικά και ίσως μελλοντικά και τις συνθήκες τερμαυτισμού του, την ώρα που η Ευρώπη έχει περάσει σε μια νέα περίοδο Ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο Μάριο Ντράγκι έπαιξε κομβικό ρόλο στην αρχιτεκτονική των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που του δίνει ένα προβάδισμα για τη θέση του ΓΓ της Βορειατλαντικής Συμμαχίας.
Εκτός όμως από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ καλείται να χειριστεί και τα Ελληνοτουρκικά, τα οποία με υπαιτιότητα της Τουρκίας, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τη Συμμαχία στη ΝΑ της πτέρυγα.
Τυχόν εκλογή Ντράγκι θα σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ γίνεται περισσότερο Ευρωπαϊκό θα λέγαμε και λιγότερο Αγγλοσαξωνικό.
Η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας επί Ντράγκι
Λιβύη
Από την αρχή της πρωθυπουργίας του, ο Ντράγκι ξεκίνησε να υλοποιεί μια εξωτερική πολιτική με έμφαση στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της Ιταλίας στην Μεσόγειο.
Στις αρχές Απριλίου 2021, ο Ντράγκι επισκέφθηκε τη Λιβύη , όπου συνάντησε τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, δηλώνοντας ότι ήθελε να ενισχύσει τους δεσμούς της Ιταλίας με την Λιβύη, η οποία ήταν ως γνωστόν αποικία της Ιταλίας μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ταξίδι του Ντράγκι στη χώρα περιγράφηκε από τα μέσα σαν μια προσπάθεια μείωσης των τουρκικών και αιγυπτιακών επιρροών στη Λιβύη, στον απόηχο του εμφυλίου πολέμου ο οποίος είχε λήξει πριν από λίγους μήνες.
Η "κόντρα" με τον Ερντογάν
Μέρες αργότερα, ο Ντράγκι χαρακτήρισε δημοσίως ως δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν . Τον επέκρινε σκληρά για τη συμπεριφορά του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με την ίδια και τον Σαρλ Μισέλ, όπου δεν υπήρχε καράκλα για να καθίσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγκάζοντας την να καθήσει στον καναπέ...
Η δήλωση προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από την τουρκική κυβέρνηση και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου κάλεσε τον Ιταλό πρεσβευτή στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών για εξηγήσεις.
Παράλληλα χαρακτήρισε τα λόγια του Ντράγκι ως «απαράδεκτη λαϊκιστική ρητορική», ενώ πολλά άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Ερντογάν επιτέθηκαν έντονα στον Ντράγκι.
Ωστόσο, την άποψη του Ντράγκι υποστήριξαν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες.
Στα μέσα Απριλίου, ο Ερντογάν επιτέθηκε στον Ντράγκι τον οποίο κατηγόρησε λέγοντας ότι είναι «διορισμένος και μη εκλεγμένος Πρωθυπουργός».
Παράλληλα ο ίδιος χαρακτήρισε την δήλωση του Ντράγκι «αγενή και αναιδή».
Η Σύνοδος Κορυφής των G7-Αποχώρηση ΝΑΤΟ από Αφγανιστάν
Τον Ιούνιο του 2021, ο Ντράγκι συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής των G7 στην Κορνουάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Ντράγκι είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Ντράγκι επαίνεσε τον Μπάιντεν, λέγοντας του ότι συνέβαλε στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τον Αύγουστο του 2021, μετά την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν εν μέσω της κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η ιταλική κυβέρνηση συμμετείχε στην εκκένωση της Καμπούλ από τα ξένα στρατεύματα, μεταφέροντας στην Ιταλία τους πολίτες της που εργάζονταν στη χώρα και τους στρατιώτες της που είχαν αποσταλεί εκεί σαν μέρος των νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.
Η Σύνοδος Koρυφής των G-20- Σύσφιξη σχέσεων Γαλλίας-Ιταλίας
Στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2021, η Ρώμη φιλοξένησε την ετήσια σύνοδο κορυφής των G-20
Ο Ντράγκι και οι άλλοι ηγέτες συζήτησαν, στο περιθώριο της συνόδου, κατά κύριο λόγο για την κλιματική αλλαγή, την πανδημία του κορονοϊού και την παγκόσμια ανάκαμψη του κόσμου, υγειονομικά, πολιτικά και οικονομικά, μετά την πανδημία. Οι μόνοι ηγέτες που δεν μετείχαν στη σύνοδο μέσω της φυσικής παρουσίας ήταν ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Μίλησαν στη σύνοδο με βιντεοκλήση.
Στις 26 Νοεμβρίου 2021, ο Ντράγκι υπέγραψε τη «Συνθήκη του Κυρινάλειου Παλατιού», με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανυέλ Μακρόν, στο Κυρινάλειο Παλάτι, στη Ρώμη. Στόχος της συμφωνίας ήταν η σύσφιξη των γαλλοϊταλικών σχέσεων.
Στόχος της συνθήκης είναι η προώθηση της σύγκλισης και του συντονισμού των θέσεων της Γαλλίας και της Ιταλίας σε θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, μεταναστευτικής πολιτικής, οικονομίας, εκπαίδευσης, έρευνας, πολιτισμού και διασυνοριακής συνεργασίας.
Οι σχέσεις Ιταλίας-Ρωσίας
Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Ντράγκι, η κυβέρνηση του Ντράγκι εφάρμοσε αρχικά μια νέα προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία. Η νέα εξωτερική πολιτική της Ιταλίας χαρακτηρίστηκε ως «μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές της εξωτερικής πολιτικής της Ιταλίας εδώ και χρόνια».
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ο Ντράγκι καταδίκασε σκληρά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καλώντας την Ρωσία να προχωρήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός και υποσχέθηκε να κάνει «ότι χρειάζεται για την αποκατάσταση της ουκρανικής κυριαρχίας».
Στην ίδια δήλωση προσέθεσε ότι είναι «αδύνατο να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με τη Μόσχα», απαιτώντας από τη Ρωσία να αποσύρει άνευ όρων τις δυνάμεις της πίσω στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.
Παρά την αρχική απροθυμία του, στις 26 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντράγκι άλλαξε γνώμη και συμφώνησε να υποστηρίξει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το δίκτυο SWIFT, το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Στις 22 Μαρτίου, ο Ντράγκι διαφώνησε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς υποστήριξε την αίτηση της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ντράγκι ήταν ένας από τους κύριους υποστηρικτές της πρότασης περί παγώματος της πλειοψηφίας των αποθεμάτων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα. Η Ρωσική κεντρική τράπεζα έχει αποθέματα αξίας 643 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένο συνάλλαγμα.
Μέχρι τον Μάιο του 2022, η ιταλική κυβέρνηση είχε διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ για την οικονομική στήριξη των Ουκρανών που έφταναν στην Ιταλία και παράλληλα είχε ήδη διαθέσει 110 εκατομμύρια δολάρια ως οικονομική βοήθεια για την ουκρανική κυβέρνηση.
Επιπλέον, η Ιταλία έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 110 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, έως τις 7 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με το BBC.
Στις 16 Ιουνίου 2022, ο Ντράγκι επισκέφθηκε το Κίεβο, σε μια από κοινού επίσκεψη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Οι τρεις ηγέτες είχαν μια μακρά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εκεί συζήτησαν διάφορα θέματα, όπως η αίτηση της Ουκρανίας να ενταχθεί της ΕΕ και η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το ταξίδι θεωρήθηκε «ιστορικής σημασίας» από διάφορους σχολιαστές των εξελίξεων στις διεθνείς σχέσεις και την πολιτική.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο Ντράγκι είναι ένας "βαθύς Ευρωπαϊστής", όπου ασπάζεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του απαραβίαστου των συνόρων των κρατών, είναι δημοκράτης και κατά των αυταρχικών καθεστώτων.
Το αντίθετο ακριβώς από ότι είναι και πρεσβεύει ο Ερντογάν και η Τουρκία.
Ο Μάριο Ντράγκι σε περίπτωση που εκλεγεί στη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στα Ελληνοτουρκικά τα οποία γνωρίζει σε βάθος, ότι δεν θα ακολουθήσει την τακτική του προκατόχου του Στόλτενμπεργκ, όπυθ εξίσωνε θύμα (Ελλάδα) και θύτη (Τουρκία), πάντα.
Η Τουρκία θα πάψει να χαίρει αυτής της άτυπης ασυλλίας και αν συνεχίσει την επιθετικότητα της σε βάρος της χώρας μας , θα πρέπει να ετοιμαστεί να δεχθεί τις συνέπειές της από την Συμμαχία.
Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα από τη Συμμαχία να επιβάλλει εμμέσως κυρώσεις στην Τουρκία, επαναφέροντας την στο σωστό δρόμο, έτσι ώστε να σταματήσει να απειλεί ευθέως την Ελλάδα με πόλεμο και να είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Ως μέτρα προτείνονται τα εξής:
1.Nαι μεν η Τουρκία να συνεχίσει να ανήκει στο ΝΑΤΟ, αλλά αρχικά να αποκλειστεί από συσκέψεις-ενημερώσεις για θέματα Ρωσοουκρανικού πολέμου και Κίνας.
2.Ακολούθως γενικός αποκλεισμός από συσκέψεις και ταυτόχρονη διακοπή ανταλλαγής πληροφοριών πάσης φύσεως με τη Συμμαχία.
3. Τέλος, πάγωμα στη συμμετοχή της Τουρκίας σε ασκήσεις -στρατιωτικές δραστηριότητες της Συμμαχίας.
Κοινώς το ΝΑΤΟ να βάλλει η Τουρκία "στο ψυγείο"
Τέλος περίπτωση που η Τουρκία δεν συναιτιστεί και συνεχίσει τα σφιχταγκαλιάσματα με Ρωσία και Κίνα , είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να εξεταστεί η εκδίωξη της από το ΝΑΤΟ