Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανικός "μπούσουλας" για την Ελλάδα! Αnti-drone συστήματα-Σχέδιο παραπλανήσεως-Παλαϊκή άμυνα σταματούν τα τουρκικά drones

Σύμφωνα με  άρθρο διεθνούς ΜΜΕ ένα ρωσικό περιπλανώμενο πυρομαχικό ,καμικάζι drone,  εμφαίνεται ότι κατέστρεψε ένα ουκρανικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-300.

 

 

Το εν λόγω άρθρο αναφέρει:

"Βίντεο από την κάμερα του drone καμικάζι και από την κάμερα ενός  αναγνωριστικού drone  παρακολούθησης, κατέγραψε την πρόσκρουση.

Το βίντεο δείχνει ότι δεν υπάρχει δευτερεύουσα έκρηξη των φορέων που αποθηκεύουν και εκτοξεύουν τους πυραύλους. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι ήταν άδεια. Ένα στιγμιότυπο της στιγμής πριν από την πρόσκρουση δείχνει ότι οι τέσσερις σωλήνες του συστήματος δεν φαίνονται όπως θα έπρεπε. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το εν λόγω σύστημα μπορεί να ήταν ένα δόλωμα.

Προς το παρόν, το BulgarianMilitary.com δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πότε και πού το ρωσικό drone καμικάζι έπληξε το S-300. Οι συντάκτες δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν το S-300 ήταν ένα δόλωμα ή εάν οι εκτοξευτές ήταν γεμάτοι με βλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τους S-300 εν συντομία

Το S-300 είναι ένα σοβιετικής σχεδίασης αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα σοβιετικά συστήματα αεράμυνας αυτή τη στιγμή με τουλάχιστον 17 χώρες να το έχουν.

Το S-300 έχει χερσαία και ναυτική έκδοση. Μία από τις χερσαίες εκδόσεις, η S-300PS/S-300PM, είναι η μόνη από τη σειρά που εκτοξεύει πυραύλους με πυρηνική κεφαλή.

Το S-300 αποτελείται από ένα πλαίσιο που φέρει τέσσερις εκτοξευτές ενός πυραύλου. Υπάρχει ένα δεύτερο πλαίσιο με ένα ραντάρ PESA συνδεδεμένο στην συστοιχία. Το S-300 διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου πυρός. Εκτός από μία, όλες οι άλλες χερσαίες εκδόσεις του S-300 είναι ενσωματωμένες σε τροχοφόρα σασί. Το S-300V είναι αυτό που είναι ενσωματωμένο σε σασί. Ανάλογα με τον πύραυλο που χρησιμοποιείται, και με λίγες εξαιρέσεις, το τυπικό πυραυλικό σύστημα S-300 έχει βεληνεκές από 100 έως 300 km.

Εντυπωσιακό πλήγμα στα 217χλμ

Μια έκδοση, το S-300V4, έγινε πρωτοσέλιδο στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες 48 ώρες. Ισχυρίζονται ότι ήταν αυτός ο πύραυλος που κατέρριψε δύο ουκρανικά αεροσκάφη – Su-24 και S-27, υπεύθυνα για αρκετούς βομβαρδισμούς ρωσικών στρατιωτικών στόχων στην περιοχή Belgorod.

217 χλμ ήταν το βεληνεκές στο οποίο οι δύο πύραυλοι έπληξαν τα δύο μαχητικά αεροσκάφη. Αυτό είναι «ρεκόρ για τη Ρωσική Ομοσπονδία», έγραψαν τα μέσα ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας ότι την τελευταία φορά που οι S-300 έπληξαν στόχο σε απόσταση 150 χιλιομέτρων.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2022, η ρωσική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ο ουκρανικός βομβαρδισμός είχε καταστρέψει μια συνοριακή εγκατάσταση της FSB στα σύνορα με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η Μόσχα ισχυρίστηκε επίσης ότι σκότωσε 5 Ουκρανούς στρατιώτες που προσπάθησαν να περάσουν στο ρωσικό έδαφος. Η Ουκρανία αρνήθηκε ότι εμπλέκεται και στα δύο περιστατικά και τα χαρακτήρισε ψεύτικη προπαγάνδα

Την ίδια μέρα, η ρωσική κυβέρνηση αναγνώρισε επισήμως τις αυτοαποκαλούμενες DPR και LPR ως ανεξάρτητα κράτη. Σύμφωνα με τον Πούτιν όχι μόνο στις de facto ελεγχόμενες περιοχές τους, αλλά και στις Ουκρανικές Περιφέρειες στο σύνολό τους. Ο Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης, να εισέλθουν στις περιοχές.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Πούτιν διέταξε εισβολή στην Ουκρανία από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που προηγουμένως συγκεντρώνονταν κατά μήκος των συνόρων. Η εισβολή ακολούθησε στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές στρατιωτικών κτιρίων στη χώρα. Η εισβολή ακολούθησε επίσης στοχευμένα τανκς που εισέρχονταν μέσω των συνόρων της Λευκορωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωρίσει την εισβολή στην Ουκρανία ως «πόλεμο», αν και αυτό ακριβώς είναι, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στον οποίο η Ρωσία έχει τη μόνιμη εκπροσώπησή της, για να οριστεί η στρατιωτική δράση ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πρέπει να έχει εκδοθεί ψήφισμα από τον ΟΗΕ. Δεν υπάρχει τέτοιο ψήφισμα."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Mε γνώμονα ότι από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την άμυνά μας , από τα παραπάνω αναφερόμενα  στο παρόν άρθρο προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα για την Ελληνική αεράμυνα, απέναντι στα τουρκικά drone:

1. Η Ουκρανία διαθέτει σχέδιο παραπλανήσεως, με εικονικές ψεύτικες συστοιχίες S-300 προκειμένου να εφελκύσει τα ρωσικά drone καμικάζι και να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες των πραγματικών συστοιχιών αντιαεροπορικών αντίστοιχων συστοιχιών της. Αυτό είναι κάτι στο οποίο δέον όπως εμβαθύνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των drone καμικάζι της Τουρκίας.

2.Σε πρόσφατο άρθρο μας, κάναμε ανάλυση αναφορικά με την νέα εφαρμογή ePPO και τον τρόπο λειτουργίας της, που  επιτρέπει στους πολίτες  της Ουκρανίας να βοηθούν στην κατάρριψη  ρωσικών drones και πυραύλων.

Η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να αποκτήσει αυτή την Ουκρανική εφαρμογή ePPO , αφού στα πλαίσια της Παλαϊκής άμυνας οι νησιώτες μας και οι Εβρίτες μας θα μπορούσαν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην μείωση της απειλής και στον περιορισμό της δράσης των τουρκικών drones.

Η έκδοση Android της εφαρμογής "ePPO" είναι ήδη διαθέσιμη για λήψη. Τώρα, κάθε πολίτης της Ουκρανίας μπορεί να συμμετάσχει στην αντιπυραυλική και αντιαεροπορική άμυνα των ουρανών μας, δήλωσε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή, το μόνο που χρειάζεται είναι να εγκαταστήσετε την εφαρμογή "ePPO" στο smartphone σας, να περάσετε μια γρήγορη διαδικασία εξουσιοδότησης, να κάνετε κλικ στο "Test" για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν και να είστε έτοιμοι να ειδοποιήσετε τις αντιαεροπορικές δυνάμεις μας, για αντιληπτές απειλές», ανέφερε.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

«Εάν δείτε έναν εναέριο στόχο, για παράδειγμα, έναν πύραυλο κρουζ ή ένα drone αυτοκτονίας, πρέπει να ανοίξετε το "ePPO" στο smartphone σας, να επιλέξετε τον τύπο του εναέριου στόχου, να δείξετε το smartphone σας προς την κατεύθυνση του στόχου και να πατήσετε το μεγάλο κόκκινο κουμπί», αναφέρουν οι  ειδικοί της αεράμυνας, με την σειρά τους θα δουν ένα σημάδι στον χάρτη, θα συμπληρώσουν τις πληροφορίες του ραντάρ και η απειλή θα καταρριφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εφαρμογή ePPO είναι προς το παρόν διαθέσιμη για την πλατφόρμα Android, οι προγραμματιστές εργάζονται για τη δημιουργία μιας έκδοσης για iOS, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες εβδομάδες.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι το τρίπτυχο  anti-drone συστήματα, σχέδιο παραπλανήσεως και Παλαϊκή άμυνα μέσω εφαρμογών εγκαίρου προειδοποιήσεων περί απειλής drones ή πυραύλων cruise στα κινητά των κατοίκων των νησιών μας και του Έβρου, θα αποτελέσουν σημαντικά συστατικά της άμυνάς μας έναντι της Τουρκίας. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ