Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Σαμπάχ βλέπει αντικατάσταση Μητσοτάκη με Τσίπρα και ελληνικά ΜΜΕ δείχνουν εκτόνωση με αμερικανικό δάκτυλο-Στρατηγός Καμπάς: Τεχνητή ύφεση

Πολύ μελάνι έχει χυθεί τα τελευταία 24ωρα, ιδίως μετά την επαφή Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στη Σύνοδο των υπ. Αμύνης του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης. 

Ενδιαφέρον έχουν και συγκεκριμένα δημοσιεύματα κι από τις δύο πλευρές του Αιγαίου για το πως αντιλαμβάνονται την εκτόνωση. 

"Είναι σαφές ότι οι πρόσφατες προκλήσεις της Ελλάδας κατά της Τουρκίας είναι μια συστηματική στάση. Το θέμα φαίνεται να είναι πάνω από την πυροδότηση του εθνικισμού μόνο και μόνο για χάρη των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Μπορεί ο Μητσοτάκης να χάσει τις εκλογές και αν τον αντικαταστήσει ο Τσίπρας να αλλάξει λίγο η στάση"

Αυτή είναι η εκτίμηση του αρθρογράφου της γνωστής τουρκικής εφημερίδας "Σαμπάχ", Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν.  

Εξηγεί πάντως πως : Επειδή όμως οι εκλογές δεν είναι από μόνες τους αιτία αυτών των προκλήσεων , δεν θα τις φέρουν στο τέλος τους . Αν αναλογιστούμε τα σχέδια των ΗΠΑ για την Ελλάδα και τις επιπτώσεις αυτών των σχεδίων στην Τουρκία , θα βάλουμε το θέμα σε πιο υγιές έδαφος για την Τουρκία. Αυτό μας λέει ότι ο προκλητικός ρόλος της Ελλάδας είναι μπροστά .

Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας μεταξύ άλλων:   


Δείχνει ότι θα συνεχιστεί στην περίοδο και μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει νέες προβληματικές περιοχές (...) Δεν πιστεύω ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί με μεθόδους διαπραγμάτευσης όπως αναφέρθηκε. Η διαπραγμάτευση αποφεύγει μόνο τις συγκρούσεις και εξοικονομεί χρόνο. Αλλά δεν λύνει πολλά προβλήματα μακροπρόθεσμα.
 Αλλά νομίζω ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η υπερβολή του θέματοςΗ Τουρκία δεν είναι πιθανό να εμπλακεί σε μια καυτή σύγκρουση , τουλάχιστον όχι σύντομα . Δεν νομίζω ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ελλάδα θα κλιμακώσουν την ένταση σε αυτό το σημείο. Αυτό θα ήταν μια τρέλα που θα ταρακουνούσε τα θεμέλια της παγκόσμιας πολιτικής (...) Η πιθανότητα μιας καυτής σύγκρουσης μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ θα είχε επιπτώσεις πολύ πέρα ​​από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας . Επομένως, είναι πολύ πιο δύσκολο να αναφλεγεί.

 

Το "Βήμα" βλέπει εκτόνωση 

Σύμφωνα με το "Βήμα" η αμερικανική παρέμβαση και οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, έπειτα από την αρχική συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, διαμορφώνουν μία νέα συνθήκη, η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και ενδείξεις διαμορφώνει προϋποθέσεις εκτόνωσης και στην ελληνοτουρκική ένταση.

Η προσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου προχώρησε υπό την αιγίδα της αμερικανικής κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί, μεταξύ άλλων, ένα ταξίδι του Εϊμος Χόκσταϊν, ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή Διεθνών Ενεργειακών Υποθέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, στον Λίβανο στις 13-14 Ιουνίου. Σημειωτέον ότι στην περιοχή και ειδικότερα στο κοίτασμα «Καρίς», δραστηριοποιείται η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Energean.

Η εφημερίδα συνεχίζει συσχετίζοντας την επίτευξη και ανακοίνωση της λιβανοϊσραηλινής συμφωνίας την προηγούμενη εβδομάδα με τις διεργασίες, οι οποίες παρά τη συνεχιζόμενη έξαρση της επιθετικής τουρκικής ρητορικής, οδήγησαν στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον τούρκο ομόλογό του Χολουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες. Συνέπεσε όμως και με το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε τελικώς στο σχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ η τροπολογία της Γερουσίας, με την οποία τίθενται όροι στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16. Επειτα από ένα διάστημα κλιμακούμενης επιθετικότητας εκ μέρους της Αγκυρας, η συνάντηση των δύο υπουργών διάρκειας 40 λεπτών, αξιολογήθηκε ως ένα βήμα το οποίο, αν μη τι άλλο, αποκαθιστά έναν δίαυλο επικοινωνίας.

Από την ελληνική κυβέρνηση εκδηλώνονται συγκρατημένες προσδοκίες ως προς τη συνέχεια. Ωστόσο συνεργάτες του Πρωθυπουργού κρίνουν σημαντικό το γεγονός ότι υπήρξε μία απευθείας επαφή μεταξύ των υπουργών, οι οποίοι έχουν την άμεση ευθύνη και εποπτεία για τα όσα εξελίσσονται επί του πεδίου. Οπως πάντως σημειώνουν, περαιτέρω πρόοδος μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η αποκλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο θα συνδυαστεί και με μία άμβλυνση της ρητορικής επιθετικότητας.

Το γεγονός ότι όσο εμφανίζονταν ενδείξεις μιας δυνατότητας αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου δεν περιλήφθηκε στο σχέδιο του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού η τροπολογία της Γερουσίας με την οποία τίθενται όροι στην πώληση-εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, προβλημάτισε την Αθήνα. Διπλωματικές πηγές θεωρούν πως η εξέλιξη φανερώνει ότι πρόκειται προφανώς για ένα πεδίο διαπραγμάτευσης μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον και ότι όλα θα κριθούν στο διάστημα των επόμενων εβδομάδων. 

Καμπάς: Τεχνητή ύφεση 

Από την πλευρά του ο Στρατηγός, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Γιώργος Καμπάς μιλάει για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Θυμίζουμε τις τελευταίες ημέρες τα βασικά γεγονότα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών όπου και από τα δύο επιτελεία είχαμε ανακοινώσεις για μια καλή συνάντηση, η επίσκεψη του σύμβουλου εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν στην Τουρκία και η συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Τουρκικής προεδρίας Ιμραήμ Καλίν, αλλά παράλληλα και η απόσυρση της τροπολογίας Μενέντεζ από τον νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό της Αμερικανικής γερουσίας

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ