Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Τουρκία δοκίμασε σενάρια παρεμπόδισης και προσβολής του Ορουτς Ρέις από ελληνικά υποβρύχια

Με το Ορούτς Ρέις να πλέει χθες από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, η Τουρκία βρήκε λαμπρή ευκαιρία να δοκιμάσει διάφορα σενάρια εμπλοκής και κρίσης.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ανάρτησή του και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ιπτάμενα ραντάρ βγήκαν στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο άσκησης που πραγματοποίησε η Άγκυρα «όλως τυχαίως» ενώ περνούσε από την συγκεκριμένη περιοχή το ερευνητικό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα όπως μαρτυρά η χθεσινή ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών ATR-72 και CN235 προχώρησαν σε 45 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου Κυριακάτικα, πετώντας κυρίως στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.

Σύμφωνα με έλληνες επιτελείς που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, η Τουρκία μπορεί να σκέφτεται μετά από τις πιέσεις της Δύσης, αν θα πρέπει να ρίξει τους τόνους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα αφήσει κατα μέρους τα αναθεωρητικά της σχέδια και δεν θα πάψει να έχει σε ετοιμότητα σενάρια όξυνσης με την αποστολή είτε του Ορούτς Ρέις είτε του Αμπντουλχαμίντ Χαν στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, στο πλαίσιο της παράνομης συμφωνίας που έχει κάνει με την Λιβύη.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν χθες η Άγκυρα πραγματοποίησε ένα σενάριο που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πενταπόσταγμα, είχαν να κάνουν με μια προσπάθεια της ελληνικής πλευράς και συγκεκριμένα των ελληνικών υποβρυχίων να παρακολουθήσουν και να εμποδίσουν το ερευνητικό να φτάσει στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Προφανώς στα σενάρια που δοκίμασαν οι τούρκοι επιτελείς το Ορούτς Ρέις τελικά πέρασε ωστόσο αν κρίνει κανείς από τις 45 παραβιάσεις των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, ο φόβος των Τούρκων για την παρακολουθηση του πλου του ερευνητικού τους από κάποιο ελληνικό υποβρύχιο δεν τους αφήνει να ησυχάσουν.

Το γεγονός πάντως πως η Τουρκία έχει εκ νέου αρχίσει και πάλι να δραστηριοποιείται εντατικά στην Λιβύη έχει θέσει σε εγρήγορση και πάλι την Αθήνα που θεωρούσε σε σημαντικό βαθμό πως η υπόθεση της βορειοαφρικανικής χώρας είχε τελειώσει.

Αυτό φάνηκε και από την αναφορά σε αυτο του Νίκου Δένδια που είπε χαρακτηριστικά: Ουδεμία «ολιγωρία» υπήρξε όσον αφορά την υπογραφή του «μνημονίου». Γνωρίζαμε ότι η Τουρκία προσπαθούσε με κάθε ευκαιρία να «ενεργοποιήσει» το παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο «μνημόνιο» του 2019. Το ενδεχόμενο αυτό και τον συναφή κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Λιβύης, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, το είχαμε θέσει μετ’ επιτάσεως στους συνομιλητές μας, από την Αίγυπτο, Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και άλλους. Και βεβαίως το είχαμε θέσει και σε Λίβυους συνομιλητές μας. Να σας υπενθυμίσω ότι μέσα σε λίγες ώρες από τη σχετική ανακοίνωση το «μνημόνιο» καταδικάστηκε από τη Λιβυκή Βουλή και την πλειοψηφία του Υψηλού Συμβουλίου. Και βεβαίως εκδηλώθηκε άμεσα ηχηρή αντίδραση από ΕΕ, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Κύπρο, για να ακολουθήσουν Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία κ.ά. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε προεργασία με τους συμμάχους και εταίρους για το ζήτημα της Λιβύης, και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, το μνημόνιο που υπογράφηκε με την τουρκική πλευρά αντιβαίνει στη συμφωνία του φόρουμ του Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, καθώς η μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες που δεσμεύουν διεθνώς τη χώρα. Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο είναι κάτι παραπάνω από στρατηγικές. Είναι σχέσεις ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στα τρία χρόνια που είμαι Υπουργός Εξωτερικών έχω επισκεφθεί το Κάιρο 12 φορές και ότι συναντώ τον Αιγύπτιο ομόλογό μου Sameh Shoukry με κάθε ευκαιρία. Στο Κάιρο συζητήσαμε για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων. Υπήρξε πλήρης σύμπτωση απόψεων όσον αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη και αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, αμφότερες οι πλευρές υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και η από κοινού δέσμευση για την προστασία της.»

Εν κατακλείδι υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν πως το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, αν η Άγκυρα αποφασίσει να τεντώσει το σχοινί, θα είναι η περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δραματικές ώρες- Πλακώθηκαν ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών με τον Ουκρανό Α/ΓΕΕΔ Στρατηγό Α. Σίρσκι για την κατάρρευση του μετώπου (Βίντεο)

Ο ουκρανικός στρατός έχει υποχωρήσει από τουλάχιστον 11 οικισμούς-Οι Ρώσοι προελαύνουν από Χάρκοβο έως Λιμάν­-Δύο...