Ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Αιγαίο ελέγχεται απόλυτα από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί ο πλους του TCG Yildiray, υποβρυχίου του τουρκικού στόλου που βγήκε στο κέντρο του Αιγαίου στο πλαίσιο της άσκησης Karalirlik 22.
Αν και η Άγκυρα είχε ενημερώσει με σχετική SUBNOTE ότι το υποβρύχιό της θα κινηθεί στο Αιγαίο στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης, τα «τσαλιμάκια» που έκανε σε μια απόπειρα να δοκιμάσει τα συστήματα εντοπισμού του από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν έπιασαν τόπο.
Η Αθήνα το είχε συνεχώς υπό επιτήρηση από την στιγμή που βγήκε από τα Δαρδανέλια.
Το τουρκικό υποβρύχιο έφτασε μέχρι βορειοανατολικά της Σκύρου στα διεθνή ύδατα και σύμφωνα με πληροφορίες εκεί οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν ότι το υποβρύχιό τους νοιώθει την ανάσα ελληνικού υποβρυχίου…
Αμέσως απογειώθηκαν τρία αεροσκάφη ναυτικής CN235 και ATR72 «χτενίζοντας» όλο το Αιγαίο. Συγκεκριμένα το ATR72 μπήκε στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και αφού πέταξε για κάμποση ώρα στο κέντρο του Αρχιπελάγους κατευθύνθηκε νότια, ψάχνοντας σύμφωνα με έλληνες επιτελείς πιθανές ενέδρες ελληνικών υποβρυχίων.
Αντίστοιχη αποστολή φέρεται να είχαν τα δύο CN235, με το ένα να σαρώνει την περιοχή μεταξύ Δαρδανελίων Ίμβρου και Τενέδου και το δεύτερο κατά μήκος των μικρασιατικών ακτών.
Το υποβρύχιο TCG Yildiray είναι 41 ετών σκαρί και ανήκει στην κλάση «ΑΥ». Επί της ουσίας είναι υποβρύχια 209 Type 1200, που κατασκευάστηκαν στην Τουρκία. Η συγκεκριμένη κλάση έχει υποστεί εκσυγχρονισμό στα ηλεκτρονικά της το 2011 καθώς επίσης και τροποποίηση των τορπιλοσωλήνων ώστε να μπορούν να εκτοξεύσουν την τορπίλη βαρέως τύπου Mk48 ADCAP Mod6 AT.
Οι Τούρκοι πάντως αυτό που ψάχνουν εναγωνίως είναι τρόποι να διασφαλίσουν ότι τα δικά τους υποβρύχια δεν θα έχουν ελληνικά υποβρύχια «φονιάδες» να καραδοκούν και για αυτό όπως είχε γράψει πρόσφατα το Πενταπόσταγμα, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε δυνατότητα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Turkish Aerospace, Temel Kotil, είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ότι έχουν παραδοθεί UCAV Aksungur, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το τουρκικό ναυτικό και την τουρκική αεροπορία για…..ειδικές αποστολές στο Αιγαίο.
Ποια θα είναι η αποστολή αυτών των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στο Αιγαίο
Τα τουρκικά Aksungur, θα ποντίζουν ειδικά υποβρύχια μικρόφωνα που ονομάζονται «sonobuoy», με στόχο να εντοπιστεί η κινητικότητα των ελληνικών υποβρυχίων, ειδικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίζουν έγκαιρα τις δραστηριότητες των ελληνικών υποβρυχίων με τα υποβρύχια μικρόφωνα, το οποία θα συλλέγουν ακουστικές πληροφορίες μέσα στο νερό.
Έτσι θεωρούν λανθασμένα οι ίδιοι, ότι θα παρακολουθείται ιδιαίτερα η υποθαλάσσια δραστηριότητα του ελληνικού στόλου υποβρυχίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Με ηχητικούς σημαντήρες θα προσπαθούν να βρουν την θέση κάθε υποβρυχίου που θα κινείται στην περιοχή ενδιαφέροντος, που στην συγκεκριμένη περίπτωση θα αφορά την “Γαλάζια Πατρίδα” όπως την ονομάζουν.
Ο Τούρκος ειδικός M. Yıldız είπε: «Τα μικρόφωνα που βάζουμε στο νερό ακούνε και μεταδίδουν ό,τι λαμβάνουν ως ραδιοκύματα, υλοποιώντας ακουστική ανάλυση. Ως αποτέλεσμα αυτών των αναλύσεων, λαμβάνουμε πληροφορίες όπως αν υπάρχει υποβρύχιο ή όχι ποια είναι η θέση του. Τώρα είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτήν την αποστολή με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ANKA και AKSUNGUR».
Σύμφωνα με το Naval News, με τη μεγάλη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου, το Aksungur, θα αναλαμβάνει συνεχείς αποστολές συλλογής πληροφοριών πολλαπλών ρόλων, επιτήρησης, αναγνώρισης και κρούσης με παράλληλη δυνατότητα πλοήγησης SATCOM, αλλά και εκτόξευσης ηχοσημαδούρων.
Η Turkish Aerospace εργάζεται επί του παρόντος για την παροχή ικανότητας Anti-Submarine Warfare (ASW) στο UAV Aksungur.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της TAI σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, η TAI αναμένει να πραγματοποιήσει εκτόξευση ηχοσημαδούρων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο το πρώτο εξάμηνο του 2022.