Πανικό προκάλεσε στην Τουρκία το ενδεχόμενο που διατυπώθηκε σε ελληνικά ΜΜΕ σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα ετοιμάζεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.
Βέβαια για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους, όπως γράψαμε και στο προηγούμενο άρθρο μας, προς το παρόν , και παρά τα όσα διαδίδονται, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης
Οι Τούρκοι όμως και μόνο στην ιδέα έχουν λαχταρήσει για τα καλά τονίζοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει νέα κρίση.
"Το MEGA, ένας από τους γνωστότερους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι η διοίκηση της Αθήνας έθεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης των χωρικών υδάτων νότια και δυτικά της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια. Η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή, στα νέα της που βασίζεται στην κυβέρνηση της Αθήνας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα ανέλαβε δράση για την επέκταση των χωρικών της υδάτων. Ενώ το MEGA, στις ειδήσεις του που βασίζεται σε κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι αυτή η διεύρυνση μπορεί να προκαλέσει νέο πρόβλημα με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του για το θέμα είπε «Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία». Αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα δεν ενημέρωσε τους συμμάχους της, και ως δικαιολογία για αυτό ειπώθηκε ότι «δεν υπάρχει λόγος, καθώς πρόκειται για μονομερή ενέργεια της Ελλάδας και τα προεδρικά διατάγματα θα υποβληθούν απευθείας στον ΟΗΕ όταν είναι έτοιμα»" αναφέρει τουρκικό ρεπορτάζ.
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναλύουν την πιθανότητα με τα πλέον μελανά χρώματα:
Η απόφαση, που ενδέχεται να προκαλέσει νέα κρίση με την Τουρκία, στοχεύει στην αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια. Διαταράσσοντας την ισορροπία της Λωζάνης το 1936 και αυξάνοντας το πλάτος των χωρικών της υδάτων στα 6 μίλια, η Ελλάδα, εάν εκπληρώσει τους στόχους της, το Αιγαίο μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική λίμνη. Εάν η Ελλάδα βρει τις κατάλληλες συνθήκες και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, το ποσοστό των ανοιχτών θαλάσσιων περιοχών της Τουρκίας στο Αιγαίο θα μειωθεί σε περίπου 20 τοις εκατό, το ποσοστό κάλυψης χωρικών υδάτων της Τουρκίας θα αυξηθεί στο 8,7 τοις εκατό και το ποσοστό της Ελλάδας στο 62 τοις εκατό.
Στη ρίζα του προβλήματος των χωρικών υδάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας βρίσκεται η διαχρονική επιδείνωση της ισορροπίας που δημιουργήθηκε στο Αιγαίο με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης υπέρ της Ελλάδας. Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά ύδατα που είχαν καθοριστεί μονομερώς 3 μίλια στη Λωζάνη το 1936, σε 6 ναυτικά μίλια και η Τουρκία δεν έφερε αντίρρηση σε αυτή την απόφαση λόγω της θετικής ατμόσφαιρας που επικρατούσε τότε στις τουρκοελληνικές σχέσεις.
Ωστόσο, με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, λιγότερο από το 10 τοις εκατό του Αιγαίου θα παραμείνει μόνο για την Τουρκία.
Σε άλλο τουρκικό μέσο υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα την αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας πέραν των 6 μιλίων ως «αίτιο πολέμου» (casus belli).
Στο μεταξύ σε παρεμβάσεις τους δύο γνωστοί αναλυτές , ο διεθνολόγος κ. Αλ,. Δεσποτόπουλος και ο Αντιστράτηγος ε.α. Λ. Τζούμης δίνουν την δική τους απάντηση αν δύναται η χώρα μας να...πατήσει το κουμπί!