Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Άσκηση EUNOMIA- 2022: Οι Τούρκοι έστησαν αποτυχημένο καρτέρι στο FIR Λευκωσίας και μαχητικό τους ξέμεινε από καύσιμα

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας:“ Φτερό με φτερό”: Έξι ελληνικά F-16 και δύο γαλλικά Rafale πέταξαν στην Κύπρο με τσαμπουκά αλλά και ευνομία, αναφέραμε ότι  η διεξαγωγή της άσκησης "Eunomia", έγινε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Μάλιστα αναφέραμε ότι  η τετραμερής αεροναυτική άσκηση «EUNOMIA-3/2022» ολοκληρώθηκε, με την πραγματοποίηση της τελικής φάσης σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λεμεσού, στην οποία συμμετείχαν πλωτά και πτητικά μέσα, καθώς και ομάδες ειδικών επιχειρήσεων από την Ιταλία, την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Τονίζαμε δε ότι, την τελική φάση παρακολούθησαν, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο επιχειρησιακός διοικητής των γαλλικών δυνάμεων της Μεσογείου, αντιναύαρχος Gilles Boidevezi, ο υπαρχηγός του Αρχηγείου Στόλου του ΠΝ της Ελλάδας, υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης, καθώς και ο διοικητής της 1ης Ναυτικής Διοίκησης του Ιταλικού ΠΝ, υποναύαρχος Lorenzano Di Renzo, ως εκπρόσωποι των κρατών που συνθέτουν την Τετραμερή Συνεργασία.

Με τσαμπουκά, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, έξι μαχητικά F-16 (και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης) της Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχαν μαζί με γαλλικά Rafale που είχαν τις βάσεις τους στην Ιορδανία στην άσκηση «Ευνομία» στην Κύπρο, αφήνοντας ισχυρότατο αποτύπωμα, για άλλη μια φορά, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η άσκηση ήταν καλά σχεδιασμένη και σε αυτήν πήραν μέρος στρατιωτικές δυνάμεις από την Κύπρο, Ιταλία και Γαλλία. Τα ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης, πέταξαν φτερό με φτερό με τα γαλλικά Rafale, πραγματοποίησαν μαζί αποστολές κοντά στη Λεμεσό, ενώ φρεγάτες της Ιταλίας και της Ελλάδος περιπολούσαν στην περιοχή.

Μαζί τους και ένα «αόρατο» υποβρύχιο τύπου Παπανικολής. Ανάμεσα στα σενάρια της άσκησης ήταν και ανακατάληψη πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Να αναφέρουμε επίσης, τις ειδικές αποστολές που είχαν οι κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων από την Ελλάδα και την Κύπρο στη διάρκεια της άσκησης.

Σύμφωνα με την Εθνική Φρουρά, τα σενάρια που εκτελέστηκαν περιελάμβαναν μεταξύ άλλων αεροναυτικές επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, αντιαεροπορικές - ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, εκτέλεση γυμνασίων προχωρητικών ελιγμών και επικοινωνιών, εκτέλεση πυρών επιφανείας καθώς και Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ.

Σύμφωνα με την στήλη "Βηματοδότης" της γνωστής εφημερίδας "το Βήμα", την πρώτη φορά, στην κρίση του Oruc Reis, οι Τούρκοι δεν αντελήφθησαν, όσο κι αν προσπάθησαν, τα ελληνικά μαχητικά που πήγαιναν στην Κύπρο τα οποία πέταξαν μάλιστα πάνω από τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή.

 Από τότε μόλις ακούν άσκηση «Ευνομία», με τη συμμετοχή ελληνικών (αλλά και γαλλικών) αεροσκαφών στο FIR Λευκωσίας στήνουν καρτέρι στα σύνορα των δύο FIR, μόνον που δεν γνωρίζουν ότι και οι Έλληνες πιλότοι των μαχητικών (οι «αετοί», όπως τους ονομάζουν») παίρνουν τα μέτρα τους. Κάθε φορά διαφορετικά, κάθε φορά το ίδιο αποτελεσματικά (ο βασικός κανόνας άλλωστε της αεροπορικής υπεροχής είναι ότι το όποιο σενάριο κι αν είχε υλοποιηθεί, ποτέ δεν επαναλαμβάνεται).
Όταν έχουν ήδη λοκαριστεί από ελληνικά μαχητικά.

Μάνα
Ξέρουν λοιπόν και ξεγελούν τους Τούρκους, οι οποίο νομίζουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν δύο ελληνικά F-16 και ξαφνικά πετάγονται μπροστά τους τέσσερα, καμιά φορά και έξι. Τα βάζουν τα τουρκικά ανάμεσά τους και αρχίζει, όπως θα έλεγε και ο συγχωρεμένος Λουκιανός Κηλαηδόνης, το… ματς.

Ο Τούρκοι πιλότοι αρχίζουν, τότε, να συνεννοούνται με τον ασύρματο μεταξύ τους. Τι λένε; «Είναι τέσσερις, τέσσερις, όχι δύο» ή όταν γίνουν ακόμα πιο σκούρα τα πράγματα ακούγεται το «έλα κοντά μου» να λέει ο Τούρκος αρχηγός του σμήνους στον έτερο Τούρκο πιλότο «και μην μιλάς». Και όταν τα πράγματα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο με τον Έλληνα πιλότο να τον έχει στην ουρά, ε, τότε προφασίζονται ότι μένουν από καύσιμα και πάμε για προσγείωση, στο Ντόλαμαν.

https://www.youtube.com/watch?v=GKL26Kp_IRQ

Αν τους αφήσουν τελικά οι ανώτεροί τους να προσγειωθούν εκεί γιατί  πολλές φορές, τους δίνουν εντολές «παραμείνετε στις θέσεις σας». Αλλά για ποιο λόγο να παραμείνουν στις θέσεις τους; Ήδη είχαν «λοκαριστεί» από ελληνικά μαχητικά.

Ξαφνικά εμφανίζεται μια τετράδα ελληνικών F-16…
Δύο περιπτώσεις μία κοντά στο Καστελλόριζο (στα σύνορα με το FIR Λευκωσίας) και η άλλη κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης της Τετραμερούς Αεροναυτικής Άσκησης με την επωνυμία «EUNOMIA 3-22», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, συνέβησαν τα πιο πάνω περιστατικά.

 Όλα αυτά στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου. Ένας κλειστός σχηματισμός τεσσάρων οπλισμένων (με πυραύλους αέρος- αέρος) μαχητικών ελληνικών F-16 εμφανίστηκε ξαφνικά να πετά ανατολικά στο FIR Λευκωσίας, εντός των τμημάτων που είχαν δεσμεύσει με NAVTEX για την άσκηση.

 Η τετράδα πέταξε σε πολύ χαμηλό ύψος από Κρήτη μέχρι Κύπρο και όταν η τουρκική αεράμυνα το αντιλήφθηκε, τα μαχητικά εμφανίστηκαν στο FIR Λευκωσίας, ανατολικά της Λεμεσού, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της άσκησης.

Οι Τούρκοι κάπου έχασαν τον προσανατολισμό τους, την συνοχή τους, κάπου πίστεψαν ότι μπορούσαν να αναστρέψουν την κατάσταση, επέμεναν… μέχρι που ακούστηκε από τον ασύρματο η απεγνωσμένη φωνή για βοήθεια του ενός εκ των δύο τούρκων πιλότων ότι έμενε από καύσιμα.
Η καθημερινότητα των παραβιάσεων

Πάντως να ξέρετε ότι καθημερινότητα αποτελεί πλέον η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Τη Δευτέρα, για παράδειγμα, καταγράφηκαν 60 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από 11 τουρκικά αεροσκάφη σε περιοχές του κεντρικού, νοτιοανατολικού και βορειοανατολικού Αιγαίου και 12 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Οι πέντε παραβιάσεις έγιναν από F-16 και οι 55 από drones.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ