Η Άγκυρα αποφάσισε να παίξει πολύ σκληρά με τον κυπριακό ελληνικό, με την απόφαση της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων της γενικά και αόριστα στην περιοχή των Κατεχομένων στην Κύπρο, χωρίς να προσδιορίζεται πουθενά όμως, ο αριθμός του προσωπικού αλλά και των οπλικών συστημάτων που μπορεί να μεταφερθούν στο νησί.
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου δηλώνει με σιγουριά που δεν γνωρίζουμε από που απορρέει ακριβώς ότι «Ακόμα κι αν όλος ο κόσμος σταθεί εναντίον , θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας στη Βόρεια Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Και έχουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε», προμηνύοντας εξελίξεις πιθανόν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μετακίνηση τουρκικών BAYRAKTAR στην Κύπρο
Σύμφωνα με τουρκική ιστοσελίδα σε κοινωνικό δίκτυο η Τουρκία θα “δωρίσει” μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB-2 και επιθετικών ελικοπτέρων στην ψευδο-”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ως απάντηση στην άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Δεν γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη πληροφορία αφορά την αλήθεια ή αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο ψυχολογικών επιχειρήσεων αλλά εκτιμάται ότι ανήκει στην σφαίρα του τουρκικού δόγματος για δύο λόγους:
Α. Η Άγκυρα ετοιμάζει στην περιοχή της Καρπασίας μια μεγάλη αεροναυτική βάση, ενώ το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου, προορίζεται σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα για βάση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων τύπου BAYRAKTAR.
Β. Στο παρελθόν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είχε “δωρίσει” επίσημα δύο αποβατικά παλαιάς τεχνολογίας στο αποκαλούμενο τουρκοκυπριακό πολεμικό ναυτικό, και η πρακτική της “δωρεάς” οπλικών συστημάτων στο Κατεχόμενο τμήμα είναι πάγια πολιτική της Άγκυρας.
Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, και παλαιότερο άρθρο, υπήρχαν και εξακολουθούν να υφίστανται πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες, που μιλούσαν για σενάριο μεταφοράς κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Bora-2 με βεληνεκές 280 χλμ στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, ως αντιστάθμισμα πιθανής συγκέντρωσης νατοϊκών δυνάμεων στην ίδια περιοχή, ενώ προστέθηκε και η αγορά αμερικανικών όπλων από την Εθνική Φρουρά.
Εφόσον επιβεβαιωθεί και το σενάριο με τους πυραύλους BORA οι Τούρκοι θα απειλούν σοβαρότατα το Ισραήλ, ενώ η “χάρη τους” θα φτάνει μέχρι την αιγυπτιακή ΑΟΖ, έχοντας στο στόχαστρο τους όλων των τύπων τα πλοία που θα πλησιάζουν στην θαλάσσια αυτή περιοχή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό Ναυτικό εισηγείται εγκαταστάσεις κυρίαρχης βάσης, όπως οι βρετανικές βάσεις στο νησί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην πρόταση σημειώνεται πως «η Τουρκία πρέπει να ιδρύσει ναυτική βάση σε κατάλληλη θέση στην κατεχόμενη περιοχή
Το Ισραήλ ανησυχεί για τα σχέδια των Τούρκων στα Κατεχόμενα της Κύπρου
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό ειδικό Seth Frantzman, “εάν η Άγκυρα στείλει περισσότερα στρατεύματα στην Κύπρο και δημιουργήσει περισσότερες εντάσεις με την Ελλάδα για τα νησιά, συνεχίσει να απειλεί να εισβάλει βαθύτερα στη Συρία, και ενθαρρύνει περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας· παίζοντας παράλληλα και με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης της Ουκρανίας…τα προβλήματα ( θα αφορούν πλέον) όλους τους γείτονες ( και το Ισραήλ).
Τονίζουμε ότι το Ισραήλ σήμερα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες συμφιλίωσης με την Τουρκία, καθώς το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών ανέρχεται στα 10 δις. δολάρια, ενώ και η Αίγυπτος προμηθεύει την Τουρκία με LNG.
Ωστόσο υπάρχουν πολύ σοβαρά και ανεπίλυτα θέματα ανάμεσα σε Ισραήλ και Αίγυπτο με την Τουρκία, τα οποία αφορούν την Χαμάς από την μία πλευρά και την μουσουλμανική αδελφότητα από την άλλη.
Ισραήλ και Αίγυπτο δεν επιθυμούν όπως φυσικά και η Ελλάδα ισχυρή αεροναυτική παρουσία στην Κατεχόμενη Κύπρο, διότι αυτή η δυνατότητα θα απειλεί το ανατολική κομμάτι της Μεσογείου φτάνοντας μέχρι το Σουέζ, εν μέσω τρομερών σχεδίων που αναμένονται στην περιοχή.
Το που θα καταλήξουν οι σχέσεις των χωρών αυτών με την Άγκυρα στο μέλλον, δεν είναι ακόμη φανερό, το σίγουρο είναι ότι θα διέλθουν από πολύ μεγάλη στενωπό, αφού ο αγωγός East Med, θα υλοποιηθεί με εποπτεία της δύσης, διαλύοντας κάθε σχέδιο της Άγκυρας στην Α.Μεσόγειο.
Η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών που στηρίζουν έμπρακτα τον αγωγό αυτόν, και ίσως για αυτό δεχόμαστε τόσες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.
Το μέλλον στην Α.Μεσόγειο δεν ανήκει σε κανέναν “ταραξία”της περιοχής, αλλά στις χώρες που μπορούν και επικοινωνούν συνδέοντας τα συμφέροντα τους σε ένα κοινό σκοπό.