Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η πρώτη παράδοση τουρκικής κατασκευής βομβών στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία

"Ο Πρόεδρος Ερντογάν το είχε προαναγγείλει... Έγινε η πρώτη παράδοση!", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η πρώτη παρτίδα βομβών αεροσκαφών που παρήχθη στην «Εγκατάσταση Παραγωγής Ενεργειακών Υλικών» στο Εργοστάσιο Πυραύλων και Εκρηκτικών Μηχανημάτων και Χημικών Βιομηχανιών (MKE) Barutsan, που άνοιξε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδόθηκε στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε την Εγκατάσταση Παραγωγής Ενεργειακών Υλικών, η οποία ιδρύθηκε στην πανεπιστημιούπολη του εργοστασίου πυραύλων και εκρηκτικών MKE Barutsan που βρίσκεται στην περιοχή Elmadağ της Άγκυρας στις 29 Απριλίου 2021.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε:

«Χάρη σε αυτή τη νέα εγκατάσταση, η Τουρκία αποκτά την ευκαιρία να παράγει εκρηκτικά όπως RDX, HMX και CMX, τα οποία παράγονται σήμερα από περιορισμένο αριθμό χωρών στον κόσμο. Η χώρα μας ανέκαθεν εισήγαγε αυτό το προϊόν, για να χρησιμοποιηθεί ως το κύριο εκρηκτικό υλικό στην πλήρωση βομβών αεροσκαφών νέας γενιάς, καυσίμων πυραύλων και κεφαλών.

Τα μυστικά και ανοιχτά εμπάργκο στα οποία υποβληθήκαμε πρόσφατα, έφεραν στο φως την αναγκαιότητα παραγωγής αυτού του κρίσιμου προϊόντος στη χώρα μας.

Το Ίδρυμα Μηχανολογικής και Χημικής Βιομηχανίας μας, σήκωσε αμέσως τα μανίκια με τις οδηγίες μας και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως ένας χρόνος, αυτή η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε με μόνο εγχώριους πόρους και εθνική τεχνολογία σε πλαίσιο συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Δεν θα εξαρτόμαστε πλέον από κανέναν για τα εκρηκτικά που χρησιμοποιούνται στα πυρομαχικά, τους πυραύλους και τις κεφαλές μας. Ως χώρα, φτάσαμε στη σούπερ λίγκα με τη δυνατότητα παραγωγής εκρηκτικών νέας γενιάς, χάρη στις εγκαταστάσεις που μόλις εγκαινιάσαμε».

Τα ενεργειακά υλικά όπως RDX, HMX, CMX, που χρησιμοποιούνται ως το κύριο εκρηκτικό υλικό σε κεφαλές και καύσιμο πυραύλων για την πλήρωση πυρομαχικών νέας γενιάς από βόμβες αεροσκαφών, εισάγονταν από το εξωτερικό.

Η TurkeyMKE, μαζί με τους συνεργάτες της για λύσεις, δημιούργησε μια μονάδα παραγωγής πλήρως εξοπλισμένη με εγχώριες και εθνικές τεχνολογίες σε σύντομο χρονικό διάστημα ενός έτους.

Με αυτή την εγκατάσταση, η Τουρκία άρχισε να παράγει εκρηκτικά όπως RDX, HMX και CXM, τα οποία ανήκουν σε λίγες μόνο χώρες στον κόσμο. Η πρώτη παρτίδα βομβών αεροσκαφών γεμάτη με ενεργειακά υλικά που παράγονται στις εγκαταστάσεις, που άνοιξε ο Πρόεδρος Ερντογάν το 2021, παραδόθηκε στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η εγκατάσταση είναι πλήρως εξοπλισμένη με εγχώρια και εθνικά προϊόντα. Στις εγκαταστάσεις, παρέχεται  επίβλεψη από το κέντρο διοίκησης και ελέγχου καθώς και αυτόνομα συστήματα. . Η Τουρκία αναμένεται να είναι μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών στον κόσμο σε σύντομο χρονικό διάστημα στον τομέα αυτό."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Τουρκία συνεχίζει την προσπάθεια απεξάρτησής της από τις πολεμικές βιομηχανίες τρίτων χωρών, έχοντας φθάσει σύμφωνα με την ίδια να παράγει  γηγενώς το 70% των οπλικών συστημάτων της.

Η παράδοση των πρώτων βομβών στην Πολεμική της αεροπορία γηγενώς κατασκευασμένων, δεν αποτελεί καλή είδηση για τη χώρα μας , η οποία εξαρτάται στη συντριπτική πλειοψηφία σε τρίτες χώρες για μαχητικά αεροσκάφη και πυρομαχικά αυτών.

Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει η χώρα μας να εκμεταλευθεί στο έπακρο την PESCO της ΕΕ , συμμετέχοντας σε ανάλογα προγράμματα.

Για την τουρκική πολεμική αεροπορία, βεβαίως άλλο είναι η προμήθεια εγχώρια κατασκευασμένων πυρομαχικών και πυραύλων και άλλο η εξασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής έναντι της Ελλάδας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, αφού η Ελληνική ΠΑ είναι εξοπλισμένη με ότι ποιό προηγμένο κυκλοφορεί σε δυτικές χώρες, των οποίων φυσικά η τεχνολογία υπέρκειται της τουρκικής.

Η σπουδαιότητα του τριγώνου Άγκυρας-Εσκη Σεχήρ-Κωνστιαντινούπολης για την Τουρκία

Το γεγονός ότι το Εργοστάσιο Πυραύλων και Εκρηκτικών Μηχανημάτων και Χημικών Βιομηχανιών (MKE) βρίσκεται στην περιοχή Elmadağ της Άγκυρας, καταδεικνύει για μια ακόμη φορά τη σπουδαιότητα για την Τουρκία του τριγώνου Άγκυρας-Εσκη Σεχήρ-Κωνστιαντινούπολης, που βρίσκονται η πρωτεύουσα αλλά  και η πολυπλυθέστερη πόλη της Τουρκίας, το μείζον των τουρκικών ναυπηγείων αλλά και των αμυντικών εταιρειών και εγκαταστάσεων αυτών, ο τουρκικός Ναύσταθμος του Γκιολτσούκ, καθώς και το κέντρο αεράμυνας όλης της Τουρκίας στο Εσκή Σεχήρ, περιλαμβανομένων  σημαντικών αεροπορικών βάσεων.

Συνεπώς αντιλαμβανόμαστε ότι η καρδιά στρατιωτικής ισχύος  της Τουρκίας, βρίσκεται σε αυτό το τρίγωνο, το οποίο χρήζει της μέγιστης αντιαεροπορικής προστασίας από αυτήν.

S-400

Η Τουρκία διαθέτει μόλις μια συστοιχία S-400, που αποτελούν το καλύτερο αντιαεροπορικό τους σύστημα, ενώ χτίζουν το δικό τους γηγενές αντιεροπορικό σύστημα. 

Η χώρα είναι εξοπλισμένη με δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος της οικογένειας HISAR, το μεσαίου βεληνεκούς HISAR O+ το οποίο  μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως 25 χιλιομέτρων και υψόμετρο έως 20 χιλιομέτρων και το  μικρού βεληνεκούς HISAR A+ ικανό να πλήξει στόχους έως και 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια), ενώ τον Αύγουστο   πραγματοποιήθηκε  επιτυχής δοκιμή του SIPER  μεγάλου βεληνεκούς, οι Τούρκοι δίνουν βεληνεκές 150 χιλιόμετρα, το οποίο θα αποτελεί εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.

Εντούτοις η Τουρκία χρειάζεται 8-10 συστοιχίες μεγάλου βεληνεκούς S-400 ή SIPER  για να καλύψει την επικράτειά της, που δεν τις έχει όμως.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούν οι Τούρκοι να τάξουν στα Μικρασιατικά παράλια τους S-400 στην  παρούσα φάση, αφού θα άφηναν εκτεθειμένο το τρίγωνο στρατηγικής αξίας που προαναφέραμε.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ