Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Στήνουν “φωλιά” τα Καταριανά Rafale σε Tουρκικές Βάσεις-Τι θα κάνουν σε περίπτωση σύγκρουσης

Αν και ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (συναντήθηκε με τους γερουσιαστές Lindsey Graham και Chris Coons), εξέφρασε την αισιοδοξία του για το  αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη F-16, η μη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι δεν θα υπάρξει άμεσα αίσιο τέλος με τα αεροσκάφη.

Αυτό, ανησυχεί έκδηλα την Τουρκική πολεμική αεροπορία καθώς από την μια μεριά συνεχίζει να πέφτει η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών F-16, από την άλλη, ψάχνουν τρόπους να ανταποκριθούν στην προκλητική ανωτερότητα των Ελληνικών Rafale.

Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνει η κίνηση της γείτονος να εκπαιδεύσει πιλότους της σε αεροσκάφη -γαλλικής κατασκευής- του Κατάρ.

Να υπενθυμίσουμε ότι, μια κρίσιμη συμφωνία υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ. Αντίστοιχα, 36 αεροσκάφη και 250 στρατιωτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, θα μπορούν να αναπτυχθούν σε στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία που θα καθοριστούν από το Γενικό Επιτελείο.

Με τη νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Κατάρ, το γεγονός ότι τα πολεμικά αεροσκάφη Rafale, που βρίσκονται και στα χέρια της Ελλάδας, μπορούν να αναπτυχθούν στην Τουρκία θεωρείται μεγάλο επίτευγμα από τους Τούρκους.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η συμφωνία αυτή μεταξύ των δύο χωρών θα ισχύει για 5 χρόνια.

Ο ερευνητής αεροπορίας Cem Doğut δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τις δυνατότητες του αεροσκάφους, για τις τακτικές που πρέπει να αναπτύξουμε ενάντια στα αεροσκάφη Rafale που αγόρασε η γειτονική μας Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι θα πάρουν μέρος σε μια πιθανή σύγκρουση, αλλά είναι σαφές ότι θα κάνει την άλλη πλευρά να σκεφτεί πριν κάνει μια κίνηση».

Η κρίση στον Κόλπο έδωσε τη δυνατότητα στις σχέσεις των δύο χωρών να αναπτυχθούν στον πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Τόσο πολύ που η «Συμφωνία Συνεργασίας για τη Στρατιωτική Εκπαίδευση, την Αμυντική Βιομηχανία και την Ανάπτυξη των TAF σε εδάφη του Κατάρ», που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών, τέθηκε σε ισχύ το 2015. Ωστόσο, στοιχεία της TAF έφτασαν στο Κατάρ μετά την κρίση.

Από την άλλη, μετά την ανάπτυξη στοιχείων της TAF στο Κατάρ, έγινε άλλη μια συμφωνία. Με αυτή τη συμφωνία, τα αεροπλάνα φορτίου που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κοινού. Το Κατάρ διαθέτει αεροσκάφη C-17 Globemaster III, τα οποία είναι πολύ ανώτερα από αυτά της Τουρκίας ως προς τη μεταφορική ικανότητα και το βεληνεκές.

Με αυτά τα αεροπλάνα, στοιχεία της TAF μεταφέρθηκαν τόσο στο Κατάρ όσο και σε μακρινές περιοχές όπως η Λιβύη. Έχει γίνει ευκολότερο για τα στρατιωτικά αεροσκάφη του Κατάρ να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Είναι εξίσου σημαντικό για την Τουρκική πολεμική αεροπορία, να αυξήσει τις δυνατότητές της  απέναντι σε αυτά τα βήματα της Ελλάδας, καθώς και να βελτιώσει το επίπεδο εκπαίδευσης και τις γνώσεις των Τούρκων πιλότων. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή η συμφωνία με το Κατάρ θεωρείται σημαντικό κέρδος για την Τουρκία.

Οι τούρκοι επιτελείς θεωρούν ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία, ώστε οι τούρκοι πιλότοι να αρχίσουν να εξοικειώνονται με αυτό που θα αντιμετωπίζουν σε λίγο καιρό στο Αιγαίο, τα μαχητικά Rafale.

Στόχος της Άγκυρας ήταν -όπως και τώρα δηλαδή- με αυτή την εκπαίδευση και με τη συνδρομή των Καταριανών Rafale, να μελετηθεί όσο γίνεται περισσότερο το μαχητικό που θα διαθέτει πλέον η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Να υπενθυμίσουμε ότι, το αεροσκάφος Rafale του Κατάρ ήρθε στο Ικόνιο για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των Εκπαιδεύσεων International Anatolian Eagle – 2021 και συμμετείχε σε κοινές εκπαιδεύσεις με τουρκικά αεροπορικά στοιχεία.

Ο Cem Doğut επεσήμανε ότι αυτή η μαθησιακή διαδικασία, που ξεκίνησε με το Anatolian Eagle Trainings, θα πάει στο επόμενο επίπεδο με την ανάπτυξη αεροσκαφών Qatar Rafale στη Τουρκία.

Επισημαίνει επίσης ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι ακόμη γνωστές.

«Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμφωνία έχει γίνει, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τις λεπτομέρειες. Υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα αεροπλάνων στο απόθεμα του Κατάρ. Ποια και πόσα από αυτά θα σταθμεύσουν εδώ είναι επίσης πολύ σημαντικό. Φυσικά, είναι πιο πολύτιμο για εμάς να έχουμε αεροπλάνα Rafale. Αυτή η συμφωνία είναι στην πραγματικότητα η Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ. Θα είναι επίσης ένα σημαντικό κέρδος για την πολεμική αεροπορία μας. Θα έχει την ευκαιρία  οι πιλότοι της να εκπαιδευτούν με την ισχυρότερη αεροπορία στην περιοχή, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά και επωφεληθείτε από την εμπειρία τους».

Αυτά, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των F-16  σε VIPER από τις ΗΠΑ, φέρνουν την Τουρκία σε μειονεκτική θέση έναντι της Ελλάδας κυρίως στον αέρα, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να καίγεται για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ  που όμως δεν βλέπει να έρχονται.

Ο Ερντογάν διαπίστωσε πρόσφατα για μια ακόμη φορά  ότι  η Γαλλία είναι ένας πάρα πολύ καλός και αξιόπιστος σύμμαχος της Ελλάδας  η οποία συνδέεται με την Ελλάδα με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση απειλής της Εθνικής κυριαρχίας μιας εκ των δύο χωρών.

 Επίσης Ελλάδα και ΗΠΑ συνδέονται με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση απειλής της Εθνικής κυριαρχίας μιας εκ των δύο χωρών.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...