"Metropoll: Ο κόσμος πιστεύει ότι οι εντάσεις με την Ελλάδα είναι μια εκλογική επίθεση", είναι άρθρο τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Σύμφωνα με την έρευνα της Metropoll Research, περισσότεροι από τους μισούς μετέχοντες, πιστεύουν ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μια προσπάθεια δημιουργίας προεκλογικής ατζέντας.
Καθώς η ένταση στη Άγκυρας-Αθήνας κλιμακώθηκε, η Metropoll Research δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία ασχολείται με την άποψη του κοινού για το θέμα.
«Πιστεύετε ότι η ένταση που επικρατεί τον τελευταίο μήνα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μια προσπάθεια δημιουργίας προεκλογικής ατζέντας;»
Στην ερώτηση, το 51,5 τοις εκατό των πολιτών απάντησε «ναι», το 26,2 τοις εκατό «όχι» και το 18,6 τοις εκατό «δεν ξέρω» ενώ και το 3,7 τοις εκατό δεν απάντησε.
Από την άλλη, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ήταν 64 τοις εκατό , το 31,3 τοις εκατό απάντησε "ναι", και το 4,7 τοις εκατό "δεν ξέρω.
Επισήμανση 1η
Από τον παραπάνω πίνακα που αναφέρεται στο ερώτημα αν «Πιστεύετε ότι η ένταση που επικρατεί τον τελευταίο μήνα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μια προσπάθεια δημιουργίας προεκλογικής ατζέντας;», εξάγεται επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτιμούν ότι η ένταση στα Ελληνοτουρκικά είναι για εσωτερική προεκλογική κατανάλωση, αποβλέποντας ο Ερντογάν να αλλάξει την προεκλογική ατζέντα και να κερδίσει τις εκλογές, σε αντίθεση με εκείνων του κυβερνητικού συνασπισμού που πιστεύουν το αντίθετο.
Επισήμανση 2η
Από τον παραπάνω πίνακα που αναφέρεται στο ερώτημα "αν πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τα ποσοστά είναι περίπου τα ίδια συγκεντρωτικα αναφορικά με το κυβερνητικό συνασπισμό και εκείνον της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο συγκεντρωτικά θα λέγαμε σύμφωνα με την παραπάνω δημοσκόπηση 2 στους 3 μετέχοντες πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ 1 στους 3 το πιστεύει.
Περαιτέρω συμπεράσματα
Τα παραπάνω ποσοστά της εν λόγω δημοσκόπησης, αντιπροσωπεύουν τον σφυγμό του εκλογικού σώματος στην Τουρκία την παρούσα στιγμή, 10 μήνες πριν τις τουρκικές εκλογές τον Ιούλιο 2023.
Κοινώς απέχουμε πολύ χρονικά, αφού μεσολαβεί ο δύσκολα ενεργειακά και οικονομικά για την Τουρκία χειμώνας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα το περιατέρω δημοσκοπικό κατρακύλισμα του Ερντογάν-Μπαχτσελί.
Επίσης μέχρι τις εκλογές θα έχει αποσαφηνιστεί το αν οι ΗΠΑ θα πουλήσουν και πως τα 40 F-16 BLOCK-70 στην Τουρκία και τα 80 κίτ εκσυγχρονισμού ισάριθμων F-16 στην Τουρκία, πράγμα που θα ωθήσει τον Ερντογάν να κάνει κάποιες κινήσεις ή όχι στα εξοπλιστικά προγράμματα, αναλόγως με την έκβαση του θέματος.
Σε αυτήν την περίπτωση οι κινήσεις Ερντογάν θα επηρεάσουν τους Τούρκους ψηφοφόρους αναμφίβολα
Παράλληλα θα δούμε αν θα έχει τελειώσει μέχρι τότε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά και πως θα εξελιχθούν οι Ελληνικές εκλογές, δηλαδή αν θα μπούμε σε παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές οπότε θα ακολουθήσουν επαναληπτικές εκλογές, ή θα έχουμε απευθελιας το σχηματισμό κυβέρνησης μετά από τις πρώτες εκλογές.
Όλα τα παραπάνω θα βαρύνουν τις αποφάσεις του Ερντογάν για την πορεία των Ελληνοτουρκικών και το αν θα κινηθεί ή όχι στρατιωτικά σε βάρος της Ελλάδας.
Επίλογος
Το γεγονός ότι η σημερινή αντιπολίτευση μέσω του αρχηγού του κόμματος του CHP Κιλιντζάρογλου, "σπρώχνει" τον Ερντογάν να επιτεθεί σε βάρος μας, λέγοντας του "γιατί λές ότι θα πάς μια νύχτα ξαφνικά και δεν το κάνεις¨, εννοώντας την κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο , είναι απολύτως ενδεικτικό.
Παράλληλα ο Ερντογάν διολισθαίνει συνεχώς στα ελληνοτουρκικά, δεσμευόμενος έναντι των ψηφοφόρων του, ολοένα και περισσότερο ότι θα μας επιτεθεί στρατιωτικά, γεγονός που δείχνει ότι από ένα σημείο και μετά δεν θα μπορεί να το "μαζέψει", όπότε θέλοντας και μη θα μας επιτεθεί.
Πέραν των παραπάνω ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει την υλοποίηση του "μυστικού όρκου" και της "Γαλάζιας Πατρίδας" ως στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, γεγονός που θα τον φέρνει με μαθηματική ακρίβεια αντιμέτωπο στρατιωτικά με την Ελλάδα.
Τέλος το γεγονός ότι τόσο η νύν κυβέρνηση όσο και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης εμπεριέχουν Εθνικιστικά κόμματα, η μεν πρώτη το ΜΗΡ του γκρίζου λύκου Μπαχτελί και ο δεύτερος το ΙΥΙ PARTY της λύκαινας Ασκενέρ, υποδηλώνει ότι όποιος και αν εκλεγεί στην Τουρκία θα έχει Εθνικιστικό δεκανίκι στην κυβέρνησή του, πράγμα εξαιρετικά επικύνδυνο για την Ελλάδα.
Κλείνω επισημαίνοντας ότι τα δύο Εθνικιστικά κόμματα στην Τουρκία ΜΗΡ και ΙΥΙ PARTY δημοσκοπικά λαμβάνουν μεταξύ 16-19% σήμερα και χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα προβοκατόρικο επεισόδιο με τη χώρα μας, κάτι που αναμένουμε τους επόμενους μήνες, αφού οι Τούρκοι είναι "μανούλες" σε κάτι τέτοια αποδεδειγμένα και διαχρονικά.