Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Λήμνος “κόκκαλο στο στόμα των Τούρκων” αποκαλύπτει γαλλικό ΜΜΕ-Φοβούνται αμερικανική παρουσία απέναντι από τα Δαρδανέλια

Ο μεγάλος καημός για την Τουρκία μετά την στοχοποίηση της Αλεξανδρούπολης, είναι το νησί της Λήμνου, το οποίο όπως όλοι γνωρίζουν ελέγχει τα Δαρδανέλια και την δίοδο και έξοδο όλων των πλοίων από και προς τα Στενά του Βοσπόρου.

Το ντέρτι τώρα της Άγκυρας με το νησί αυτό, αφορά την πιθανότητα χρήσης όχι μόνο των ελληνικών στρατιωτικών δυνόμεων αλλά καιν αμερικανικών, την περίοδο  που για πρώτη φορά έχουμε κυοφορούμενες κινήσεις στην περιοχή του Αιγαίου, ενώ ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας καλά κρατεί.

Οι Γάλλοι ειδικοί τώρα τονίζουν ότι “για λίγο, φαινόταν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν προσπάθησε να εξαγοράσει την ησυχία του έναντι των εταίρων του στο ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά δεν τα κατάφερε.

Αρχικά η Άγκυρα υποστήριξε συγκεκριμένα την ουκρανική άμυνα παραδίδοντας μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα TB2 Bayraktar, τα οποία γρήγορα έγιναν ένα από τα σύμβολα της αντίστασης, ενώ στην συνέχεια έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου για να αποτρέψει την είσοσο πλοίων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία πίεσε την Ουάσιγκτον και τον Λευκό Οίκο να εγκρίνουν την απόκτηση νέων μαχητικών F-16V και κιτ εκσυγχρονισμού για τα δικά της αεροσκάφη, καθώς και να μπορέσει να αποκτήσει ξανά τουρμπίνες, ελικόπτερα για τη δική της βιομηχανία.

Δυστυχώς όμως για τον Τούρκο ηγέτη, το Κογκρέσο δεν είναι διατεθιμένο να υποχωρήσει στο θέμα αυτό, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει με το κόμμα του μια σημαντική πτώση στις δημοσκοπήσεις λίγους μόλις μήνες πριν από τις επόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Ανήμπορος να στραφεί εναντίον του κουρδικού λαού στο συριακό έδαφος, όπως είχε προαναγγείλει, ενώ η Ρωσία βρίσκεται ήδη στα μαχαίρια με τη Δύση, φαίνεται ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν αποφάσισε να ξαναρχίσει μια δυναμική έντασης με την Ελλάδα, πρώτα διακόπτοντας τις διμερείς συζητήσεις, ανακοινώνοντας την επανέναρξη της εξορύξεων στο Αιγαίο και πολλαπλασιάζοντας τις παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, κατηγορώντας παράλληλα την Αθήνα για προκλητική στόχευση.

Πρέπει να πούμε ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023 φαίνονται να πηγαίνουν άσχημα για τον Πρόεδρο Ερντογάν και το κόμμα του AKP.

Λαμβάνοντας υπόψη περισσότερο από το 45% στις δημοσκοπήσεις στα μέσα του 2021, το κόμμα έχει υποχωρήσει μεταξύ 30 και 35% των προθέσεων ψήφου σήμερα, έχοντας χάσει σημαντικά ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής νεολαίας.

Την ίδια στιγμή, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP, έφτασε στην πρόθεση ψήφου σε ποσοστό 30%, έχοντας μάλιστα ξεπεράσει προσωρινά το ΑΚΡ τον Απρίλιο, προτού ο Ερντογάν αναζωπυρώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα.

Ανίκανος να καυχηθεί είτε για μια σπουδαία συμβολική νίκη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είτε ότι έπεισε  την Ουάσιγκτον να παραδώσει τα F-16, είναι πλέον απαραίτητο για τον Τούρκο πρόεδρο να βασιστεί στο εθνικιστικό εκλογικό σώμα του για να προσπαθήσει να αναστρέψει την τάση, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει στην χώρα, έχοντας ξεπεράσει το όριο του 80% τον Αύγουστο, ενώ και η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, ειδικά για τους νέους άνω του 20%.

Αυτή είναι η γαλλική άποψη για τα εθνικιστικά παραλληρήματα του Ερντογάν, τα οποία πιθανότατα να μετατραπούν σε πιθανά επεισόδια στο Αιγαίο, αφού δεν σώζεται με τίποτα το ΑΚΡ και ο ίδιος από τις επερχόμενες εκλογές.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ