Άπαντες γνωρίζουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , κοινώς social media, αποτελούν αναπόσπαστο μέλος της καθημερνότητας στις σύγχρονες κοινωνίες , ενώ μέσω αυτών σημαντικότατα πρόσωπα της Διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπως λόγου χάρη ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, προέβαιναν ακόμη και σε ανακοινώσεις -αποφάσεις για πολύ σοβαρά θέματα, κοινωποιώντας τες άμεσα σε όλους.
Είναι γνωστό επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν στο πραξικόπημα του 2016 εναντίον του, ειδοποίησε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τους οπαδούς του, μέλη του ΑΚΡ να βγούν στους δρόμους αποτρέποντας το, με τις εικόνες από τις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης , όπου πολίτες ανάβηκαν σε τάνκς, καταλαμβάνοντας τα από τους στρατιώτες,να κάνουν το γύρο του κόσμου
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί λόγω κακής χρήσης τους από ορισμένους να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, παρά καλό και μιλάμε εν προκειμένω για τα ελληνοτουρκικά
"Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για ένα απλό tweet καλής θέλησης δείχνει πόσο ανησυχητικά ασταθείς γίνονται οι σχέσεις μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ", αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Οι ισχυρισμοί ότι ρωσική συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 της Ελλάδας "κλείδωσε" τουρκικά μαχητικά κατά τη διάρκεια αποστολής του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο στις 28 Αυγούστου αύξησαν τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Η διαμάχη μετατράπηκε σε πιο σοβαρή κλιμάκωση στο Twitter λίγες μέρες αργότερα.
Στις 30 Αυγούστου, η Συμμαχική Χερσαία Διοίκηση του ΝΑΤΟ (LANDCOM), το αρχηγείο του οργανισμού που είναι επιφορτισμένο με το συντονισμό των στρατών των συμμαχικών εθνών και εδρεύει στη δυτική τουρκική πόλη της Σμύρνης, έστειλε ένα tweet για να συγχαρεί την εκατονταετηρίδα της Ημέρας της Νίκης της Τουρκίας.
Όμως ο λογαριασμός LANDCOM διέγραψε σύντομα το tweet μετά από διαμαρτυρίες της ελληνικής κυβέρνησης.
Ενώ υπήρξε κάποια φασαρία μεταξύ των Τούρκων χρηστών του Twitter, το όλο θέμα αντιμετωπίστηκε ως αυτό που ήταν, "ένας αναβρασμός σε μια τσαγιέρα".
Πριν από εκατό χρόνια, στις 30 Αυγούστου, ο τουρκικός στρατός νίκησε τις ελληνικές δυνάμεις στη δυτική Ανατολία, σηματοδοτώντας το τέλος του πολέμου, που έγινε η «μικρασιατική καταστροφή» της Ελλάδας και στρατιωτική νίκη της Τουρκίας.
Πίσω στην 1η Σεπτεμβρίου 2022, ένα νέο tweet από τη LANDCOM ανέφερε ότι ο λογαριασμός συγχαίρει την Ημέρα της Νίκης της Τουρκίας, παρόλο που το αρχικό tweet είχε φύγει.
Το δεύτερο tweet φούντωσε τα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Προσθέτοντας προσβολή σε τραυματισμό, το τουρκικό Twitterati βρήκε το tweet του λογαριασμού LANDCOM από τις 25 Μαρτίου για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας.
Ο αναλυτής Άμυνας και Ασφάλειας Arda Mevlutoglu έγραψε στο LANDCOM την 1η Σεπτεμβρίου: «Γιατί χρειάστηκε να δηλώσετε ότι γιορτάζατε την 30η Αυγούστου;» επισημαίνοντας την απουσία του αρχικού tweet.
Ο Μεβλούτογλου ακολούθησε σε διαδοχικά tweets, προσθέτοντας επίσης ετικέτα στον κύριο λογαριασμό του ΝΑΤΟ: «Θα εκδώσετε δήλωση για αυτό LANDCOM; Ποιος είναι ο λόγος για τη διαγραφή του αρχικού μηνύματος και την ανάρτηση ενός νέου δύο ημέρες αργότερα;»
Ακόμη και το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπήκε στη μάχη:
«Είναι απαράδεκτο η LANDCOM να διαγράφει την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον εορτασμό της Νίκης της 30ης Αυγούστου και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εγκαταλείποντας τη θέλησή του σε μια εγωιστική και κακομαθημένη στάση ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ », αναφερόμενος στην Ελλάδα.
Η υπόθεση οδήγησε ορισμένους Τούρκους ειδικούς εξωτερικής πολιτικής να πιστέψουν ότι η Ελλάδα προσπαθεί να επωφεληθεί από την κακή εικόνα της Τουρκίας στους δυτικούς κύκλους μέσων ενημέρωσης.
Σε συνέντευξή του στο Al-Monitor, ο Μεβλούτογλου είπε, «Δεν πρόκειται για τον εορτασμό της Ημέρας της Τουρκικής Νίκης, ή όχι. Στο LANDCOM και σε άλλους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ, οι Έλληνες επιδίδονται σε εντατικά λόμπι και δραστηριότητες κατά της Τουρκίας. … Νομίζω ότι προσπαθούν να πυροδοτήσουν μια κρίση».
Σύμφωνα με τον Serhat Guvenc, καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, οι τουρκοελληνικές σχέσεις είναι ένα παζλ.
Σε άρθρο για την ανεξάρτητη πλατφόρμα ειδήσεων Medyascope, ο Γκιουβέντς επεσήμανε πώς η Ελλάδα και η Τουρκία δέχονται χιλιάδες επισκέπτες από την άλλη πλευρά κάθε χρόνο και αυτοί οι επισκέπτες επιστρέφουν στην πατρίδα τους με εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις για το άλλο έθνος, αλλά χωρίς καμία αξιοσημείωτη επίδραση στις δύο χώρες αναφορικά με τους διμερείς δεσμούς. Οι σχέσεις είναι συχνά τεταμένες.
Ο Γκιουβέντς υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα πίεζε για μια κρίση μεταξύ της Τουρκίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια να αποσπάσει σημαντικές παραχωρήσεις από τη νέα κυβέρνηση στην Άγκυρα σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοτάν χάσει τις επερχόμενες εκλογές.
Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν στις 3 Σεπτεμβρίου μιλώντας σε ένα φεστιβάλ τεχνολογίας στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας, στη Σαμψούντα,επέκρινε τη συγκέντρωση όπλων από την Ελλάδα στα νησιά της στο ανατολικό Αιγαίο που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την τουρκική ενδοχώρα.
Τους τελευταίους μήνες, η Άγκυρα αύξησε το επίπεδο αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, υποστηρίζοντας ότι η συσσώρευση όπλων στα νησιά παραβιάζει τις προηγούμενες δεσμεύσεις της Αθήνας από τη συνθήκη.
Ακόμη πιο ανησυχητικό για τους Έλληνες και τους Αμερικανούς, ο Ερντογάν είπε τη διάσημη πλέον φράση του στις 3 Σεπτεμβρίου, «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», ένα σήμα που χρησιμοποιεί κάθε φορά που σκέφτεται να κινητοποιήσει τον τουρκικό στρατό,ειδικά στη Συρία.
Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος που εμπλέκεται στενά στις υποθέσεις του ΝΑΤΟ έκανε μια ακόμη πιο σκληρή τοποθέτηση. Μιλώντας στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο αξιωματούχος τόνισε τις συνεισφορές της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια.
«Η συνεισφορά της στις αποστολές και τις επιχειρήσεις της συμμαχίας ήταν πάντα σημαντική από το Αφγανιστάν μέχρι τα Βαλκάνια», είπε ο αξιωματούχος, ρωτώντας: «Τι συνέβαλε η Ελλάδα στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν για 20 χρόνια; Σχεδόν μηδέν. Είναι μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο; Δεν αναγνωρίζει καν το Κόσοβο! Όσο για την αποστολή στο Ιράκ; Τίποτα."
Ο αξιωματούχος συνέχισε, «Η Ελλάδα και ο μικρός ξάδερφός της στο νησί της Κύπρου ασχολούνται μόνο με το να αποτρέψουν τη συμμετοχή της Τουρκίας σε δραστηριότητες ή έργα της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ».
Ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας ,η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο τον Μάιο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, και η Ουάσιγκτον είναι η πιο ισχυρή δύναμη στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα δεν είναι χωρίς φίλους
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ισπανία και η Ιταλία παρείχαν βασική υποστήριξη σε έργα εκσυγχρονισμού του τουρκικού στρατιωτικού, όπως το αμφίβιο επιθετικό πλοίο TCG Anadolu και τα επιθετικά ελικόπτερα T-129.
Η Τουρκία εξάγει πλέον το τελευταίο σε τρίτες χώρες.
Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Τουρκία έχει εντείνει τη συνεργασία της με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία, οι οποίες υποστηρίζουν σθεναρά την Ουκρανία.
Ο βρετανικός αμυντικός γίγαντας BAE Systems έχει παράσχει κρίσιμη υποστήριξη για το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς της Άγκυρας, το TF-X / MMU. Το 2021, η Πολωνία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγόρασε τα περίφημα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2. Η Ρουμανία είναι επίσης πιθανό να αγοράσει Bayraktar TB-2.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar επισκέφτηκε την αμυντική έκθεση MSPO στο Kielce της Πολωνίας και περιηγήθηκε στο τουρκικό περίπτερο με τον Πολωνό Πρόεδρο Andrzej Duda. Μαζί με το Bayraktar, οι Τούρκοι αμυντικοί βαρέων βαρών ASELSAN και ROKETSAN παρουσίασαν το υλικό τους.
Τα πράγματα μπορεί να φαίνονται ζοφερά για τις τουρκοελληνικές σχέσεις και τη θέση της Τουρκίας στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή τη στιγμή.
Όμως, ανεξάρτητα από την εσωτερική θέση του Ερντογάν ή τις περίπλοκες κινήσεις εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, η περιφερειακή ισχύς της Τουρκίας είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί.
Μόνο συνετές ομιλίες και ενέργειες από τους Τούρκους ηγέτες και τους ομολόγους τους Έλληνες, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι αυτή η διαδικασία συμβάλλει και όχι υπονομεύει την παγκόσμια ασφάλεια.
Μια θετική σημείωση σε αυτό το μέτωπο είναι ότι η LANDCOM δεν έχει δημοσιεύσει κανένα νέο tweet από την 1η Σεπτεμβρίου."
Επίλογος
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στα Ελληνοτυορκικά και πόσο εύκολα να πυροδοτηθούν επιπλέον εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών
Είναι δεδομένος ο καταλυτικός ρόλος στη σύγχρονη εποχή που μπορεί να διαδραματίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι το οποίο θα πρέπει να έχουμε κατά νου άπαντες, αφού οι καιροί είναι πονηροί και αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια προπαγάνδας ή για διάδοση ψευδών ειδήσεων σε καιρό έντασης ή ακόμη και στρατιωτικών επιχειρήσεων από τον αντίπαλο, με στόχο την ψυχολογική καταράκωση και πτώση του ηθικού τόσο των μαχομένων τμημάτων, όσο και του λαού μας