Ελληνοτουρκικά

Επιχειρείται αυθαιρεσία της Τουρκικής ΑΟΖ κι αυτής του ψευδοκράτους με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο

Σε άρθρο  του τουρκικό  ΜΜΕ, αναφέρεται λεπτομερειακά στις τουρκικές επιδιώξεις και σχέδια  αναφορικά με το καθεστώς των νησιών μας στο Αιγαίο, καθώς και στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της Τουρκίας αλλά και του ψευδοκράτους στην Κύπρο στη ΝΑ Μεσόγειο με άλλα κράτη που πρέπει να γίνει, υποδεικνύοντας λύσεις-μέτρα που πρέπει να παρθούν σε βάρος της Ελλάδας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα κυριότερα σημεία του είναι:

"Η Χερσαία Πατρίδα της Τουρκίας είναι 783.562 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Γαλάζια Πατρίδα της είναι 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η Λευκή της Πατρίδα είναι 1.245.562 τετραγωνικά χιλιόμετρα και άνω.

Πόσο από τη Γαλάζια Πατρίδα μας, δηλαδή τη Ναυτική Δικαιοδοσία, εκφρασμένη σε αριθμούς, έχουμε επισημοποιήσει δηλώνοντας;

Αφού ανακηρύξαμε τη Γαλάζια Πατρίδα μας στη Μαύρη Θάλασσα ως μονομερή ΑΟΖ μας (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) το 1986, επισημοποιήσαμε την ΑΟΖ (Γαλάζια Πατρίδα) της Μαύρης Θάλασσας, μέσω χωριστών συμφωνιών με τις χώρες που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα.

Τι σημαίνει ΑΟΖ;

 «Το παράκτιο κράτος έχει κυριαρχία, δικαιώματα και νόμο εντός και στον πυθμένα της θάλασσας για τη διεξαγωγή θαλάσσιων ερευνών σε φυσικούς πόρους, γεωγραφία, γεωλογικά και βιολογικά περιουσιακά στοιχεία στη Συνορεύουσα Περιφέρεια, για να χρησιμοποιεί και να προστατεύει τα αποκτήματά τους».

Καταγράφηκε στη Γαλάζια Πατρίδα της Ανατολικής Μεσογείου μόνο μετά την κοινοποίηση της Συμφωνίας Θαλάσσιας Οριοθέτησης με τη Λιβύη στις 27 Νοεμβρίου 2019 στον ΟΗΕ.

Ωστόσο, η ΑΟΖ δεν έχει κηρυχθεί στη Θάλασσα των Νησιών (Αιγαίο) και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως στη Μαύρη Θάλασσα.

Στη Θάλασσα των Νησιών (Αιγαίο)  μπορεί να δηλωθεί ως Περιοχή Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας (ΑΟΖ), με βάση τη  μέση Γραμμή Midway 

Με την κήρυξη ΑΟΖ, όπως και στη Μαύρη Θάλασσα, μπορούν να συναφθούν συμφωνίες αμοιβαίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας (ΑΟΖ) με τη Συρία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ειδικά η Αίγυπτος θα κερδίσει την έκταση των 15 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που έχασε στη Συμφωνία ΑΟΖ με την Ελλάδα, με τη Συμφωνία που θα κάνει μαζί μας.

Επιπλέον, οι απώλειες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου στις Συμφωνίες με το GKHD (Rogue State of Southern Cyprus), θα αποτρέψουν την απώλεια 21.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Αίγυπτο, 4.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ισραήλ και 3.957 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Λίβανο με τη συμφωνία που θα γίνει με την Τουρκία.

Ποιες πρέπει να είναι οι αρχές της γεωπολιτικής στρατηγικής που πρέπει να εφαρμοστεί για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα;

Τον 6ο αιώνα π.Χ. Στην Τέχνη του Πολέμου, ο Sun Tzu γράφει: «Η ικανότητα δεν είναι να κερδίσεις εκατό νίκες σε εκατό μάχες, αλλά να νικήσεις τον εχθρό χωρίς να πολεμήσεις».

Σύμφωνα με αυτή την περίφημη στρατηγική προνοητικότητα, κρίνεται σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί ενεργή, αμερόληπτη και αποφασιστική διπλωματική κίνηση μέσω διεθνών οργανισμών κατά της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Το 1931, η Ελλάδα δήλωσε τον εναέριο χώρο της ως 10 ναυτικά μίλια για διεθνή έλεγχο πτήσεων. Η Τουρκία παρέμεινε σιωπηλή, νομίζοντας ότι δεν είχε την ευθύνη γιατί δεν διέθετε αρκετή Πολεμική Αεροπορία.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα δήλωσε μονομερώς τα χωρικά της ύδατα ότι είναι 6 ναυτικά μίλια το 1936. Και σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία παρέμεινε σιωπηλή λόγω της επικείμενης απειλής της Ιταλίας και των σχέσεων με τον Βενιζέλο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα χωρικά ύδατα στη Θάλασσα των Νησιών είναι 3 ναυτικά μίλια.

Ενώ η Τουρκία θα έπρεπε να είχε αντιταχθεί τουλάχιστον τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αντίθετα, δήλωσε ότι είχε αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια στη Θάλασσα των Νήσων το 1964.

Ωστόσο, για την  Τουρκία η προστασία κάθε άρθρου της Συνθήκης της Λωζάνης, που είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας της κυριαρχίας της,  με την ενεργό και αποφασιστική διπλωματία είναι αναγκαιότητα ασφάλειας και επιβίωσης.

Στην ανατολική Μεσόγειο, στην καρδιά της Γαλάζιας Πατρίδας, υπάρχει η ΤΔΒΚ, που στέκεται σαν αγκυροβολημένο αεροπλανοφόρο που η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να εγκαταλείψει.

 Ο Ατατούρκ είχε πεί: «Κύριοι, όσο το νησί της Κύπρου είναι στα χέρια του εχθρού, οι δρόμοι ανεφοδιασμού μας θα είναι αποκλεισμένοι. Προσοχή στην Κύπρο! Αυτό το νησί είναι πολύ σημαντικό για εμάς!». τονίζοντας ότι έχει δώσει οδηγίες δείχνοντας ιστορικούς, στρατηγικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς στόχους

- Θα πρέπει να ληφθεί η μέγιστη προσοχή ώστε να μην χρησιμοποιηθούν οι διεθνείς σχέσεις ως πολιτικό εργαλείο στην εσωτερική πολιτική και να διασφαλιστεί ότι το εσωτερικό μέτωπο είναι ένα ενιαίο σώμα.

-Όπως είπε ο Ατατούρκ, «Ο πόλεμος είναι φόνος εκτός κι αν είναι ζωτικής σημασίας».

-Ο Βρετανός Λόρδος Πάλμερστοουν το 1858 «Η Αγγλία δεν έχει μόνιμους φίλους και μόνιμους εχθρούς. Η Αγγλία έχει μόνιμα συμφέροντα». Όπως είπε, η Τουρκία δεν έχει μόνιμους φίλους ή εχθρούς. Η Τουρκία έχει εθνικά συμφέροντα και εθνικούς γεωπολιτικούς υπολογισμούς.

- Άγνωστος ο λόγος που δεν έχει κηρυχθεί η ΑΟΖ στη Μεσογειακή Γαλάζια Πατρίδα.

Θεωρείται σκόπιμο να σταλούν στην 6η θαλάσσια  περιοχή (οικόπεδο) κοντά στην Κύπρο, το  γεωτρύπανο Abdülhamit και δύο φρεγάτες  μαζί με την ανακοίνωση της ΑΟΖ.

-Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακηρύσσει την Ελλάδα στις εχθρικές χώρες. Στην περίπτωση αυτή, τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλληλεπικαλύπτονται στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Θάλασσα των Νησιών.

- Λιμενική διευκόλυνση για τραπεζικές συναλλαγές και ναυτικό στην ΤΔΒΚ μπορεί να παρασχεθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία,  υπό την προϋπόθεση ότι η ΤΔΒΚ είναι αναγνωρισμένη.

-Για την αποστρατικοποίηση των νησιών, εφαρμογή 3 ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου στη Θάλασσα των Νήσων στη  βάση της Συνθήκη της Λωζάνης και εκκένωση 18 νησιών και 1 νησίδας που έχουν καταληφθεί παράνομα με βάση την EGAYDAAK (Νησιά, νησίδες και ύφαλοι των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα από τις Συνθήκες).

Θεωρείται ότι θα ήταν σκόπιμο να αναληφθούν επίμονες ενεργές διπλωματικές πρωτοβουλίες."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Στο παραπάνω άρθρο ουσιαστικά γίνεται μια εισήγηση εξωτερικής πολιτικής προς την τουρκική κυβέρνηση αναφορικά με το ποιές πρέπει να είναι οι κινήσεις της σε σχέση με την Ελλάδα και τα ελληνοτουρκικά

Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι επιχειρείται μέσω αυθαίρετης διακήρυξης της ΑΟΖ της Τουρκίας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο,  κατόπιν παρερμηνείας της Συνθήκης της Λωζάνης, να πραγματοποιηθεί οριοθέτηση στη συνέχεια τόσο της Τουρκικής ΑΟΖ όσο  και  αυτή του ψευδοκράτους της  ΤΔΒΚ, με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, εμφανίζοντας τα  αμοιβαία θαλάσσια κέρδη στη βάση του win-win

Επίσης στο παιγνίδι της οριοθέτησης της ΑΟΖ Τουρκίας και ψευδοκράτους στη ΝΑ Μεσόγειο, επιχειρείται στο άρθρο, να μπεί και η Ρωσία μέσω Συρίας κατά βάση, μετά από αναγνώριση της ΤΔΒΚ, με ελλιμενισμό Ρωσικών πλοίων σε αυτήν

Για δε τα νησιά μας στο Αιγαίο προτείνεται διπλωματική εκστρατεία σε πρώτο χρόνο, για εκκένωση 18 νησιών και 1 νησίδας που έχουν καταληφθεί παράνομα με βάση την EGAYDAAK

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η Τουρκία μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής στην Τεχεράνη μαζί με Ιράν- Ρωσία, και με προτροπή Πούτιν επιχειρεί προσέγγιση με τον Άσαντ της Συρίας

Απώτερος σκοπός της Τουρκίας φαίνεται να είναι η απαγόρευση δημιουργίας ημιανεξάρτητου Κουρδικού κρατιδίου στη Βόρεια Συρία, αλλά και η αναγνώριση του ψευδοκράτους της ΤΔΒΚ από τη Δαμασκό και ενδεχομένως από τη Ρωσία

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε στη συνέχεια να οριοθετηθεί ΑΟΖ μεταξύ Συρίας-Ψευδοκράτους στη ΝΑ Μεσόγειο, βάζοντας στο παιγνίδι και τη Ρωσία και δημιουργώντας  έτσι ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σε Κύπρο-ΕΕ-ΗΠΑ αναφορικά με την εξόρυξη φυσικού αερίου  από τα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου και την αποστολή του στην διψασμένη για ενέργεια Ευρώπη.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ευνοϊκή για Τουρκία- ψευδοκράτος-Συρία- Ρωσία και καθόλου καλή για Κύπρο-Ελλάδα-ΕΕ-ΗΠΑ-Ισραήλ

Τέλος η εμμονή για την αποστρατικοποίηση των νησιών μας στο Αιγαίο και η ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας σε αυτά, που συνεχίζεται σε καθημερινή βάση τους τελευταίους μήνες, δείχνουν ότι είναι πάρα πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες ο Ερντογάν να επιχειρήσει το απονενοημένο και να μας επιτεθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ