"Πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των ασκήσεων "TurAz Qartalı - 2022", δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, είναι ο τίτλος άρθρου ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Η τελετή έναρξης των κοινών πτήσεων-τακτικών ασκήσεων "TurAz Qartalı - 2022" πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, δήλωσε στο AZERTAC το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στρατιωτικό προσωπικό του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, ο επικεφαλής της εκτελεστικής αρχής της πόλης Γκάντζα Νιγιαζί Μπαϊράμοφ και άλλοι προσκεκλημένοι.
Αρχικά, ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι και των δύο κρατών και τιμήθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή η μνήμη του εθνικού ηγέτη Heydar Aliyev και των Shehids (Μαρτύρων), που θυσίασαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία των χωρών.
Ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Zaur Rustamov καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τόνισε ότι η διεξαγωγή τέτοιων ασκήσεων είναι σημαντική όσον αφορά τον σχεδιασμό κοινών δραστηριοτήτων, τη μελέτη της αλληλεπίδρασης και της διαλειτουργικότητας μάχης, καθώς και τη λήψη μέτρων έρευνας και διάσωσης.
Ο επικεφαλής της εκτελεστικής αρχής της πόλης Ganja Niyazi Bayramov τόνισε την επιτυχή ανάπτυξη των φιλικών και αδελφικών σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας και τα υψηλά αποτελέσματα αυτών των σχέσεων.
Άλλοι ομιλητές ευχήθηκαν επίσης στους συμμετέχοντες επιτυχία στις επερχόμενες ασκήσεις και στην εκτέλεση πτήσεων πολεμικής αεροπορίας σε υψηλό επίπεδο.
Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για τους στόχους των ασκήσεων, την εκπαίδευση και τη στέγαση του στρατιωτικού προσωπικού, τις δυνάμεις που εμπλέκονται, τα καθήκοντα που πρέπει να εκπληρωθούν, την πτήση των αεροσκαφών και τη χρήση τους.
Στο τέλος οι δύο πλευρές αντάλλαξαν δώρα.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Απόα τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι στην άσκηση "TurAz Qartalı - 2022" θα συνασκηθούν μαχητικά αεροσκάφη και τα πληρώματα τους, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Η εν λόγω άσκηση θα αφορά τον σχεδιασμό κοινών δραστηριοτήτων, τη μελέτη της αλληλεπίδρασης και της διαλειτουργικότητας μάχης, καθώς και τη λήψη μέτρων έρευνας και διάσωσης.
Διαπιστώνεται έτσι για μια ακόμη φορά ότι Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν συνεργάζονται στρατιωτικά ολοένα και ποιό πυκνά, γεγονός που εγκυμονεί μαγάλους κινδύνους για την Ελλάδα, κάτι το οποίο είχαμε επισημάνει σε προγενέστερο άρθρο μας.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 Ιουνίου 2021, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, υπέγραψαν τη "Διακήρυξη της Σούσα", η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και εξηγώ.
Η εν λόγω Διακήρυξη περιγράφει κοινές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και επιβάλλει κοινή δράση σε περίπτωση επιθετικότητας τρίτων κατά της ανεξαρτησίας ή της κυριαρχίας ενός από τα μέρη.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλει στη στενότερη διμερή στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, είναι η δέσμευση να διοργανώνονται τακτικές κοινές συναντήσεις των συμβουλίων ασφαλείας των δύο χωρών.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της, κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις και τις Ειδικές Δυνάμεις αυτής της χώρας.
Τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο αυτό δίνει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες στην Τουρκία, όπως λόγου χάρη τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα δύναται με εναέριο ανεφοδιασμό να εφορμά από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας μας, ακόμη και στην περίπτωση που καταστρέψουμε με στρατηγικά όπλα-πυρομαχικά της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού μας κρίσιμες αεροπορικές εγκαταστάσεις-αεροδρόμια στην ενδοχώρα της Τουρκίας.
Επίσης η πολεμική αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη Mig-21, Mig-29 και Sukhoi -25 τα οποία η χώρα μας δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ σε αερομαχίες.
Τουναντίον όπως είδαμε από τη συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων στην τουρκική άσκηση "Anatolian Eagle 2021", τα αεροσκάφη των Αζέρων που μετέχουν ήτοι, 2 μαχητικά MIG-29s και 2 μαχητικά SU-25s, θα συνεκπαιδευθούν με τα τουρκικά F-16, οπότε θα γνωρίζουν την "τακτική συμπεριφορά" των εν λόγω αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης, τα οποία όμως έχει η χώρα μας.
Επιπλέον οι Αζέροι διαθέτουν 2 συστοιχίες με περίπου 200 βλήματα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300MMU2, που διαθέτει και η Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Οι παραπάνω προβληματισμοί θα πρέπει να απασχολήσουν το επιτελείο και την πολιτική ηγεσία πριν είναι αργά.