Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πολεμικό μανιφέστο από Ακάρ με απειλές θανάτου σε πολιτικούς: Αμφισβητεί το καθεστώς των νησιών και "υπενθυμίζει" τη Δίκη των Έξι

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και πρώην αρχηγός γενικού επιτελείου Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι τα νησιά που δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και τις Συνθήκες Ειρήνης του Παρισιού του 1947 υπό τον όρο ότι δεν τα εξοπλίζει είναι τώρα στρατιωτικοποιημένα και ότι ως εκ τούτου το καθεστώς τους είναι αμφισβητήσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Ένωση Εκδοτών Ανατολίας (Anadolu Yayıncılar Derneği) την περασμένη εβδομάδα, ο Ακάρ προειδοποίησε επίσης τους Έλληνες αξιωματούχους φέρνοντας στο νου της την εκτέλεση Ελλήνων πολιτικών και στρατηγών στην Αθήνα που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για μια ήττα από τις τουρκικές δυνάμεις το 1922.

Δηλώνοντας ότι παρά τις διεθνείς συμφωνίες η Ελλάδα είχε στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα στην αυτοάμυνα έναντι αυτής της απειλής. Η ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα στρατιωτικοποιημένα νησιά και η εγκυρότητα των συμφωνιών θα γίνουν επίσης αμφιλεγόμενες, είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το Nordic Monitor.

Ο Ακάρ επανέλαβε επίσης ότι είναι απαράδεκτο για την Τουρκία να ισχυρίζεται η Ελλάδα ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από τα νησιά της στο Αιγαίο, παρά το γεγονός ότι η παράκτια υφαλοκρηπίδα τους εκτείνεται μόνο για έξι μίλια. Ο Ακάρ είπε ότι οι Έλληνες ηγέτες ξυπνούν το πρωί και αναρωτιούνται τι είδους δήλωση να κάνουν εναντίον της Τουρκίας σήμερα και τους προέτρεψε να μάθουν από την ιστορία. «Κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική τους σύμφωνα με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, επειδή ένας τέτοιος λόγος εναντίον της Τουρκίας υποτίθεται ότι τους φέρνει κάτι στην εσωτερική πολιτική», είπε ο Ακάρ στους δημοσιογράφους.

Ο Ακάρ αναφέρθηκε επίσης σε μια αιματηρή δίκη που έλαβε χώρα στην Αθήνα αφού οι ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες το 1922 είχαν καταλάβει τη δυτική Ανατολία σύμφωνα με τη Συνθήκη των Σεβρών του 1920, ηττήθηκαν από τον τουρκικό στρατό και την πολιτοφυλακή και έπρεπε να αποσυρθούν από την Ανατολία.

Σε αυτό που είναι γνωστό ως Δίκη των Έξι (Εξ), οι πρώην πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος και Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Μπαλτατζής, ο πρώην υπουργός Στρατιωτικών Νικόλαος Θεοτόκης και ο τελευταίος αρχιστράτηγος της Μικρασιατικής εκστρατείας στρατηγός Γεώργιος Χατζηανέστης θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την ήττα από τους Τούρκους και εκτελέστηκαν για προδοσία στις 28 Νοεμβρίου 1922 από έκτακτο στρατοδικείο εν μέσω πολιτικών αναταραχών στην Αθήνα.

«Οι Έλληνες συνομιλητές μας δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουν πόσο πικρό ήταν το τίμημα της ποταπής περιπέτειας που έγινε πριν από έναν αιώνα και ότι οι έξι ηγεμόνες της καταδικάστηκαν σε θάνατο. Κάποιος πρέπει να μάθει από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση», πρόσθεσε ο Ακάρ.

Ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας, ο Ακάρ δήλωσε ότι δόθηκαν κάθε είδους ευκαιρίες στους τρομοκράτες στον προσφυγικό καταυλισμό του Λαυρίου, τον οποίο η Τουρκία έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι έχει μετατραπεί σε βάση για το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα συνεχίζονται, είπε ο Ακάρ. Το να τους αποκαλούμε Έλληνες Μουσουλμάνους και όχι Μουσουλμάνους Τούρκους αποτελεί άρνηση της εθνικής τους ταυτότητας, σύμφωνα με τον Ακάρ.

Επέκρινε επίσης τη διοίκηση του τζαμιού στην Αθήνα, το οποίο ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα άνοιξε μόνο για επίδειξη, από Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Ο Ακάρ εξέφρασε επίσης δυσφορία για μια είδηση ​​που δημοσιεύτηκε από το Nordic Monitor, η οποία ανέφερε τον Απρίλιο ότι μια άσκηση με το όνομα Mavi Vatan (Γαλάζια Πατρίδα), ένα επιθετικό ναυτικό δόγμα που ταυτίζεται με την πολιτική της Τουρκίας στη Μεσόγειο, περιελάμβανε ένα σενάριο στο οποίο Τούρκοι κομάντος κατέλαβαν νησί και τοποθέτησαν τουρκική σημαία. Ο Ακάρ δήλωσε ότι οι εικόνες της στρατιωτικής άσκησης ήταν χρονολογημένες και έδωσαν την εντύπωση ότι η Τουρκία επρόκειτο σύντομα να εισβάλει στα ελληνικά νησιά, κάτι που όπως είπε δεν ήταν αλήθεια.

Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι ο τουρκικός στρατός απαριθμούσε 131 νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς στο Αιγαίο Πέλαγος των οποίων το καθεστώς αμφισβητήθηκε με τη γειτονική Ελλάδα και ετοίμασε σχέδια για να τα καταλάβει κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο.

Κάποιοι υποστηρίζουν επίσης ότι η Ελλάδα θα εισβάλει στη δυτική Τουρκία μέσω των νησιών. Ο απόστρατος ναύαρχος Cihat Yaycı, ο οποίος βοήθησε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκκαθαρίσει τους περισσότερους φιλοΝΑΤΟϊκούς αξιωματικούς από τον στρατό μετά από μια αμφιλεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα δεχόταν εισβολή από Έλληνες στρατιώτες που στάθμευαν στα νησιά εάν το πραξικόπημα ήταν επιτυχές.

Πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες βρήκαν τον ισχυρισμό του Yaycı αστείο και φανταστικό, δηλώνοντας ότι η ελληνική στρατιωτική παρουσία στα νησιά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ