Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αντιγράφουν τους Ρώσους-Σχέδιο για ηλεκτρονικό αποκλεισμό Αιγαίου-'Εβρου το σχέδιο της Άγκυρας σε περίπτωση κρίσης με την Ελλάδα

Ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Δρ. Ismail Demir, αποκάλυψε ότι η χώρα του θα ακολουθήσει το ρωσικό μοντέλο, το οποίο εφαρμόζει η Μόσχα σε ολόκληρη την νότια περιοχή της Ουκρανίας, από βελτιωμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, με τα οποία έχει μπλοκάρει τα πάντα.

Αυτό το σχέδιο του Ντεμίρ αφορά φυσικά την χώρα μας σε κάθε περίπτωση κρίσης ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.  

"Στον Νότο, ( Ουκρανία) όλα τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας είναι δραστηριοποιημένα. Καλό πράγμα. Γιατί είναι καλό; Διότι μας διδάσκει πολλά. Μαθαίνουμε πώς να τα ξεπερνάμε και να αναπτύσσουμε ανάλογα τα δικά μας συστήματα", τονίζει ο ίδιος φυσικά υπονοώντας την Ελλάδα.

Πως θα το επιχειρήσουν αυτό οι Τούρκοι;

Σύμφωνα με πηγές σε κοινωνικά δίκτυα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται στο τελικό στάδιο μετά από δοκιμές του πρώτου αεροσκάφους παρεμβολών τύπου Bombardier Global 6000 (BD-700) Hava Soj (Stand Off Jammer) THS41.

Μιλάμε για ύποπτα σχέδια που ετοιμάζει το τουρκικό γενικό επιτελείο με επίκεντρο επιθετικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου εναντίον της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και του στρατού, ενώ παράλληλα ετοιμάζουν ένα «ηλεκτρονικό πέπλο» ελέγχου/παρεμβολών στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Η  ASELSAN δημιούργησε, προφανώς με την συνεργασία «άλλης χώρας», ένα νέο σύστημα ραντάρ με το όνομα AIR SOJA, το οποίο φέρεται να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει «μπλοκάρισμα» όλων των ειδών (επίγειων-εναέριων) των εχθρικών ραντάρ, και αναμένεται να παραδοθεί στην Τουρκική Αεροπορία το 2023, κάτι που όπως όλα δείχνουν μπορεί και να επισπεύσθηκε λόγω της γενικότερης κατάστασης στην Α.Μεσόγειο.

Το πρόγραμμα Gölge ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και περιελάμβανε αρχικά την αγορά 4+4 αεροσκαφών και 10 σταθμούς εδάφους, αποστολή των οποίων θα ήταν η παρεμβολή των ραντάρ και των τηλεπικοινωνιών του αντιπάλου. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το πρόγραμμα διαχωρίστηκε σε δύο επιμέρους προγράμματα.

Η Τουρκία έχει αποκτήσει ολοκληρωμένο  σύστημα ηλεκτρονικών πληροφοριών ( εντοπισμού , καταγραφής , ραδιοσυχνοτήτων)  SIGINT, καθώς και ένα σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών μεγάλης εμβέλειας , εναντίον της χώρας μας.

Ο  χερσαίος παρεμβολέας Koral επί  κινητού οχήματος, κατασκευάσθηκε από την εταιρεία  Aselsan ,  στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας στο Golbasi νοτιοδυτικά της Άγκυρας. Στο εργοστάσιο αυτό στο  Gölbaşı.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές δυνάμεις που εδρεύουν  στα νησιά  «πρώτης γραμμής»( Χίος , Μυτιλήνη , Ρόδος, Κως, Κάρπαθος,Λήμνος, Σαμοθράκη, Καστελόριζο)    θα είναι οι κύριοι» αποδέκτες» των εκτεταμένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου, από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Οι Τούρκοι θα μπορούν να « παρεμβάλουν « και να παρακολουθούν   τις επικοινωνίες μας ,  τις πτήσεις της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας,  αλλά και  πολιτικές πτήσεις.

Συγκεκριμένα , σε  επιλεγμένα σημεία  επί των  μικρασιατικών ακτών θα τοποθετηθούν κινητά συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών  CORAL. Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία με την χρήση του συστήματος αυτού θα διαθέτει  δυνατότητα παρεμβολής και στις τρεις διαστάσεις , θάλασσα , στεριά και αέρα.

Το σύστημα χερσαίων παρεμβολών CORAL , είναι τοποθετημένο σε  ειδικό  όχημα  8x8, το οποίο είναι εφοδιασμένο με  ραντάρ ηλεκτρονικής υποστήριξης (CORAL). Το σύστημα διαθέτει  επίσης τέσσερα ραντάρ ηλεκτρονικού πολέμου (CORAL ET) .

Η ελληνική πολεμική αεροπορία όμως μέχρι το τέλος του 2022, θα διαθέτει 18 αεροσκάφη Rafale, με τα οποία θα είναι εύκολο, να εξουδετερωθούν όλα αυτά τα τουρκικά συστήματα σε στεριά και αέρα, σε κάθε περίπτωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ