Ελληνοτουρκικά

Τάζει “λαγούς και πετραχήλια” : İsmail Demir για το εμπάργκο στην Τουρκία - Δεν ανησυχούμε μπορούμε και μόνοι μας

Σαφής απάντηση για τις χώρες που επιβάλλουν εμπάργκο στην Τουρκία, έδωσε ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας İsmail Demir, σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας İsmail Demir, έδωσε σαφή απάντηση σχετικά με τις χώρες που επιβάλλουν εμπάργκο στην Τουρκία, λέγοντας: «Δεν έχουμε κολλήσει στο κομμάτι του εμπάργκο, δεν ψάχνουμε. Μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πολύ για κανένα προϊόν ή σύστημα που δεν δίνεται. Τα στελέχη που θα δημιουργήσουν και θα το κάνουν αυτό είναι εδώ, η θέληση είναι εδώ, θα το κάνουμε τελικά » και συνέχισε «Το μήνυμά μας στις χώρες που κάνουν εμπάργκο ή επιβραδύνουν. Σημειώνουμε επίσης, αυτό το απώτερο κίνητρο και το επίπεδο σχέσης. Λέμε ότι όταν έρθει η ώρα θα πράξουμε ανάλογα, αλλά αυτό δεν θα μας απομακρύνει ποτέ από το δρόμο μας », είπε.

Όσον αφορά την Σουηδία και την Φινλανδία ανέφερε ότι, δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο θέμα στην ατζέντα  που να περιορίζει την Τουρκία. Υποστήριξε πως δεν κολλάει η Τουρκία στο κομμάτι του εμπάργκο και σταδιακά, θα δούν και εκεί τα αποτελέσματά του. Πιστεύει ότι, σε γενικές γραμμές, μπορεί να ειπωθεί ότι υπάρχει μια χαλάρωση, αλλά στην πραγματικότητα, είναι κάτι περισσότερο από ένα ανακοινωμένο επίσημο εμπάργκο ότι, ορισμένες εταιρείες έχουν διαδικασία καθυστέρησης επιβράδυνσης.

Τόνισε ότι μπορεί να  λείπει η εμπειρία σε ορισμένα θέματα, αλλά  θα το ολοκληρώσουνε όπως το κάνουν πάντα. «Στο τέλος της ημέρας, τελειώνουμε αυτή τη δουλειά», είπε. Το μήνυμά  προς τις χώρες που κάνουν εμπάργκο ή επιβραδύνουν είναι το εξής:

«Αυτό είναι ένα μέσο που διαταράσσει μόνο φαινομενικά καλές σχέσεις και μερικές φορές, οδηγεί στην εμφάνιση απώτερων κινήτρων ορισμένων. Σημειώνουμε επίσης, αυτό το απώτερο κίνητρο και το επίπεδο σχέσης. Λέμε ότι όταν έρθει η ώρα θα πράξουμε ανάλογα, αλλά αυτό δεν θα μας απομακρύνει ποτέ από το δρόμο μας».

Δοκιμασμένος πύραυλος τάφρου εθνικού συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας İsmail Demir, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του Τουρκικού  εθνικού  συστήματος αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας και πολλαπλών επιπέδων, SİPER.

Να αναφέρουμε ότι η εκτόξευση του πυραύλου της τάφρου έγινε στο Κέντρο Δοκιμών Σινώπης. Ο πύραυλος τάφρου, έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την κάλυψη των πολυεπίπεδων αναγκών αεράμυνας της Τουρκίας με εγχώριους πόρους. Αναπτύχθηκε για την προστασία στρατηγικών εγκαταστάσεων, από εχθρικές επιθέσεις στο πλαίσιο της περιφερειακής αεράμυνας, το Trench θα επιτρέπει την αεράμυνα σε μεγάλη εμβέλεια και σε κατανεμημένη αρχιτεκτονική. Το έργο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις ASELSAN, ROKETSAN και TÜBİTAK SAGE.

Με τις εργασίες που διεξάγονται υπό τον συντονισμό της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών, στοχεύετε η δημιουργία μιας πολυεπίπεδης αεράμυνας για εγχώρια συστήματα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι, η συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο στο MMU παρείχε πολύ λίγη τεχνική υποστήριξη από μόνη της. Αυτή η διαδικασία υποστήριξης θα τελείωνε σε ένα ορισμένο στάδιο. Υπάρχουν αμοιβαίες δηλώσεις καλής θέλησης για τη συνέχισή του, αλλά θα πρέπει να συζητηθεί η ποιότητα της στήριξης και το πλαίσιο για αυτήν. 

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει  σχετικά σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες πριν από λίγους μήνες, όπου συμμετείχε σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ότι είχε μιλήσει με την υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικού ΜΜΕ τότε, ο Επικεφαλής Αμυντικής Βιομηχανίας   İsmail Demir και  συνοδευτική αποστολή, πήγαν στην Αγγλία. Η αντιπροσωπεία, θα είχε διάφορες συναντήσεις με την BAE Systems και τη Rolls-Royce, μια από τις κορυφαίες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίκεντρο της επίσκεψης, που είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, ήταν το Εθνικό Έργο Μάχης (MMU) που πραγματοποιείται υπό τον κύριο ανάδοχο της TAI. Η BAE Systems παρέχει σοβαρή τεχνική υποστήριξη στην TAI στο πλαίσιο του έργου MMU. Πολλοί μηχανικοί της BAE Systems εργάζονται επί του παρόντος στις εγκαταστάσεις της TAI στο Kahramankazan.

Πριν από αυτό, η βρετανική εταιρεία Rolls-Royce, έκανε μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και μαζί με τον όμιλο Kale το 2017, καθιερώθηκε μια εταιρεία με την επωνυμία «TAEC Aircraft Motor Industry Inc». Ο Όμιλος Kale, κατέχει το 51% των μετοχών της εταιρείας.

Ωστόσο, λόγω διαφωνιών σε διάφορα θέματα, η Εταιρεία TAEC δεν μπορούσε να λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, İsmail Demir, σε δήλωση που έκανε στις 25 Μαρτίου 2021, είπε:Η Rolls-Royce δεν έχει έτοιμο κινητήρα για αυτό το αεροσκάφος. Προσφέρθηκαν να αναπτύξουν έναν κινητήρα για αυτό το αεροσκάφος με μια συνεργασία που ίδρυσαν στην Τουρκία, αλλά υπήρχαν 5-6 αντικείμενα που δεν μπορούσαμε να δεχθούμε με τους όρους αυτής της ανάπτυξης».

 Τώρα δήλωσε: «Αν χωράει στο κανάλι που θέλουμε, η συνεργασία θα συνεχιστεί, αλλά η συνεργασία είναι μια πολύ μικρή συνεργασία από μόνη της. Γιατί το ΗΒ έχει ήδη ξεκινήσει έργα μέσα του Δεν πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλη δύναμη υποστήριξης για εμάς. Είναι καλό να μιλάμε. Να το επισημάνω και αυτό. Δεν έχουμε ανάγκη. Είναι εντάξει αν όχι, αλλά θα ήταν ωραίο να υπήρχε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο καλής θέλησης. Το προτείναμε πριν 5 χρόνια. Ήταν πολύ ξεκάθαροι. Είπαν ότι δεν θα γίνει. Είπαμε όχι, αν όχι. Είναι τόσο απλό».

 


 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Η Τουρκία γίνεται πλέον στόχος-Χτυπήθηκε τουρκικό ελικόπτερο στο Ιράκ ενώ το Ισραήλ κατέστρεψε τουρκικά ραντάρ στην Ταρτούς (Βίντεο)

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale C φαντάσματα πετούν πάνω από την Συρία προστατεύοντας τις γαλλικές δυνάμεις παρά του...