Με μια ψεύτικη άδεια που έλαβε από το κατοχικό καθεστώς, το οποίο η Τουρκία ελέγχει πλήρως, επιχειρεί η Άγκυρα να δικαιολογήσει την αποστολή του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Μέσω της διπλωματίας και με διαβήματα προσπαθεί η Λευκωσία να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις, όπως γράφει το philenews.com.
Το κατοχικό καθεστώς πέραν της πλήρους εξάρτησης από την Τουρκία είναι γνωστό ότι βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης και καμιά απόφαση δεν λαμβάνεται εάν προηγουμένως δεν τύχει αποδοχής από την Άγκυρα. Πόσο δε όταν πρόκειται για αποφάσεις που επηρεάζουν τα ευρύτερα συμφέροντα της Τουρκίας.
Η Άγκυρα χρησιμοποιεί το κατοχικό καθεστώς προκειμένου να προσδώσει μιας μορφής νομιμότητας στις νέες επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή Ανατολικής Μεσογείου. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, υποστήριξε (πηγή Αβρούπα/ΓΤΠ) ότι η Τουρκία πήρε άδεια από τη λεγόμενη «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου» για τις γεωτρήσεις που προγραμματίζει να διεξάγει στην ανατολική Μεσόγειο.
Ουσιαστικά η Τουρκία πήρε άδεια από το ελεγχόμενο από την ίδια καθεστώς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Άδεια για να διεξάγει έρευνες σε μια περιοχή που η ίδια διεκδικεί για λογαριασμό της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Ιμπραχήμ Καλίν στις δηλώσεις του στο Kanal 7 ανέφερε ότι έχουν σταλεί και σχετικά έγγραφα προς τα Ηνωμένα Έθνη και ισχυρίστηκε ότι στερούνται οποιασδήποτε νομικής βάσης οι ισχυρισμοί της Κύπρου και της Ελλάδας ότι η Τουρκία εισέρχεται σε δικά τους εδάφη.
Ο Ιμπραχίμ Καλίν, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν δίδει και πολλή σημασία στις διαμαρτυρίες και πρόσθεσε ότι το Ορούτς Ρέις και τα άλλα πλοία διεξήγαγαν έρευνες στην περιοχή στο παρελθόν και τις ίδιες έρευνες θα διεξάγει και το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν. Ανέφερε επίσης ότι «η 9η Αυγούστου καθορίστηκε ως η ημερομηνία έναρξης των γεωτρήσεων. Η Αθήνα και η Λευκωσία παρακολουθούν από κοντά τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».
Το τουρκικό πρακτορείο Άνκαρα Ανατόλια (πηγή ΓΤΠ) μετέδωσε πως ο Ιμπραχίμ Καλίν είχε συνάντηση με τον Τζέισον Κρόου, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία επικεφαλής αντιπροσωπείας. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ ήταν επίσης παρών στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό συγκρότημα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, καθώς και η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και οι στρατηγικές σχέσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ αξιολογήθηκαν επίσης τα κύρια θέματα της παγκόσμιας και περιφερειακής ατζέντας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η συμφωνία μεταφοράς σιτηρών, η κατάσταση στη Συρία και στο Αφγανιστάν, το προσφυγικό ζήτημα, η διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία, οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος.
Αναφέροντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υιοθετεί μια προσέγγιση βασισμένη στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου και της Μεσογείου, ο Καλίν είπε ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε υποχωρήσεις από την «αποφασιστική της στάση» στο θέμα της προστασίας των εθνικών της συμφερόντων και των «νόμιμων δικαιωμάτων» της.
Ο Καλίν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά το αίτημα της πώλησης των αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και είπε ότι αναμένουν παρόμοια προσέγγιση και από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Θέλει να δει τη «σημαία» στο γεωτρύπανο
Ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ναύαρχος ε.α. Τζιχάντ Γιατζί, κτύπησε και πάλι. Αυτή τη φορά σύμφωνα με την διαδικτυακή Μπουγκιούν Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) πρότεινε να αναρτηθεί η σημαία της «τδβκ» στο τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν.
Χαρακτηρίζοντας λάθος το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έβγαλε στη θάλασσα σεισμογραφικά πλοία και γεωτρύπανα από τις 22 Δεκεμβρίου 2020, ο Γιαγτζί υποστήριξε: «Το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν ήρθε στα ανοικτά της Κύπρου. Στο πλοίο πρέπει να ανατεθούν καθήκοντα σε ένα μέρος κοντά στην συμφωνία με την Λιβύη εκτός του χάρτη της τδβκ. Είναι σημαντικό να βρίσκεται στα ανοικτά της τδβκ. Να αναρτήσουμε σημαία της τδβκ, θα ανακουφιστεί η Τουρκία».