Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Οι δικαιούχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υπουργική απόφαση με τους όρους για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης 2024 αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το επίδομα θα αυξηθεί κατά 20% για τους δικαιούχους που θα επιλέξουν το ηλεκτρικό ρεύμα ως κύρια πηγή θέρμανσης, σύμφωνα με πρόταση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Η αλλαγή αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της χρήσης πιο φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας, με το ανώτατο ποσό επιδόματος να φτάνει φέτος τα 1.200 ευρώ, σε αντίθεση με το περσινό όριο των 1.000 ευρώ.

Φέτος, το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί στους δικαιούχους με μια νέα, ενισχυμένη δομή, καθώς το 60% του συνολικού ποσού θα πληρωθεί προκαταβολικά, ενώ το υπόλοιπο θα αποδοθεί στο τέλος της χειμερινής περιόδου.

Οι διαφορές στο επίδομα θέρμανσης φέτος

Όσο πιο φιλικό προς το περιβάλλον είναι το καύσιμο που επιλέγει το κάθε νοικοκυριό τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση που θα λάβει.

Για παράδειγμα, η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί, καθώς η χρήση του έχει μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αντίθετα, όσοι επιλέξουν ηλεκτρικό ρεύμα θα δουν αύξηση της επιδότησης κατά 25%, ενώ οι επιδοτήσεις για φυσικό αέριο και πέλλετ θα κυμαίνονται σε ενδιάμεσα επίπεδα.

Ο προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης φέτος φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ οι τιμές των καυσίμων παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι η πιο οικονομική επιλογή, με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινά κατά 14% χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

 

Επίδομα θέρμανσης 2024: Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται:

  • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
  • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που το υποβάλλου ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.
  • Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.
  • Για μία μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...