Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το Τουράν είναι το...παν! Η σημασία της διάνοιξης του δρόμου για την Τουρκία και πως επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

"Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τον Turan Yolu: 15 δισεκατομμύρια δολάρια...-Έρχεται ο δρόμος Τουράν που θα συνδέει τις Τουρκικές Δημοκρατίες.", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η νίκη του Καραμπάχ δημιούργησε έναν νέο διάδρομο μεταξύ Τουρκίας και Ασίας. Ενώ ο δρόμος Τουράν συνδέει τα τουρκόφωνα κράτη με οικονομία 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο δρόμος για το εμπόριο ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ανοίξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δρόμος Τουράν, ο οποίος σχεδιάζεται να συνδέσει την Τουρκία με την Ασιατικές Τουρκικές χώρες, έφτασε στο τέλος του.

Ο διάδρομος Zangezur, ο οποίος ήρθε στο προσκήνιο μετά την ανάκτηση  από το Αζερμπαϊτζάν των κατεχόμενων εδαφών του από την Αρμενία,  θα συνδέει απευθείας την Τουρκία και τις Τουρκικές Δημοκρατίες.

Οι μεταβάσεις μέσω Γεωργίας και Ιράν και οι περιορισμοί εδώ θα σταματήσουν.

Θα ξεκινήσει απεριόριστη περίοδος συνναλαγών

Με αυτόν τον τρόπο, κατά μία έννοια, θα ξεκινήσει μια εποχή απεριόριστου εμπορίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάνοιξη νέων δρόμων και συνδέσεων θα έχει θετικά αποτελέσματα, η Τουρκία συνεχίζει εντατικές κατασκευαστικές δραστηριότητες στις δυτικές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν μαζί με τη χώρα.

Η γραμμή έχει προγραμματιστεί να ανοίξει φέτος.

Με τη λειτουργικότητα του διαδρόμου, μπορεί να δημιουργηθεί οικονομική συνεργασία στον Νότιο Καύκασο

Ο Zengezur ξεχωρίζει ως έργο που θα συνδέσει τα τουρκόφωνα κράτη με ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν είναι περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο στόχος είναι 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με τον διάδρομο, θα είναι δυνατή η αδιάλειπτη χερσαία μεταφορά προς τις Τουρκικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Sabah, ο διάδρομος του Zangezur είναι επίσης σημαντικός όσον αφορά το «Έργο One Belt One Road» που υλοποιεί η Κίνα για την αναβίωση του Ιστορικού Δρόμου του Μεταξιού.

Αναφέρεται ότι μόλις τεθεί σε λειτουργία ο διάδρομος, η θέση του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ Τουρκίας και Κίνας θα ενισχυθεί στο πλαίσιο του έργου Belt-Road Project και το Zangezur μπορεί να είναι μια κρίσιμη εναλλακτική διαδρομή για το έργο, το οποίο έχει γίνει πιο σημαντικό μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο διάδρομος Zangezur ή Nakhchivan Corridor ορίζεται ως ο διάδρομος που θα δημιουργήσει τη σύνδεση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Nakhchivan σύμφωνα με το 9ο άρθρο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας μετά τον πόλεμο του Nakhchivan του 2020 που κέρδισε το Αζερμπαϊτζάν.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι η χώρα επίκεντρο

Ένας μεγάλος αριθμός νέων έργων και συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν, όπου οι εμπορικές σχέσεις έχουν αυξηθεί περαιτέρω μετά τη νίκη στο Καραμπάχ, βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εστίασαν επίσης σε οργανώσεις και συνεργασίες σε αυτόν τον τομέα.

Δηλώνοντας ότι θέλουν να κάνουν το Αζερμπαϊτζάν χώρα-επίκεντρο στη 13η Σύνοδο Κορυφής του Βοσπόρου, ο ιδρυτής της Διεθνούς Πλατφόρμας Συνεργασίας (UIP) Cengiz Özgencil δήλωσε:

"Το Αζερμπαϊτζάν κινείται προς ένα νέο πρωτάθλημα στο διεθνές εμπόριο. Έχει πολύ ισχυρότερες εμπορικές σχέσεις τόσο με την Τουρκία όσο και με την κόσμο" 

Δηλώνοντας ότι θα φιλοξενήσουν επιχειρηματίες και κρατικούς ανθρώπους από 50 χώρες στην Κωνσταντινούπολη φέτος, ο Özgencil είπε: "Έχουμε φιλοξενήσει πολύτιμους καλεσμένους από ξένες χώρες σε επίπεδο προέδρων, πρωθυπουργών, υπουργών, πρίγκιπες και πριγκίπισσες».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας τον Ιανουάριο 2022. είχαμε αναφερθεί εκτενώς στις προσπάθειες της Τουρκίας για τη δημιουργία ενός "Τουρκικού ΝΑΤΟ, όπου η Άγκυρα  θα επιχιερήσει τη δημιουργία ενός ενιαίου στρατού από τα κράτη του "Οργανισμού Τουρκικού κόσμου"

Για να πετύχει τον σκοπό της αυτό η   Τουρκία αρχικά  προσπαθεί με όχημα τον Οργανισμό Τουρκικών κρατών, να δημιουργήσει με κέντρο την ίδια έναν εμπορικό και οικονομικό συνασπισμό, μια  "μίνι ΕΕ θα λέγαμε τουρκόφωνων κρατών στην Υπερκαυκασία"

Ευελπιστεί με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συμμαχία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών του εν λόγω Οργανισμού, επιχειρώντας σε πρώτο χρόνο να πετύχει από αυτόν την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο πέρυσι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, είχε ως απώτερο σκοπό την επικοινωνία του Ανατολικού με το Δυτικό Αζερμπαϊτζάν με την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας διαδρόμου του Ζangezur, και κατ' έπέκταση της Τουρκίας μέσω Αζερμπαϊτζάν με την Κασπία θάλασσα και μέσω αυτής με το Καζακστάν, πράγμα που επετεύχθη. 

Έκκληση Τουρκίας για δημιουργία Στρατού Τουρκικών Κρατών

Τα τουρκικά κράτη  θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως να δημιουργούν κοινές ένοπλες δυνάμεις για να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του Καζακστάν στο έδαφός τους, είχε δηλώσει στις αρχές του έτους ο Απόστρατος  Ταξίαρχος και πρώην ΑΚΑΜ  της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν Γιουντζέλ Καραούζ  σύμφωνα με την πύλη «Φωνή της Τουρκίας» στο Telegram.

Με αυτά τα λόγια, ο απόστρατος Τούρκος Αξιωματικός  στράφηκε στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, που περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν, καθώς και την Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν ως χώρες παρατηρητές

Επίσης αξιολογώντας πριν μήνες τις εξελίξεις στο Καζακστάν, ο επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής (Mavi Vatan DEGS) Ε. Αντιναύαρχος Cihat Yaycı επεσήμανε ότι η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και είπε ότι ο «Στρατός Turan» πρέπει να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ο διάδρομος Zangezur 

Μετά την απελευθέρωση της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, μέσω συμφωνίας μετά από έναν πόλεμο 44 ημερών με την Αρμενία, εισήλθε μια περίοδο οικονομικής αναβίωσης σχέσεων Αζέρων-Τούρκων 

Σύμφωνα με τη συμφωνία, όλες οι γραμμές μεταφοράς που έκλεισαν λόγω του ζητήματος του Καραμπάχ θα ανοίξουν ξανά. Σε αυτήν την χρονική  περίοδο, ο διάδρομος Zangezur, που αναφέρθηκε πολλές φορές από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, ήρθε στο προσκήνιο.

Ο Zangezur ήταν μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά στη δεκαετία του 1920, οι Σοβιετικοί έδωσαν την περιοχή στην Αρμενία. Μετά από αυτήν την κίνηση, το Αζερμπαϊτζάν έχασε την οδική και σιδηροδρομική  επικοινωνία του με τον Ναχτσιβάν και μερικά τμήματα του σιδηροδρόμου καταστράφηκαν.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει επικεντρωθεί σε έργα στον διάδρομο Zangezur, τα οποία θα περιλαμβάνουν εθνικές οδούς και σιδηροδρομικές γραμμές που εκτείνονται σε διάφορες περιοχές στην περιοχή Syunik της Αρμενίας.

Χάρη στον διάδρομο Zangezur, το Αζερμπαϊτζάν θα καταστεί ο κύριος συγκοινωνιακός κόμβος στους διαδρόμους Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου στην καρδιά της ευρασιατικής ηπείρου.

Σιδηροδρομικά  θα συνδεθεί  επίσης η Τουρκία με τη Ρωσία μέσω του Αζερμπαϊτζάν.

Η περιοχή του Νότιου Καυκάσου έχει την ευκαιρία να γίνει ένας από τους σημαντικότερους διαδρόμους μεταφορών της Ευρασίας, μέσω της Διεθνής Διαδρομής Trans-Caspian που ξεκινά από τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, διασχίζει το Καζακστάν, την Κασπία Θάλασσα, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Τουρκία και την Ευρώπη.

Η τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση έχει επηρεαστεί δραματικά από την πανδημία Covid-19, καθώς και από την περιφερειοποίηση, την ευρεία χρήση ψηφιακών μέσων, τους εμπορικούς πολέμους και το συμβάν με το πλοίο στο Σουέζ, παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση του διεθνούς εμπορίου και των αλυσίδων εφοδιασμού παγκοσμίως.

Αποτέλεσμα θα είναι "δρόμος του μεταξιού" να φθάνει μέσω Κίνας-Καζακστάν- Κασπίας Θάλασσας- Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία

Συνέπειες για την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον για μη ευόδωση των τουρκικών σχεδιασμών για συσπείρωση των κρατών του Οργανισμού τουρκικού κόσμου γύρω της , και για αύξηση της επιρροής άλλων χωρών πλην Τουρκίας στις χώρες της Υπερκαυκασίας.

Ο λόγος προφανής αφού η Τουρκία σε περίπτωση υλοποίησης των σχεδιασμών της για την Υπερκαυκασία, θα αποκτούσε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τώρα, δίνοντας "αέρα στα πανιά της" για υλοποίηση των στόχων της σε βάρος μας σε Αιγαίο, Θράκη και ΝΑ Μεσόγειο

Κλείνοντας υπενθυμίζουμε ότι είναι σε ισχύ οι προβλέψεις της Δακήρυξης της Σούσα μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας και ότι  βαθαίνει επικίνδυνα για την Ελλάδα η στρατιωτική συμμαχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν  , με αποτέλεσμα η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της

Η εν λόγω Διακήρυξη  που υπογράφηκε στις 15 Ιουνίου 2021, από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ περιγράφει κοινές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και επιβάλλει κοινή δράση σε περίπτωση επιθετικότητας τρίτων κατά της ανεξαρτησίας ή της κυριαρχίας ενός από τα μέρη.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλει στη στενότερη διμερή στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, είναι η δέσμευση να διοργανώνονται τακτικές κοινές συναντήσεις των συμβουλίων ασφαλείας των δύο χωρών.

Τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο αυτό δίνει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες στην Τουρκία, όπως λόγου χάρη τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα δύναται με εναέριο ανεφοδιασμό να εφορμά από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας μας, ακόμη και στην περίπτωση που καταστρέψουμε με στρατηγικά όπλα-πυρομαχικά της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού μας κρίσιμες αεροπορικές εγκαταστάσεις-αεροδρόμια στην ενδοχώρα της Τουρκίας.

Επίσης η πολεμική αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη Mig-21, Mig-29 και Sukhoi -25 τα οποία η χώρα μας δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ σε αερομαχίες.

Τουναντίον όπως είδαμε από τη συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων στην τουρκική  άσκηση "Anatolian Eagle 2021",  τα αεροσκάφη των Αζέρων  που μετέχουν ήτοι, 2 μαχητικά MIG-29s και 2 μαχητικά SU-25s, θα συνεκπαιδευθούν με τα τουρκικά F-16, οπότε θα γνωρίζουν την "τακτική συμπεριφορά" των εν λόγω αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης, τα οποία όμως έχει η χώρα μας.

Επιπλέον οι Αζέροι διαθέτουν 2 συστοιχίες με περίπου 200 βλήματα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300MMU2, που διαθέτει και η Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ