Πληθώρα μηνυμάτων που ενόχλησαν την Τουρκία περιελάμβανε η συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Όστιν στο Πεντάγωνο.
«Οι ενημερωμένες Συμφωνίες Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας καταδεικνύουν την ακλόνητη δέσμευσή μας στην κοινή ειρήνη και ασφάλεια των χωρών μας και επέτρεψαν την αυξημένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα για να υποστηρίξει τους στρατηγικούς στόχους εισόδου του ΝΑΤΟ στην περιοχή», είπε ο Όστιν.
Οι δύο Υπουργοί Άμυνας εστίασαν στη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και συζήτησαν για την αναπτυσσόμενη αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για τη συλλογική άμυνα, ιδίως σε συνάρτηση με την επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την άλλη, είπε ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της χώρας του «έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία χρόνια». Χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία ως «επιτιθέμενο», ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να «πάρουν κάθε είδους μέτρα» εναντίον αυτής της χώρας και «να παράσχουν κάθε είδους βοήθεια στην Ουκρανία».
«Ο ρεβιζιονισμός, είτε εκφράζεται ως αμφισβήτηση των θεμελιωδών κανόνων που διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη, είτε ως προσπάθεια αλλαγής των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, είτε συχνά και των δύο, αποτελεί σοβαρή απειλή για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας και του Βορρά. Ατλαντική Συμμαχία. Δεν πρέπει να επικρατήσει ο ρεβιζιονισμός. Πρέπει να γνωρίζουμε τις αρχές και να είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε αρνητικά προηγούμενα και να πάρουμε κοινή στάση εναντίον όσων προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές. Βασικός κοινός στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση του διεθνούς δικαίου τάξη, η οποία βασίζεται πρωτίστως στο διεθνές δίκαιο, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας».
Ο Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι ελπίζει ότι η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και απευθυνόμενος στον Austin τόνισε: «Ένας νέος ακρογωνιαίος λίθος αυτής της συνεργασίας είναι αναμφίβολα η αγορά από την Ελλάδα του τελευταίας τεχνολογίας μαχητικού αεροσκάφους F-35, με το οποίο θα αυξηθεί η αλληλεπίδραση, ο συντονισμός και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας.»
Τι είπε ο Ακάρ
Η νέα αυτή επαφή έρχεται σε μια περίοδο που οι Τούρκοι δεν μπορούν να αποδεχτούν ακόμη το κρύο ντουζ για τα F-16 από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ πάντως, σχετικά με το προσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ περί των F-16 στην Τουρκία, είπε: «Η διαδικασία συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά. Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική και να προκύψουν λογικές και λογικές λύσεις ».
Ο Ακάρ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό συγκρότημα.
Ερωτηθείς για την εκτίμησή του για τις δραστηριότητες της Ελλάδας για την αποτροπή της πώλησης F-16 στην Τουρκία και την αποδοχή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να προσθέσει «τον όρο της πώλησης F-16 στην Τουρκία» στο νομοσχέδιο για την άδεια εθνικής άμυνας, ο Ακάρ είπε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι παρακολουθείται στενά.
Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έχει φέρει το ζήτημα «σε διαστάσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν στα πρότυπα των διεθνών σχέσεων», ο Ακάρ τόνισε από την πλευρά του: «Με διάφορες πρωτοβουλίες η Ελλάδα προσπαθεί να επηρεάσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 όσο το δυνατόν περισσότερο».
Υπογραμμίζοντας ότι οι απαιτήσεις της Τουρκίας είναι σύμφωνες τόσο με τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ όσο και με τις σχέσεις του ΝΑΤΟ, ο Ακάρ είπε: "Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στις συνομιλίες και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, εξέφρασαν την επιτυχία της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης. Πώς θα εξηγήσετε την κατάσταση; Ένας βουλευτής, μια ομάδα εμφανίστηκε εκεί, που ανακατεύει τα πράγματα με κάποιους χειρισμούς και παραπληροφόρηση. Αναμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην το παίξουν αυτό το κόλπο".
Δηλώνοντας ότι για να είναι ισχυρό το ΝΑΤΟ, τα μέλη του πρέπει να είναι ισχυρά, ο Ακάρ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
"Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι το γνωρίζουν αυτό, γνωρίζουν για τη δουλειά μας και εκφράζουμε ανοιχτά τις απόψεις μας σε όλες τις συναντήσεις μας. Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος. Δεν πρέπει να υπάρχει κάτι όπως "θα σας το δώσω αυτό, αλλά δεν θα το κάνετε αυτό". Συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας με λογικές παραμέτρους στις συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών. Η διαδικασία συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά. Ελπίζουμε να επικρατήσει η κοινή λογική και να προκύψουν λογικές και λογικές λύσεις"