Η προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ 2017 και 2021 σηματοδότησε μία από τις χειρότερες περιόδους στην πρόσφατη ιστορία των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν. Δεδομένης της επικείμενης επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι αναλυτές δεν μπορούν παρά να περιμένουν νέες αμερικανικές συγκρούσεις και κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.
Πάμε να δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τον λόγο που η Τεχεράνη «τρέμει» τον Τραμπ και σίγουρα απογοητεύτηκε με την επανεκλογή του.
Τραμπ: Ο Εφιάλτης του Ιράν;
Για να καταλάβετε γιατί ο Τραμπ θεωρείται ο «εφιάλτης» των Ιρανών πρέπει να κάνουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην τελευταία θητεία του Αμερικανού προέδρου. Όταν ο Τραμπ έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ το έτος 2017 η αμερικανική εξωτερική πολιτική έναντι του Ιράν έγινε αμέσως πιο επιθετική, συγκριτικά πάντα με την λίγο πιο επιεική διπλωματία που ασκούσε η κυβέρνηση του Ομπάμα.
Τον Μάιο του 2018 ο Τραμπ έδωσε εντολή να αποσυρθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από το σχέδιο JCPOA, ουσιαστικά μία συμφωνία που θεωρητικά περιόριζε τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα την μη εφαρμογή κυρώσεων κατά του κράτους της Μέσης Ανατολής.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε αυτήν την συμφωνία «την χειρότερη όλων των εποχών» επικαλούμενος πως όχι μόνο δεν απέτρεπε αποτελεσματικά το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά επέτρεπε στην χώρα να αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους ανέμελα.
Την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία JCPOA ακολούθησαν τσουχτερές αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Μιλάμε για μία πραγματική καταστροφή που επηρέασε την οικονομία, τις εξαγωγές πετρελαίου και την περιφερειακή επιρροή της χώρας. Το Ιράν απομονώθηκε διπλωματικά και η οικονομία του βίωσε κατακόρυφη πτώση.
Ωστόσο οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον όχι μόνο πλήγωσαν αλλά και εξόργισαν την Τεχεράνη η οποία θέλοντας να πάρει εκδίκηση από την Δύση συνέχισε τον απεμπλουτισμό ουρανίου (για τα πυρηνικά της προγράμματα) και ενίσχυσε συμμαχικές ομάδες στην Μέση Ανατολή.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τον Ιανουάριο του 2020 υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ δολοφονήθηκε ο Ιρανός αντιστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί, ο τότε επικεφαλής της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Quds Force.
Ο Σολεϊμανί στοχεύθηκε από τον αμερικανικό στρατό, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στο Ιράν. Ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι ο Τραμπ δεν έβλεπε «κόκκινες γραμμές» στο ιρανικό ζήτημα και για αυτό η Τεχεράνη ανησυχεί για τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου στην επικείμενη θητεία του.