Ελληνοτουρκικά

Σαπίζουν! Νέο σκάνδαλο στην Τουρκία- Υπολειτουργούν τα ναυπηγεία του Gölcük -Πάνε για ξεπούλημα;

Σύμφωνα με άρθρο τουρκικού ΜΜΕ  , στη Βουλή οδηγήθηκαν οι ισχυρισμοί ότι η δουλειά που μπορούσε να γίνει στο Ναυπηγείο Gölcük δόθηκε σε ιδιωτικές εταιρείες και ότι τα υλικά του ιδρύματος αφέθηκαν να σαπίσουν.

Στην ημερήσια διάταξη της Βουλής τέθηκαν διάφορες καταγγελίες σχετικά με το έργο εντός της Διοίκησης του Ναυπηγείου Gölcük του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο αναπληρωτής του CHP Eskişehir Utku Çakırözer επέστησε την προσοχή στα έργα στη Διοίκηση του Ναυπηγείου Gölcük, μία από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου απασχολούνται 4.200 άτομα προσωπικό, καθώς και στην κατασκευή, συντήρηση και επισκευή πολεμικών πλοίων.

Ο Çakırözer, ο οποίος υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση ζητώντας από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar να απαντήσει, είπε: «Λάβαμε κάποιες καταγγελίες σχετικά με τα έργα στο ναυπηγείο Gölcük.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, πολλές εργασίες που μπορεί να πραγματοποιήσει το ναυπηγείο με ίδιους πόρους δίνονται σε ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες.

Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις εταιρείες κάνουν αυτές τις εργασίες απευθείας στο ναυπηγείο.

Για παράδειγμα, υποστηρίζεται ότι παρόλο που στο ναυπηγείο υπάρχει εργοστάσιο παραγωγής χρωμάτων, τα χρώματα αγοράστηκαν από έξω και τα χρώματα του ναυπηγείου αφέθηκαν να σαπίσουν. Θα πρέπει να παρέχεται διαφανής πληροφόρηση στο κοινό σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς για παρατυπίες που προκαλούν βλάβη στο κοινό».

Εφιστώντας την προσοχή στην οικονομική συνεργασία του Κατάρ στη λειτουργία του Tank Pallet Factory που μεταβιβάστηκε στην ASFAT A.Ş, που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Çakırözer είπε:

«Τι συμβαίνει στο ναυπηγείο Gölcük; Ή το ανεκτίμητο στρατιωτικό μας ναυπηγείο στο Gölcük θα «χαριστεί» σε κάποιον; Το τέλος αυτής της εργασίας θα είναι η ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου Gölcük, ενός από τα στρατηγικά στρατιωτικά μας πλεονεκτήματα;

Ως CHP, θα παρακολουθήσουμε το θέμα, ώστε να μην συμβεί νέα καταστροφή παράδοσης όπως στο Tank Pallet Factory.

Απαγόρευση  αιτήσεων CIMER

Ο Çakırözer, ο οποίος έφερε στην ημερήσια διάταξη ότι υπήρχαν 23 αιτήσεις στη CIMER σχετικά με τις διαδικασίες εργασίας του 4.200 στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού που εργάζεται στα ναυπηγεία Gölcük, είπε: «Το προσωπικό του ναυπηγείου απασχολείται εκτός ιδιωτικών εταιρειών με επίσημη ανάθεση, το προσωπικό λαμβάνει υπερωρίες παρόλο που δεν εργάζονται και οι εργαζόμενοι πιέζονται λόγω των πολιτικών τους απόψεων, υπάρχουν απαράδεκτες καταγγελίες όπως έκθεση σε διακρίσεις και mobbing.

Οι αιτήσεις CIMER υποβλήθηκαν 23 φορές σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς. Στη συνέχεια, απαγορεύτηκε στους υπαλλήλους των ναυπηγείων να υποβάλλουν αιτήσεις CIMER χωρίς να έχουν λάβει άδεια από τους ανωτέρους τους.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτούς τους ισχυρισμούς, που διαταράσσουν την ειρήνη των εργασιών στα ναυπηγεία Gölcük, το συντομότερο δυνατό. Οι αμέλειες πρέπει να αποκαλυφθούν και το κοινό να διαφωτιστεί, οι υπεύθυνοι να εκτεθούν και να τιμωρηθούν."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα ναυπηγεία του Gölcük, διάγουν περίοδο παρακμής, όπου οι απευθείας αναθέσεις σε "ημέτερες εταιρείες" του καθεστώτος Ερντογάν δίνουν και παίρνουν

Η  κάκιστη οικονομική  κατάσταση στην Τουρκία και η απέλπιδα προσπάθεια του Ερντογάν να διασωθεί δημιουργούν συνθήκες ξεπουλήματος  σημαντικών ιστών της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, όπως του Tank Pallet Factory που έπεσε σε Καταριανά χέρια

Το θέμα αναμένεται να έχει και συνέχεια

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ