Ελληνοτουρκικά

Στου Ακούγιου την πόρτα όσο θέλεις βρόντα! Συνεταιράκια κανονικά Ρώσοι-Τούρκοι κοντεύουν να το τελειώσουν

"Η τελευταία Μονάδα θεμελιώνεται στον πυρηνικό σταθμό του  Akkuyu (NGS), είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για τη θεμελίωση της τέταρτης και τελευταίας μονάδας παραγωγής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu (NGS), τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας υπό κατασκευή στην περιοχή Gülnar της Μερσίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εργασίες στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu, το πρώτο έργο πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας, συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί.

Στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου συνεχίζονται οι πυρετώδεις εργασίες στις τρεις πρώτες μονάδες παραγωγής ενέργειας, γίνονται σχολαστικά οι τελικές προετοιμασίες για την τέταρτη μονάδα παραγωγής ενέργειας, όπου έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να τεθούν οι βάσεις.

Η μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία θα παράγει περίπου 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως όταν ενεργοποιηθεί σε πλήρη ισχύ, αναμένεται να καλύψει το 10 τοις εκατό των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας.

Η πρώτη μονάδα του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, η οποία θα αποτελείται από 4 αντιδραστήρες των 1200 μεγαβάτ τύπου VVER-1200 τύπου «III+» και θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4.800 μεγαβάτ, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, όταν συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατία της Τουρκίας. Οι υπόλοιπες 3 μονάδες προγραμματίζεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2026, με διαφορά ενός έτους, η κάθε μια από την προηγούμενη

Υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της λειτουργικής ζωής του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει προγραμματιστεί να είναι 60 χρόνια, σε  ακόμη 20 χρόνια, ο οποίος μπορεί να παράγει αδιάλειπτη ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να εκπέμπει επιβλαβή αέρια θερμοκηπίου στο περιβάλλον

Το έργο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Κατασκευής του NPP Akkuyu, Dmitrii Romanets, ενημέρωσε τον ανταποκριτή του Anadolu Agency, για τις εργασίες και τους στόχους στον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας.

Εξηγώντας ότι οι εργασίες στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής εκτελούνται ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία του εργοταξίου, ο Romanets είπε, "Χάρη στην πολύ καλά εκτελεσμένη διαχείριση, οι εργασίες κατασκευής και συναρμολόγησης συνεχίζονται πολύ ενεργά σε κάθε γωνιά του εργοταξίου. Δεν έχουμε αμφιβoλία ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα

Ο Romanets υπενθύμισε ότι εγκαταστάθηκε εξοπλισμός όπως το δοχείο πίεσης του αντιδραστήρα, οι γεννήτριες ατμού και οι αντλίες κύριας κυκλοφορίας, που αποτελούν έναν από τους κύριους εξοπλισμούς της πρώτης μονάδας ισχύος και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συγκόλλησης του κύριου αγωγού κυκλοφορίας που ανήκει στη μονάδα σημειώνοντας μια πολύ σημαντική πρόοδο τον Μάιο.

Δηλώνοντας ότι στη δεύτερη μονάδα ισχύος του πυρηνικού σταθμού Akkuyu εγκαταστάθηκε το τρίτο στρώμα του εσωτερικού δοχείου προστασίας στο τμήμα του αντιδραστήρα και συνεχίζουν να χτίζουν τον τοίχο του κεντρικού κτιρίου, ο Romanets είπε ότι το πρώτο στρώμα του εσωτερικού δοχείου προστασίας και η βάση στήριξης πυρήνα, που είναι ένα από τα πρόσθετα συστήματα ασφαλείας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, εγκαταστάθηκαν στην τρίτη μονάδα ισχύος.

 «Με ενεργοποιημένες και τις τέσσερις μονάδες ισχύος, θα εργάζονται 4.000 άτομα»

Σημειώνοντας ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην τέταρτη μονάδα παραγωγής ενέργειας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, ο Romanets είπε:

Αποκτούν την απαραίτητη εμπειρία προμηθεύοντας τα προϊόντα τους για το έργο μας στα πλαίσια των απαιτούμενων προτύπων ποιότητας. Αργότερα, θα μπορούν να παρέχουν υλική υποστήριξη για έργα ίδιου μεγέθους σε άλλες χώρες».

Ο Fatih Dönmez, Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, είχε δηλώσει προηγουμένως σχετικά με το έργο: "Η Τουρκία προχωρά βήμα-βήμα προς το 2023 στην μισό αιώνα περιπέτεια της πυρηνικής ενέργειας. Το Akkuyu NPP θα στέψει την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας." 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του πυρηνικού σταθμοήυ του Ακουγιού ακολουθείται κανονικά, λες και δεν είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Σε προγενέστερο άρθρο μας, είχαμε αναφερθεί διεξοδικά  στο θέμα, εστιάζοντας στις  εύστοχες επισημάνσεις του Πρέσβης ε.τ Αλέξανδρος Μαλλιάς που έγραφε  σε Twitter του.

"Kατάλαβα λάθος; Ενώ εργάζονται με λίγο  έως πολύ πεπεισμένους Ευρωπαίους για να απαλλαγούν από το ρωσικό πετρέλαιο κ.λπ., οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την Ρωσική πυρηνική τεχνολογία και τον εξοπλισμό  που παρέχεται από τη ρωσική Atomstroyexport στον πυρηνικό σταθμό στην Νατοϊκή Τουρκία.  Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου θα λειτουργεί το 2023. 

H παραπάνω τοποθέτηση είναι λίαν εύστοχη, επισημαίνοντας την αντιφατική στάση των ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας παρεχόμενη από την Ρωσία προς χώρες της Δύσης.

Από την μια η Ουάσιγκτον θέλει η Ευρώπη να απαλλαγεί από το Ρωσικό πετρέλαιο, γεγονός αναμφίβολα που θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της και από την άλλη ανέχεται την νατοϊκή Τουρκία να αποκτήσει  Ρωσική πυρηνική τεχνολογία και τεχνογνωσία με τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού σε ένα μόλις χρόνο από σήμερα.

Εμείς με πληθώρα σχετικών άρθρων μας έχουμε επισημάνει αλλά και τονίσει το τουρκικό ενδιαφέρον για απόκτηση πυρηνικών όπλων στο μέλλον και τον τουρκικό εναγκαλισμό του πυρηνικού Πακιστάν, το οποίο έχει την τεχνογνωσία για μετατροπή της πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, όπως αυτός του Ακουγιού για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, σε πυρηνικά όπλα.

Με άρθρο μας επισημαίναμε ότι το Ακούγιου είναι μια πυρηνική περιβαντολλογική βόμβα στην πόρτα μας, στο οποίο αναλύαμε στοιχεία του του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, αναφορικά με τη σεισμικότητα της περιοχής του Ακουγιού, αφού το εργοστάσιο βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από το ρήγμα του Ετσέμις το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό έως και 8 Ρίχτερ.

Η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου συνεπάγεται την κατακόρυφη αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών.

Τα  διαβήματα που έχει κάνει τη προηγούμενη δεκαετία η Ελλάδα βέβαια εστιάστηκαν κυρίως στην πτυχή των πυρηνικών όπλων και λιγότερο στους κινδύνους που απορρέουν από τη σεισμικότητα της περιοχής του Ακούγιου και από το ενδεχόμενο να προκληθεί μείζονα περιβαλλοντολογική καταστροφή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ούτως ή άλλως, αν κατασκευαστεί τελικά ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου, το μεγάλο και άμεσο πρόβλημα θα είναι οι σεισμοί.

Κλείνοντας επισημαίνουμε  για μια ακόμη φορά ότι το μόνο που θα κοιτάξει να κάνει ο Ερντογάν, θα είναι να βγάλει "την ουρά του  απέξω", όπως λέμε στην καθομιλουμένη, προτάσσοντας ως δικαιολογία την εξάρτηση της χώρας του από τη Ρωσία, την οποία όμως ο ίδιος έχτισε αργά και μεθοδικά στρεφόμενος κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί ανάλογα  στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ και στην Αμερικανική γερουσία προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα έτσι ώστε να  σταματήσει η κατασκευή του Πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού, επιβάλλοντας κυρώσεις στην ρωσική Atomstroyexport και απαγορεύοντας την συνέχιση των εργασιών της στην Τουρκία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ