Βαλκάνια

Κοσσοβάρος πρωθυπουργός: ''Έρχεται βαλκανικός πόλεμος μέσω Ουκρανίας''-''Ξερογλείφονται'' οι Τούρκοι για την περιοχή

Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα και κατά τη συζήτησή του στο 24ο Συμπόσιο στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Albin Kurti από την Ελλάδα, σήμανε συναγερμό για τα σχέδια της Σερβίας και της Ρωσίας, λέγοντας ότι μετά την Ουκρανία, τα Βαλκάνια θα είναι το τρίτο πολεμικό μέτωπο.

«Δεν λέω ότι θα επιτεθούν αυτόν τον μήνα ή τον επόμενο μήνα, δεν νομίζω ότι είναι πιθανό να συμβεί. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αν μετά την Ουκρανία θα έχουμε σύγκρουση που θα «επεκταθεί» κάπου αλλού, και τότε τα Βαλκάνια θα είναι το τρίτο μέτωπο που θα ανοίξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν νομίζω ότι θα είμαστε το δεύτερο μέτωπο. Μέχρι στιγμής το πρώτο μέτωπο άνοιξε στην Ουκρανία, και η προαίσθηση μου μου λέει ότι πιθανότατα θα είμαστε το νούμερο τρία στα Βαλκάνια.

Επομένως, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστούν, αφού χρειάζονται ο ένας τον άλλο περισσότερο από ποτέ», είπε ο Κούρτι.

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας, Drizan Shala, δήλωσε ότι τα Βαλκάνια είναι ο στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το γεωστρατηγικό συμφέρον της Ρωσίας αφορά την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερο, έως ότου ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες για να αποσπάσουν την προσοχή με νέο επίκεντρο της κρίσης τα Βαλκάνια και  με επιλεγμένες συγκρούσεις: α. Κοσσυφοπέδιο-Σερβία, β. Σερβία-Βοσνία, γ. Κροατία-Σερβία, δ. Μαυροβούνιο-Σερβία, δ. Σκόπια- Βουλγαρία», δηλώνει ο Shala.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Κούρτι ενημερώνεται για την στρατιωτική δραστηριότητα σερβικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. αλλά δεν μας λέει τι γίνεται με τις αλβανικές και την δράση της ΜΙΤ στην περιοχή.

Ο ίδιος τονίζει ότι Γερμανοί και  Γάλλοι εμπλέκονται στην επίλυση των συγκρούσεων στα Βαλκάνια.
«Γι' αυτό οι Γάλλοι δραστηριοποιούνται στη λίστα των κρατικών προβλημάτων που υπάρχουν στα Βαλκάνια, εμπλεκόμενοι στις κρίσεις Βουλγαρίας-Σκοπίων, ενώ οι Γερμανοί εμπλέκονται ενεργά στην κρίση Κοσόβου-Σερβία», εξηγεί ο Ντριζάν Σάλα.

«Στην περίπτωση της εμπλοκής της Ρωσίας στα Βαλκάνια μέσω Κίνας, δεν θα πρέπει να υπάρχουν πολλά περιθώρια για τη διατάραξη της ισορροπίας ουδετερότητας μεταξύ κρατών με αξιώσεις κατά των συμφερόντων της ΕΕ», καταλήγει ο Αλβανός ειδικός ασφαλείας.

https://youtu.be/eMsNk2Ejupg

Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, υπενθυμίζουμε ότι το θέμα της “Μεγάλης Αλβανίας” είχε επαναφέρει εδώ και μεγάλο διάστημα στην επικαιρότητα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας απειλή για την ασφάλεια των Βαλκανίων, την εξάλειψη των συνόρων Αλβανίας-Κοσσόβου.

 Ο Λαβρόφ, είχε τονίσει για την  κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, είχε καλέσει τη Δύση,  να απαντήσει επειγόντως στο γεγονός ότι οι κατηγορίες του στα Βαλκάνια αναβιώνουν την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.

Η Μόσχα εκτιμά ότι μια “Μεγάλη Αλβανία”, ενδέχεται να ενισχύσει την αμερικάνικη επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, ανησυχεί και για την απειλή του αλβανικού εθνικισμού, που ενδέχεται να πυροδοτήσει τις ήδη υποβόσκουσες εθνικό- θρησκευτικές εντάσεις στα δυτικά Βαλκάνια. Η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας και Κοσσόβου, αποτέλεσε και την αφορμή για τη ρωσική αντίδραση.

Η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει διαμελισμό της Βόρειας Μακεδονίας, ούτε να διασπάσει μικρά και αδύναμα κράτη που είναι επιρρεπείς στις παρεμβάσεις της.

H τεράστια αμερικανική στρατιωτική βάση Camp Bondsteel του Κοσσυφοπεδίου, που έχει έκταση 3,86 τετραγωνικών χιλιομέτρων -απέχει 149 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα και 26 χιλιόμετρα από την πόλη των Σκοπίων, δίνει την ευκαιρία στην Ουάσιγκτον να ελέγχει την περιοχή και να προωθεί τα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντά της.

Επιπλέον, μια οριοθετημένη “Μεγάλη Αλβανία”, μπορεί να εξελιχθεί και σε κέντρο ισλαμικού εξτρεμισμού και να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Ρωσία γνωρίζει ότι κοιμώμενοι ισλαμιστικοί εξτρεμιστικοί πυρήνες (sleeping cells), έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν άμεσα.

Μια αναζωπύρωση των διαφόρων εθνοτικών-θρησκευτικών στοιχείων, με εμπλοκή των ισλαμιστικών εξτρεμιστικών στοιχείων, θα έχει αρνητικό αντίχτυπο στη ρωσική στρατηγική στα δυτικά Βαλκάνια. Η Μόσχα επιδιώκει κατά κάποιο τρόπο, την ενοποίηση του σέρβων ορθόδοξων χριστιανών, ώστε να αυξήσει την επιρροή της μέσα στην περιοχή.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ