Ελληνοτουρκικά

Στην αναμπουμπούλα θα μπορούσε να χαρεί η Αθήνα; Διαμάχη Κογκρέσου-Κυβέρνησης ΗΠΑ για απόσυρση παράκτιων πολεμικών σκαφών

Με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται στο κόκκινο, σε αντίθεση με τις Ελληνοαμερικανικές οι οποίες διανύουν λαμπρή περίοδο, η χώρα μας  με σκοπό την περαιτέρω αύξηση της αποτρεπτικής της ικανότητας, εξετάζει πάντα το ενδεχόμενο δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος  απόκτησης οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ τα οποία πρόκειται να αποσυρθούν

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ψηλαφούμε οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με τα παραπάνω

"Ο Λευκός Οίκος διαφωνεί  με το Κογκρέσο για την απόσυρση πλοίων και αεροσκαφών", είναι ο τίτλος άρθρου  έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ , του Bryant Harris ο  οποίος  είναι ρεπόρτερ του  Αμερικανικού Κογκρέσου για λογαριασμό του το Defense News, του οποίου  τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο Λευκός Οίκος την Τρίτη διπλασίασε τη διαμάχη με το Κογκρέσο για νομοθετικές προσπάθειες που θα αποτρέψουν την απόσυρση πολλών πλοίων και αεροσκαφών καθώς και την κατάργηση ενός προγράμματος πυρηνικού εκσυγχρονισμού.

Καθώς η Βουλή ετοιμάζεται να ψηφίσει για τον Νόμο περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας αργότερα αυτή την εβδομάδα, το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου δημοσίευσε μια δήλωση που ανέφερε ότι «αντιτίθεται σθεναρά» στις προσπάθειες του Κογκρέσου να εμποδίσει τα σχέδια απόσυρσης και εκποίησης.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι το μπλοκάρισμα των προσπαθειών του «να εκχωρήσει ή να αποσύρει πλατφόρμες χαμηλότερης προτεραιότητας» διόγκωσε την κορυφή του νομοσχεδίου των 840 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αμυντικές εξουσιοδοτήσεις, το οποίο ήδη ανέρχεται σε 37 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από το αίτημα προϋπολογισμού του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Το αίτημα για τον προϋπολογισμό του Προέδρου για το δημοσιονομικό  έτος 2023, αναπτύχθηκε με σκόπιμο τρόπο για να αντιστοιχίσει τους πόρους με τη στρατηγική και τη στρατηγική με την πολιτική», έγραψε το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού.

«Οποιαδήποτε αύξηση της χρηματοδότησης θα πρέπει να προσανατολίζεται στη διασφάλιση της σωστής ισορροπίας δυνάμεων που είναι απαραίτητη για την προώθηση του εκσυγχρονισμού διατηρώντας παράλληλα την ετοιμότητα».

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επίσης απορρίψει τα σχέδια του Πολεμικού Ναυτικού να παροπλίσει 24 πλοία, 16 από αυτά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου απάντησε σε αυτό, σημειώνοντας ότι «αντιτίθεται» στις νομοθετικές απαιτήσεις για τον ελάχιστο αριθμό αμφίβιων πλοίων και ότι «αντιτίθεται σθεναρά στη σταδιακή χρηματοδότηση ενός τρίτου αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke το 2023».

Ομοίως, το νομοσχέδιο της Βουλής θα εμπόδιζε επίσης το αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας να κόψει 33 μαχητικά Block 20 F-22A Raptor.

Ο Λευκός Οίκος είπε επίσης ότι «αντιτίθεται σθεναρά» σε μια διάταξη που θα παρέχει 45 εκατομμύρια δολάρια σε συνεχή χρηματοδότηση για το πρόγραμμα πυρηνικής ανάπτυξης πυραύλων κρουζ από τη θάλασσα ή SLCM-N, το οποίο εισήγαγε ο εκπρόσωπος Jim Cooper, D-Tenn.  Σημειώνεται ότι  η Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής ψήφισε 57-1 υπέρ του νομοσχεδίου τον περασμένο μήνα.

«Περαιτέρω επενδύσεις στην ανάπτυξη του SLCM-N θα εκτρέψουν τους πόρους και θα  μπορούσαν να επικεντρωθούν σε υψηλότερες προτεραιότητες εκσυγχρονισμού για την πυρηνική επιχείρηση και υποδομή των ΗΠΑ, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει μετά από δεκαετίες αναβαλλόμενων επενδύσεων», έγραψε το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού.

Ωστόσο, η τύχη του SLCM-N παραμένει ασαφής, δεδομένου ότι η Επιτροπή Πιστώσεων της Βουλής προώθησε τον περασμένο μήνα ένα νομοσχέδιο που θα αποχρηματοδοτούσε το πρόγραμμα.

Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε επίσης μια διάταξη που θα εμπόδιζε το Πολεμικό Ναυτικό να αποσύρει πέντε παράκτια πολεμικά πλοία. Η υπηρεσία ζήτησε να αποσυρθούν εννέα από τα πλοία, επικαλούμενη βλάβες μεταξύ του στόλου καθώς και ετήσιο κόστος συντήρησης 59 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κεντρώοι Δημοκρατικοί εκπρόσωποι Elaine Lurie από τη Βιρτζίνια και Jared Golden του Maine συμπεριέλαβαν με επιτυχία τη διάταξη για να αποτρέψει το Ναυτικό από τον παροπλισμό των πλοίων όταν η Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής ψήφισε με 57-1 υπέρ της προώθησης του νομοσχεδίου τον περασμένο μήνα.

Αυτή η τροπολογία περιελάμβανε επίσης την αύξηση 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν λόγω των αντιρρήσεων του προέδρου Adam Smith, D-Wash.

Ο Smith εισήγαγε μια τροπολογία για συζήτηση αυτή την εβδομάδα που θα αναθεωρούσε το νομοσχέδιο και θα επέτρεπε στο Ναυτικό να αποσύρει και τα εννέα πλοία.

Η Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής, η οποία ελέγχει τις παραμέτρους της συζήτησης στο παρκέ, ενέκρινε συνολικά 650 τροπολογίες στο νομοσχέδιο για συζήτηση και ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα.

Ο Smith εισήγαγε επίσης μια κατώτατη τροποποίηση που θα δημιουργούσε ένα περιστρεφόμενο ταμείο απόκτησης κρίσιμων πυρομαχικών για την Ουκρανία ύψους έως και 500 εκατομμυρίων δολαρίων ανά οικονομικό έτος.

Το νομοσχέδιο για την άδεια άμυνας της Βουλής περιέχει ήδη μια ευρύτερη διάταξη που θα δημιουργούσε ένα κρίσιμο απόθεμα πυρομαχικών που απαιτεί από το Πεντάγωνο να εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα προσδιορίζει τους προμηθευτές υποβαθμίδων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την αποθήκευση και το χειρισμό ελεγχόμενων, μη διαβαθμισμένων πληροφοριών που σχετίζονται με πυρομαχικά.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τα «προκαταρκτικά βήματα» που έγιναν για τη δημιουργία του αποθεματικού, αλλά σημείωσε ότι αποτυγχάνουν να «παρέχουν την πλήρη εξουσία για τη δημιουργία ενός ανακυκλούμενου ταμείου για τη διατήρηση συνεχών παραγγελιών πυρομαχικών που η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμες».

«Αυτή η ενότητα, όπως έχει συνταχθεί επί του παρόντος, θα απαιτεί ακόμα το Υπουργείο Άμυνας να χρησιμοποιήσει την προεδρική αρχή απόσυρσης του υπάρχοντος αποθέματος πυρομαχικών του Υπουργείου για να υποστηρίξει επιχειρήσεις συνεργατών», ανέφερε το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού.

«Επιπλέον, η αμυντική βιομηχανική βάση είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις της ζήτησης, δημιουργώντας μεγάλες προθεσμίες για την παράδοση κρίσιμων πυρομαχικών ή οπλικών συστημάτων νωρίς σε κρίσεις».

Το πακέτο βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο τον Μάιο περιελάμβανε χρηματοδότηση 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Μπάιντεν για τη μεταφορά μεγάλων οπλικών συστημάτων στη χώρα μέσω της προεδρικής αρχής απόσυρσης και 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πλήρωση αποθεμάτων ειδών όπως αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger που είχαν ήδη σταλεί.

Περιλάμβανε επίσης 500 εκατομμύρια δολάρια για την αναπλήρωση των αποθεμάτων κρίσιμων πυρομαχικών των ΗΠΑ, καθώς και χρηματοδότηση 600 εκατομμυρίων δολαρίων από τον νόμο Defense Production Act για να βοηθήσουν στην αποφράξεις των αλυσίδων εφοδιασμού πυρομαχικών και στην επιτάχυνση της παραγωγής πυραύλων.

Ο Λευκός Οίκος όντως επαίνεσε τη συμπερίληψη 550 εκατομμυρίων δολαρίων για την Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας στο νομοσχέδιο για την άδεια άμυνας, αλλά ζήτησε από το Κογκρέσο πρόσθετη ευελιξία στη δαπάνη αυτών των χρημάτων.

Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να αυξήσει το ανώτατο όριο για το πρόγραμμα Ειδικής Βίζας Μετανάστευσης για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων Αφγανών που βοήθησαν τον στρατό των ΗΠΑ και ως εκ τούτου κινδυνεύουν με αντίποινα από τους Ταλιμπάν, αίτημα που δεν περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για την άδεια άμυνας.

Ο Λευκός Οίκος αντιτάχθηκε επίσης σε μια διάταξη του βουλευτή Mark Green, R-Tenn. το οποίο η Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής ψήφισε να προστεθεί στη νομοθεσία τον περασμένο μήνα που θα απαγόρευε την πώληση κινεζικών προϊόντων σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε επίσης ότι υποστηρίζει πολλές άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένης της επανεξουσιοδότησης των προγραμμάτων Έρευνας Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνολογίας της Διοίκησης Μικρών Επιχειρήσεων.

Το Υπουργείο Άμυνας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις επιχορηγήσεις καινοτομίας για μικρές επιχειρήσεις, αλλά η επανέγκρισή του είναι αβέβαιη εν μέσω διαπραγματεύσεων στη Γερουσία για την αντιμετώπιση των ανησυχιών του γερουσιαστή Rand Paul, R-Ky."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω επισημαίνουμε τα εξής:

To Κογκρέσο των ΗΠΑ βρίσκεται σε κόντρα με την Αμερικανική κυβέρνηση για απόσυρση ή όχι οπλικών συστημάτων, κυρίως λόγω διαφορετικής προσέγγισης της Κινεζικής απειλής, γεγονός που συμπαρασύρει πάρα πολλά αμυντικά θέματα και προτεραιότητες

Από τη μία το Πεντάγωνο εκτιμά ότι θα πρέπει άμεσα να αποσυρθούν πολεμικά πλοία και να περικοπούν ή καταργηθούν πλήρως εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία κρίνονται ως παρωχημένα, προκειμένου τα χρήματα τα οποία θα περισωθούν να διατεθούν για την αν'απτυξη κρίσιμων και τεχνολογίας αιχμής οπλικών συστημάτων

Στον αντίποδα η Αμερικανική Γερουσία επιχειρεί να κρατήσει μια ισσοροπία στη χρονική μετάβαση παραγωγής σύγχρονων οπλικών συστημάτων σε σχέση με τη μερική  διατήρηση  των ήδη υπαρχόντων

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα στην παρούσα φάση σε συνεργασία με το λόμπυ μας στις ΗΠΑ θα πρέπει να θέσει τις ακόλουθες προτεραιότητες:

1. Να εμείνει στην μη πώληση των F-16 στην Τουρκία, διατηρώντας ωστόσο μια ισσοροπία μεταξύ Κογκρέσου και Αμερικανικής Κυβέρνησης, έχοντας κατά νου , ένα plan B σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά και τελικά αποφασιστεί η πώληση των εν λόγω μαχητικών

Κοινώς θα πρέπει το plan B να περιλαμβάνει οπωσδήποτε χρονική σαλαμοποίηση της  αγοράς των F-16 από την Τουρκία, με τέτοιο τρόπο ώστε σε αντιστοιχία με τις επικείμενες παραλλαβές των RAFALE αλλά και της υλοποίησης αγοράς των F-35 να έχουμε εμείς το πάνω χέρι στο Αιγαίο, από τώρα και μετά

Επίσης θα πρέπει να συνοδεύεται η τυχόν πώλησή τους, με αυτεπάγγελτες σκληρές και αμετάβλητες ρήτρες κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που τα εν λόγω μαχητικά ήθελε χρησιμοποιηθεί εναντίον μας

2. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αποστολή από τις ΗΠΑ σημαντικότατης στρατιωτικής βοήθειας, θα δημιουργήσει σύμφωνα με το παρόν άρθρο, πρόβλημα σε MANPADS STINGER και αντιαρματικά JAVELIN, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχει και πρόβλημα σε πυραύλους PATRIOT

Η χώρα μας για την αντιμετώπιση των πολυάριθμων τουρκικών drone, εκτός των άλλων μέσων θα κληθεί στο πεδίο της μάχης να κάνει χρήση  των αντιαροπορικών  PATRIOT και των  STINGER. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει με βάση τα παραπάνω, αφενός να προβούμε σε άμεση παραγγελία αυτών  από τις ΗΠΑ, αφετέρου να προβούμε άμεσα σε αναζήτηση-αγοράς από τρίτες χώρες της ΕΕ που τα διαθέτουν

3 Σε προγενέστερο άρθρο μας, και συγκεκριμένα  πρίν από 2 μήνες, είχαμε αναφερθεί εκτενώς στην σχεδιασθείσα  απόσυρση πολεμικών παράκτιων σκαφών από τις ΗΠΑ, κάτι που επιβεβαιώνεται πλήρως από το παρόν άρθρο  και τα οποία θα μπορούσε να πάρει η χώρα μας

Το παράκτιο πολεμικό πλοίο LCS

Το παράκτιο μαχητικό πλοίο (LCS) είναι ένα σύνολο δύο κλάσεων σχετικά μικρών σκαφών επιφανείας που έχουν σχεδιαστεί για επιχειρήσεις κοντά στην ακτή, από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μιλάμε για πολεμικά πλοία επιφανείας  ικανά να αντιμετωπίσουν  τις  εχθρικές απειλές αρνούμενα  την  πρόσβαση σε φίλιες παράκτιες περιοχές και να καταπολεμήσουν τυχόν ασύμμετρες απειλές στα παράλια. 

Η κατηγορία Freedom και η κατηγορία Independence είναι οι δύο πρώτες παραλλαγές LCS. Κάθε μία είναι ελαφρώς μικρότερη από τη φρεγάτα κλάσης Oliver Hazard Perry του Ναυτικού των ΗΠΑ, αλλά μεγαλύτερη από τα περιπολικά πλοία της κλάσης Cyclone.

Καθένα έχει τις δυνατότητες μιας μικρής επιθετικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου ενός θαλάμου πτήσης και υπόστεγο για τη στέγαση δύο ελικοπτέρων SH-60 ή MH-60 Seahawk, μια ράμπα πρύμνης για χειρισμό μικρών σκαφών και τον όγκο και το ωφέλιμο φορτίο για την παροχή μιας μικρής δύναμης επίθεσης με μαχητικά οχήματα σε λιμενική εγκατάσταση roll-on/roll-off.

Ο τυπικός οπλισμός περιλαμβάνει πυροβόλα Mk 110 57 mm και πυραύλους RIM-116 Rolling Airframe. Είναι επίσης εξοπλισμένα με αυτόνομα αεροσκάφη, επιφανειακά και υποβρύχια οχήματα.

Διαθέτοντας χαμηλότερες δυνατότητες αεράμυνας και επιφανειακού πολέμου από τα αντιτορπιλικά, η ιδέα LCS δίνει έμφαση στην ταχύτητα, στις ευέλικτες μονάδες αποστολής και στο ρηχό βύθισμα.

Από τα παραπάνω χαρακτηριστικά  εκ πρώτης όψεως και με βάση την αποστολή τους , προκύπτει ότι τα υπόψιν παράκτια πολεμικά πλοία LCS, "ταιριάζουν" στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου.

Κατά συνέπεια εκτίμησή μας, είναι ότι το πολεμικό ναυτικό μας θα πρέπει να εξετάσει με γνώμονα τα ήδη υπάρχοντα μέσα που διαθέτει, τις αναφυόμενες τουρκικές απειλές αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα εν λόγω σκάφη, τυχόν ένταξη και αξιοποίηση τους, προκειμένου να κινηθεί ανάλογα το ΥΠΕΘΑ προς τις ΗΠΑ , εφόσον κριθεί αναγκαίο, για τη δωρεάν παραχώρησή τους προς τη χώρα μας.

Πάντως το γεγονός ότι η Τουρκία στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου, σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με τη χώρα μας,  αναμένεται να κάνει χρήση μη επανδρωμένων σκαφών θαλάσσης,UAV Bayraktar, πάνοπλων με ηλεκτρονικά μέσα πλοίων ακτοφυλακής και λοιπών μέσων που συνιστούν ασύμμετρες απειλές, μας δημιουργεί την αίσθηση ότι το ΠΝ μας θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά την απόκτηση των εν λόγω αμερικανικών σκαφών.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Eu19It4ViPM

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ