"Τούρκος απόστρατος Αντιπτέραρχος αξιολόγησε τις σχέσεις Άγκυρας-Αθηνών", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, το οπoίο φιλοξενεί τις απόψεις του Τούρκου ιπτάμενου Αντιπτέραρχου ε.α. Beyazıt Karataş, επί του θέματος, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:
"Την ώρα που οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας ήταν τεταμένες για άλλη μια φορά με αμοιβαίες δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη διακοπή των συνομιλιών με την Αθήνα.
Τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν ξανά τις συνομιλίες πέρυσι μετά από μια πενταετή παύση, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν οι διαφορές απόψεων και άλλες διμερείς διαφορές στη Μεσόγειο. Κάνοντας δηλώσεις στη συνεδρίαση του κόμματος πρόσφατα, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία ακύρωσε τη διμερή πλατφόρμα συνεργασίας με την Ελλάδα, που ονομάζεται Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr έκανε μια συνέντευξη με τον απόστρατο Αντιπτέραρχο Beyazıt Karataş για το θέμα.
Ακολουθούν οι απαντήσεις του Αντιπτέραρχου Karataş στη Mehr:
1.Το Κυπριακό, οι εντάσεις στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου φέρνουν αντιμέτωπες τις διοικήσεις της Αθήνας και της Άγκυρας. Την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ήταν τεταμένες για άλλη μια φορά με αμοιβαίες δηλώσεις, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη διακοπή των συνομιλιών με την Αθήνα. Τι είδους διαδικασία περιμένει από εδώ και πέρα τις τουρκοελληνικές σχέσεις;
Θα προσπαθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σας για την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, που είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία και είναι τόσο αλληλένδετα που δεν μπορούν να διαχωριστούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε κάποιες πληροφορίες για τις ιστορικές εξελίξεις στην Κύπρο για την καλύτερη κατανόηση του θέματος.
Με το Σχέδιο Ακρίτας, που υποστήριξε το τέλος της βρετανικής αποικιοκρατίας, που έσπασε το «status quo» στο νησί, και την ένωση Κύπρου και Ελλάδας, δηλαδή την Ένωση, την 01 Απριλίου 1955, οι Κύπριοι υποστήριξαν την Ελλάδα, να καταστρέψει εντελώς τους Τούρκους, που ήταν οι αρχικοί ιδιοκτήτες του νησιού, από το 1570. Η Εθνική Οργάνωση Αγώνα των Κυπρίων (ΕΟΚΑ), η ακροδεξιά εθνικιστική και αδίστακτη οργάνωση των Ελληνοκυπρίων, ξεκίνησε ένοπλες ενέργειες.
Οι Τουρκοκύπριοι ίδρυσαν την Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης (TMT) για να μπορέσουν να αντισταθούν στην ΕΟΚΑ, που έκανε σφαγές, και να εξασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια ζωής και περιουσίας. Η Κυπριακή Κρίση έληξε προσωρινά με τις Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959 και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου 1960.
Οι σφαγές και οι επιθέσεις κατά των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας από Ελληνοκύπριους και Ελλάδα, που δεν εγκατέλειψαν την ιδέα της ΕΝΩΣΙΣ και ισχυρίστηκαν ότι το νησί ανήκε μόνο σε αυτούς, μεταξύ 1960-1974 συνέχισαν να αυξάνονται. Τελικά, αυτές οι εντάσεις έληξαν με την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974.
Στις 15 Νοεμβρίου 1983 ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου υπό την ηγεσία του Προέδρου Ραούφ Ντενκτάς , δίνοντας τέλος στα δεινά των Τούρκων. Ωστόσο, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ άρχισαν να δοκιμάζουν άλλους τρόπους στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Ακολούθησαν έτσι η ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ και η πρόσκλησή τους σε άτυπες συναντήσεις και δείπνα του ΝΑΤΟ, η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και η παραγωγή πολιτικών που αποκλείουν την Τουρκία και την ΤΔΒΚ, αγνοώντας την ΤΔΒΚ από τη διεθνή κοινότητα, λες και ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού ήταν οι Έλληνες, η συνέχιση των πολιτικών που ασκούνται, η υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο, ιδίως με την υποστήριξη των ΗΠΑ, και το γεγονός ότι η Ελλάδα, σχεδόν έγινε με τις αμερικανικές βάσεις που έχει στο έδαφός της το «51ο κράτος των ΗΠΑ»
Όταν φάνηκε ότι δεν ήταν δυνατόν προς το παρόν να διαπραγματευτούμε φυσικά με την σημερινή ελληνική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα κακών και αλαζονικών πολιτικών πρακτικών και ρητορικής, που παρέδωσε όλη την κυριαρχία της στις ΗΠΑ, που έγιναν κράτος-μαριονέτα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα διακόπηκαν.
Με τη Συνθήκη της Λωζάνης και του Παρισιού και τον οπλισμό των νησιών του Αιγαίου, που θα έπρεπε να αποστρατικοποιηθούν, από την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας κάποια «κονδύλια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», παραβίασε η εν λόγω χώρα ξεκάθαρα τις υφιστάμενες συνθήκες και έφερε σε συζήτηση τα δικαιώματα κυριαρχίας των νησιών. ,
Η Τουρκία θα ζητήσει να καταχωρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και οι διαφορές για θέματα θάλασσας και αέρα στο Αιγαίο. Θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να χρησιμοποιεί διπλωματικούς διαύλους για τη διευθέτηση μιας δίκαιης διευθέτησης. Η χρήση στρατιωτικής δύναμης θα πρέπει να είναι στο τραπέζι ως έσχατη λύση, αλλά η υπομονή της Τουρκίας δεν πρέπει να δοκιμαστεί υπερβολικά.
Η Τουρκία λόγω του γεγονότος ότι έχει τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να συνεχίσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης πετρελαίου χωρίς διακοπή, και να ενεργεί με τρόπο που να μην αμφισβητεί τις πρακτικές και τις πολιτικές που επιχειρείται να γίνουν, αγνοώντας τα δικαιώματα της ίδιας και της ΤΔΒΚ.
2 Μπορείτε να αξιολογήσετε τις θέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας ως προς τις νομικές ή πολιτικές τους διαστάσεις; Μπορεί η Άγκυρα να αποτύχει στους ισχυρισμούς της Αθήνας;
Ο απόστρατος αντιναύαρχος Cem Gürdeniz δήλωσε: «Η γεωπολιτική ύπαρξη της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να διαχωριστεί από τα Τουρκικά Στενά και τη Γαλάζια Πατρίδα. Ανεξάρτητα από το τις εντολές της Ατλαντικής Συμμαχίας, η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει ασφαλές το γεωπολιτικό της μέλλον.
Ο ιμπεριαλισμός δεν θέλει η Τουρκία να βγει στη θάλασσα και να γίνει ο κυρίαρχος παίκτης στη θαλάσσια γεωπολιτική. Η απάτη του ομοσπονδιακού διακανονισμού θα συνεχιστεί. Σκοπός είναι να εκδιωχθεί ο Τούρκος στρατιώτης, δηλαδή το δεύτερο ναυτικό μας, στο νησί. Ο άλλος στόχος είναι να ωθήσει την Τουρκία στην ενδοχώρα Χάνοντας την ΤΔΒΚ, η Τουρκία χάνει τη Μεσόγειο». Σύμφωνα με την αποφασιστικότητά της, θα πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί πολιτικές που δεν θα συμβιβάζονται και δεν θα παραμελούνται.
Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές ιστορικές ευκαιρίες για την προώθηση της ΤΔΒΚ. Η Τουρκία δεν πρέπει να καθυστερήσει για την εγκατάσταση ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στην ΤΔΒΚ. Δεδομένου ότι η νοοτροπία του ελληνοκυπριακού διδύμου, που ξεκίνησε από την Κύπρο το 1955 και θέλει να συνδέσει το νησί με την Ελλάδα, δεν θα αλλάξει, ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι η λύση των «δύο κρατών».
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι εμμένει ο Τούρκος απόστρατος Αντιπτέραρχος στη λύση 2 κρατών στην Κύπρο, με την δημιουργία άμεσα αεροναυτικών βάσεων στα κατεχόμενα , διασυνδέοντας ως ενιαίο ζήτημα την γεωπολιτική ύπαρξη του ψευδοκράτους με τα τουρκικά Στενά και την "Γαλάζια Πατρίδα"
Τάσσεται υπέρ της συνέχισης από πλευράς Τουρκίας ενεργειών εξερεύνησης και γεώτρησης πετρελαίου χωρίς διακοπή στη ΝΑ Μεσόγειο
Κάνει λόγο για την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής Τουρκίας -Ελλάδας αν δοκιμαστεί η υπομονή της Άγκυρας, ενώ επιτίθεται στην Ελληνική κυβέρνηση ότι λόγω των αλαζονικών πολιτικών πρακτικών και ρητορικής της ,η οποία παρέδωσε όλη την κυριαρχία της Ελλάδας στις ΗΠΑ, και έγινε κράτος-μαριονέτα της ,ήταν αυτή που οδήγησε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάννα ανακοινωσει ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα διακόπτονται
Κλείνουμε επισημαίνοντας τη θέση του Τούρκου απόστρατου, ότι ο ιμπεριαλισμός δεν θέλει η Τουρκία να βγει στη θάλασσα αλλά να ωθηθεί προς την ενδοχώρα
Όλα αυτά δείχνουν ότι στο άμεσο μέλλον η Τουρκία θα προβεί σε γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει αεροναυτικές βάσεις στα κατεχόμενα, χωρίς να αποκλείεται ταυτόχρονα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα στο Αιγαίο