Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μετεξέλιξη και αναβάθμιση του ναυστάθμου Κρήτης: «Απογειώνεται» το σχέδιο θωράκισης του νησιού

Μια σειρά από πολύ σημαντικά προγράμματα και υποπρογράμματα ενίσχυσης των αποτρεπτικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και συγκεκριμένα του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) και του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), συνολικής αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ, παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το πλέον σημαντικό αφορά την αποδέσμευση περίπου 190 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των εγκαταστάσεων του ναυστάθμου Κρήτης, εκ των προϋποθέσεων για τη σταδιακή μετεξέλιξή του σε σημείο μόνιμης στάθμευσης τμήματος του στόλου του Π.Ν.

Υπενθυμίζεται ότι, οι εργασίες που πραγματοποιούνται εκεί τα τελευταία χρόνια έχουν εμμέσως υποστηριχθεί και από τις ΗΠΑ, μέσω πλεονάζοντος υλικού αλλά και προϋπολογισμού που περίσσευε κατά καιρούς από την αναβάθμιση των αμερικανικών εγκαταστάσεων στην άλλη πλευρά του κόλπου της Σούδας, στο Μαράθι.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: «Απογειώνεται» το σχέδιο θωράκισης της Κρήτης, αναφέραμε ότι ξεκινά η δημιουργία βάσης ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

«Κλείδωσε» η δημιουργία βάσης ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, καθώς το υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ έχουν βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης της Κρήτης με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και του θαλάσσιου και εναέριου χώρου στα νότια του νησιού.

Μάλιστα αναφέραμε ότι οι επιτελείς του Στρατού Ξηράς, έχουν ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό του χώρου όπου θα εγκατασταθεί η βάση ελικοπτέρων. Επιπροσθέτως, έχει επιλεγεί και η ακριβής τοποθεσία που είναι προς την ανατολική πλευρά του σημερινού αεροδρομίου του Ηρακλείου Κρήτης, δηλαδή πλησίον της παλιάς στρατιωτικής αεροπορικής βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας (πρώην 126 Σμηναρχίας).

Η δημιουργία της βάσης εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του ΓΕΕΘΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη μετατροπή της Κρήτης σε «φρούριο» για την προβολή ισχύος προς και από τη θάλασσα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένη δε και τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα.

Την ίδια στόχευση υπηρετεί εξάλλου και η δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου του ΠΝ, στο λιμάνι της Σούδας, εφάμιλλου της Σαλαμίνας – που έχει ήδη δρομολογηθεί – αλλά και η εγκατάσταση ραντάρ προηγμένων δυνατοτήτων στα ανατολικά.

Με τη βάση ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και των UAV στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, τα επιτελεία επιδιώκουν να έχουν και ταχύτατη αντίδραση και μεταφορά δυνάμεων σε περίπτωση που απαιτηθεί, αλλά και αποτελεσματικότερο έλεγχο με τους «ιπτάμενους» κατασκόπους, τα UAV. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχεδιασμός, η βάση θα διαθέτει όλους τους τύπους ελικοπτέρων, δηλαδή Chinook, Kiowa, Apache, NH-90, ενώ δεν αποκλείεται και Black Hawk μελλοντικά εφόσον αποκτηθούν από τις ΗΠΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας της Κρήτης, την οποία υλοποιούν το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ.

Στόχος είναι να υπάρχουν και τάγματα υψηλής ετοιμότητας αλλά και τα κατάλληλα μέσα (ελικόπτερα, UAV) και σύγχρονα όπλα για να επιτυγχάνεται και στην πράξη η ταχύτητα αντίδρασης. Με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό «Πεντάγωνο», θέλει να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη γεωστρατηγική σημασία της Κρήτης

https://www.youtube.com/watch?v=MCb0Rg3Lq0s

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, από τη Βουλή πέρασε επίσης χθες και η αξίας 160 εκατ. ευρώ εν συνεχεία υποστήριξη των ελικοπτέρων S-70 Aegean Hawk του Π.Ν., τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό εργαλείο ανθυποβρυχιακού πολέμου στις φρεγάτες, παρότι καταφθάνουν και τα νέα MH-60R.

Σημαντικές δαπάνες (90 εκατ. ευρώ) προβλέπονται για τον εκσυγχρονισμό των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου RM-70, ενώ ένα ανάλογο κονδύλι θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση των ρουκετών 122 χιλιοστών. Συνολικά 150 εκατομμύρια αποφασίστηκε να δαπανηθούν και για την προμήθεια 30.000 βλημάτων 120 χιλιοστών, για τις ανάγκες των κυρίων αρμάτων μάχης LEO 2 του Ελληνικού Στρατού.

Από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πέρασε ακόμη η προμήθεια νέων πυραύλων Hellfire (AGM-114R) για τα ελικόπτερα Απάτσι, με σύστημα κατεύθυνσης laser, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται προσπάθεια ώστε, τις επόμενες ημέρες να περάσουν από την αρμόδια επιτροπή και προγράμματα όπως η αποστολή τριών C-130 για συντήρηση και επαναφορά σε πτητική κατάσταση στο Ισραήλ, αλλά και η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).

https://www.youtube.com/watch?v=JdrNajQbZiU

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ