"Η Φινλανδία και η Σουηδία ενδέχεται να συμμετάσχουν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ως προσκεκλημένα μη μέλη παρά τη στάση της Τουρκίας να τους απαγορεύσει την είσοδο στη Συμμαχία, δήλωσε την Τρίτη η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζούλιαν Σμιθ", είναι η εισαγωγή άρθρου έγκριτου ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
«Στόχος μας εδώ είναι να προσπαθήσουμε να δούμε αν μπορούμε να έχουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να κάθονται στο τραπέζι στη Μαδρίτη ως προσκεκλημένες», είπε tο Sputnik επικαλούμενο την Smith. «Πολλοί από εμάς είχαμε ελπίδες ότι θα βλέπαμε αυτές τις δύο χώρες να ενώνονται μαζί μας στη Μαδρίτη ως καλεσμένοι στο τραπέζι με τους άλλους ηγέτες. Δεν ξέρουμε αν θα συμβεί αυτό».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται κεκλεισμένων των θυρών για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που έχει εγείρει η Τουρκία σχετικά με την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία, είπε η Smith.
Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης έχει προγραμματιστεί για τις 28-30 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει συζητήσεις για τομείς όπως η θέση της δύναμης του ΝΑΤΟ και η υποστήριξη προς την Ουκρανία, πρόσθεσε η Σμιθ.
Στις 12 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν ιστορικές.
«Είστε εδώ και καιρό οι πιο στενοί μας συνεργάτες. Έχετε ισχυρές δημοκρατίες, με ικανούς στρατιωτικούς. Και η συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την κοινή μας ασφάλεια», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δελτίο τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο.
«Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε περαιτέρω τη σκανδιναβική περιοχή στη συμμαχία μας. Και τώρα οι σύμμαχοι εξετάζουν το επόμενο βήμα στην πορεία σας προς το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 15-16 Ιουνίου.
Η ΕΕ, η Γεωργία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ουκρανία καλούνται να συμμετάσχουν στην εκδήλωση."
Παράλληλα η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αναγγέλει μέσω twitter, ότι ο ΥΠΑΜ Όστιν έφτασε στις Βρυξέλλες για δύο σημαντικές συναντήσεις. Πρώτον, θα συγκαλέσει και πάλι την Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας – αυτή τη φορά με περισσότερες από 50 χώρες. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τους ΥΠΑΜ των κρατών μελών του
ΝΑΤΟ
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπανω διαφαίνεται ότι στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ , θα υπάρχει λόγος αλλά και αντίλογος, αντίστοιχα από την Τουρκία αλλά και τις δύο Σκανδιναβικές χώρες, Φινλανδία και Σουηδία, που θα είναι παρούσες.
Συνεπώς δεν θα υπάρχει στη Σύνοδο, ο τουρκικός μονόλογος αναφορικά με την υποτιθέμενη στήριξη της τρομοκρατίας του PKK από τις εν λόγω χώρες, που επικαλείται η Άγκυρα ως το αίτιο για την μη αποδοχή από πλευράς της εισδοχής της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και ο αντίλογος από τις υπόψιν χώρες, οι οποίες αντλαμβανόμαστε ότι θα προσέλθουν με επιχειρήματα-προτάσεις-αποδείξεις
Αυτός ο λόγος-αντίλογος στη Σύνοδο κορυφής θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ομάδος κρατών, προφανώς της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της Συμμαχίας, τα οποία θα ταχθούν υπέρ της εισόδου των 2 Σκανδιναβικών κρατών στη Συμμαχία, πιέζοντας την Τουρκία άμεσα για θετική απόφαση εισδοχής τους
Τα παραπάνω δείχνουν επίσης ότι οι ΗΠΑ εμμένουν επιτακτικά στην εισδοχή των 2 Σκανδιναβικών κρατών στη Συμμαχία, προσπαθώντας παράλληλα να αποδομήσουν τις τουρκικές αιτιάσεις
Εκτίμησή μας είναι ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πορεία των Ελληνοτουρκικών αλλά και στο κουρδικό ζήτημα, αφού εάν σημειωθεί τουρκική υποχωρητικότητα στο θέμα εντάξεως της Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τότε σίγουρα η Τουρκία θα έχει εκμαιεύσει το ναι των Συμμάχων για τη διενέργεια μιας προκαθορισμένης μικρής χρονικής διάρκειας και στόχων στρατιωτικής επιχείρησης στη Βόρεια Συρία.
Εάν η Τουρκία δεν υποχωρήσει , πράγμα και το πιό πιθανό τότε θα πάμε σε μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας με απόνερα και στο Αιγαίο-ελληνοτουρκικά, όπου η κατάσταση της έντασης θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο