Σύμφωνα με δημοσίευμα-άρθρο της εφημερίδας Realnews, "Μπλόκο στα drones της Αγκυρας. Πώς θα θωρακιστεί το Αιγαίο από τις παραβιάσεις των μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών. Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που απέκτησαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα εγκατασταθεί σε πολλά νησιά. Θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι και έχει τη δυνατότητα να «τυφλώνει» τα Bayraktar.", φαίνεται ότι δίνεται λύση σε ένα σημαντικό τομέα για την αμυντική θωράκιση της χώρας
Το θέμα της αντιμετώπισης των Τουρκικών UAV από τη χώρα μας ,μας είχε απασχολήσει εδώ και καιρό εστιάζοντας στην απειλή που συνιστούσαν για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας
Σε προγενέστερο άρθρο μας επισημαίναμε ότι ότι θα πρέπει αμεσότατα να προβούμε στην απόκτηση Στρατηγικών και τακτικών όπλων αντιμετώπισης των τουρκικών drones
Συγκεκριμένα εισηγούμασταν ότι :
Θα πρέπει να δημιουργηθεί ΑΜΕΣΑ στα νησιά μας και στον έβρο ένα εννοποιημένο δίκτυο συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου με σκοπό την παρεμβολή , την διακοπή της εποικοινωνίας των τουρκικών UAV με τους σταθμούς ελέγχου τους και την καταστροφή τους ή τον έλεγχό τους από εμάς.
Παράλληλα θα πρέπει να εφοδιαστούν οι χερσαίες δυνάμεις μας από επίπεδο Λόχου και άνω με antidrone όπλα, τα οποία να προβαίνουν στην κατάρριψη των τουρκικών UAV.
Η δημιουργία ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχων αντιαρματικών-φορητών αντιαρεπορικών) θα πρέπει να επισπευθεί έτσι ώστε να υπάρξει ένα επιπλέον αμυντικό σύστημα σε συγκερασμό με τα παραπάνω.
Αποτελεσματικό μέτρο είναι επίσης η εφαρμογή εκτεταμένου σχεδίου παραπλανήσεως, το οποίο θα συμβάλλει πάρα πολύ στην μείωση των αποτελεσμάτων τυχόν τουρκικής ενέργειας σε βάρος μας στα νησιά μας στο Αιγαίο και στον Έβρο.
Σχέδιο Παραπλανήσεως
Φουσκωτά ομοιώματα φιλίων κύριων οπλικών συστημάτων όπως αντιαεροπορικά, ΠΕΠ, αυτοκινούμενο και ρυμουλκούμενο πυροβολικό, άρματα, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, αντιαρματικά και όλμοι είναι εκείνα τα οποία θα προκαλέσουν τρομερή σύγχυση στον εχθρό αναφορικά με την μαχητική μας ισχύ σε τόπο και χρόνο.
Αυτό που θα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και επίδραση στις επιχειρήσεις, θα είναι εάν τα φουσκωτά αυτά ομοιώματα κινούνται και βρίσκονται αναμεμειγμένα διάσπαρτα μαζί με τα πραγματικά οπλικά συστήματα στον ίδιο τόπο και χρόνο
Φανταστείτε μια πιθανή ζώνη προσγειώσεως ελικοπτέρων του εχθρού, για την δημιουργία ΑΠ/Γ στην οποία θα κινούνται 10 ομοιώματα ΤΟΜΠ και 4 πραγματικά φίλια ΤΟΜΠ το τι παρενέργειες θα έχει στον εχθρό.
Πρώτον η εκτίμησή του θα είναι ότι απέναντί του είναι ένας φίλιος μηχανοκίνητος Λόχος και όχι μια Διμοιρία, γεγονός που σημαίνει αναπροσαρμογή των δυνάμεων του αλλά και των πυρών του και δεύτερον θα διαθέσει πολλά πυρά του από UAV και επιθετικά ελικόπτερα για καταστροφή εικονικών στόχων με μηδενικό αντίκρυσμα στην εξέλιξη των επιχειρήσεων.
Τα τουρκικά UAV έχουν κάμερες καναδικής εταιρείας ως γνωστόν γεγονός το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα εξέτασης των δυνατοτήτων και των περιορισμών τους προκειμένου να μην ανιχνεύουν τα ομοιώματα μας από τα κανονικά οπλικά μας συστήματα.
Αναφορικά με την κίνηση των ομοιωμάτων των οπλικών συστημάτων μας, αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στα πρότυπα αυτόνομων οχημάτων που κινούνται με αισθητήρες, όπως ακριβώς γίνεται λεωφορεία στην πόλη των Τρικάλων τα οποία κινούνται αυτόνομα και χωρίς οδηγό.
Τέλος υπάρχουν ενεργητικά και παθητικά μέτρα προστασίας από τα εχθρικά drone, όπως είναι τα antidrone συστήματα, αλλά και η διασπορά γυάλινων επιφανειών στο πεδίο της μάχης , όπως παρμπρίζ αυτοκινήτων ως ανακλαστήρες, κούκλες που προσομοιάζουν σε άνθρωπο όπως αυτών των καταστημάτων ένδυσης, εικονικές εκπομπές κινητών τηλεφώνων και ασυρμάτων καθώς και κουβερτών επιβίωσης οι οποίες αντανακλούν την θερμότητα του ανθρώπινου σώματος προς το εσωτερικό και όχι προς τα έξω μη δίνοντας στόχο έτσι στον εχθρό.
Κλείνοντας θα λέγαμε ότι απαιτείται τάχιστα η κατασκευή τέτοιων ομοιωμάτων, καθώς και η πρόβλεψη ύπαρξης ανά Μονάδα και Σχηματισμό προσωπικού που θα ασχολείται με την προετοιμασία του ,τάξη του στο έδαφος, και κίνησή του, καθώς και με την απενεργοποίηση του και την μεταφορά του σε άλλο εδαφικό σημείο.
Τέλος το κόστος εφαρμογής ενός τέτοιου σχεδίου είναι τέλος ασύγκριτα χαμηλότερο, σε σχέση με το επιδιωκόμενο και πιθανότατο αποτέλεσμα, αφού θα διασφαλίσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τώρα, την επιβιωσιμότητα και την λειτουργία στο πεδίο της μάχης κύριων οπλικών μας συστημάτων.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι θα μπεί φραγμός στην τουρκική προβολή ισχύος με τα drone τους στο Αιγαίο, κάτι το οποίο είχε αρχίσει να προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Βήματα ωστόσο είχε κάνει η χώρα μας για αυτό και νωρίτερα όπως είχαμε αναλύσει σε προγενέστερα άρθρα μας
Κατόπιν των ανωτέρω η Ελλάδα βρίσκει τον τρόπο πλήρους εξουδετέρωσης του νέου τουρκικού δόγματος διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων το οποίο εγκαινιάστηκε στη Συρία, σύμφωνα με το οποίο πραγματοποιούντο τα εξής:
α. Προώθηση συνεχώς Μονάδων μηχανοκίνητου πεζικού, τεθωρακισμένων, Ειδικών Δυνάμεων και Πυροβολικού εντός του εδαφικού στόχου, δημιουργώντας έτσι έναν «εδαφικό υπερκορεσμό δυνάμεων».
β. Προώθηση του Koral (Land based Radar Electronic Warfare System) πλησίον των συνόρων για διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου.
γ. Προσβολή των δυνάμεων του αμυνομένου με πυρά πυροβολικού και πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς αλλά και με πυραύλους αέρος- εδάφους μεγάλου βεληνεκούς και πολύ μεγάλης ακρίβειας, τους οποίους εκτόξευαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη (F-16) τα οποία πετούσαν εντός τουρκικού εναέριου χώρου λόγω της non fly zone που είχαν επιβάλει τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στη Συρία
δ. Μαζική χρήση UAV σε αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης αλλά και καταστροφής στόχων του συριακού στρατού.