"Πρόεδρος Ερντογάν: Το πλοίο Kaibar θα καθελκυστεί τον Σεπτέμβριο", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα ενδιαφέροντα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι διαδικασίες παραγωγής 4 πλοίων εξοπλισμένων με τα πιο σύγχρονα συστήματα όπλων και αισθητήρων που αναπτύχθηκαν από την Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής πλοίων για το Πακιστάν, "MİLGEM Project", συνεχίζονται όπως έχει προγραμματιστεί και ότι οι παραδόσεις θα γίνονται σε διαστήματα 6 μηνών από τον Αύγουστο. 2023. Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ένα άλλο πλοίο του έργου, το Kaibar, θα καθελκυστεί στην Κωνσταντινούπολη τον Σεπτέμβριο.
Το τρίτο πλοίο του "Pakistan MİLGEM Project", το "Badr", καθελκύστηκε στο Ναυπηγείο του Καράτσι με μια τελετή στην οποία παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Shahbaz Sharif, ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Muhammed Israr Tareen και άλλοι αξιωματούχοι.
Στέλνοντας βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην τελετή, ο Πρόεδρος Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας τους βαθιά ριζωμένους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν.
Αναφερόμενος είπε ο Ερντογάν : «Θεωρώ το Σχέδιο MİLGEM, το οποίο αποτελεί ένδειξη της θέλησής μας να μοιραστούμε η γνώση στην αμυντική βιομηχανία με τους φίλους μας, ως προάγγελο μεγαλύτερης συνεργασίας».
Περιγράφοντας το Πακιστάν ως τη χώρα με την πιο στρατηγική θέση στη Νότια Ασία, η οποία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε:
"Σε όλη την ιστορία, αυτή η γεωγραφία, με τον αρχαίο πολιτισμό και τον πλούτο της, ήταν η κόρη των ματιών του κόσμου. Το Πακιστάν και ο λαός του Πακιστάν έχουν ιδιαίτερη θέση στο έθνος μας και σε εμάς.
Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση των στρατιωτικών υποδομών του Πακιστάν, του οποίου την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία ταυτίζουμε με τους εαυτούς μας. Το βλέπουμε ως απαίτηση του νόμου μας. Με αυτήν την κατανόηση, εξασφαλίσαμε ότι το έργο που ξεκινήσαμε για την κατασκευή 4 κορβετών κλάσης MİLGEM για τις Πακιστανικές Ναυτικές Δυνάμεις προχώρησε χωρίς καθυστέρηση, παρά την περίοδο της επιδημίας, στο πλαίσιο του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Ολοκληρώνονται ένα προς ένα τα στάδια κατασκευής των πλοίων, δύο εκ των οποίων ναυπηγήθηκαν στο Πακιστάν και δύο στη χώρα μας».
"Μαζί θα συνεχίσουμε..."
Υπενθυμίζοντας ότι καθέλκυσαν το πλοίο Babur πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη ως μέρος του Pakistan MİLGEM Project, με μια τελετή στην οποία παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Πακιστάν Arif Alvi, ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι επίσης χαρούμενοι που το Badr εκτοξεύτηκε στο νερό σήμερα.
Ανακοινώνοντας ότι το Kaibar, ένα άλλο πλοίο του έργου, θα δρομολογηθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε:
«Οι παραγωγικές διαδικασίες όλων αυτών των πλοίων, που είναι εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα και αισθητήρες που έχει αναπτύξει η χώρα μας, προχωρούν όπως έχει προγραμματιστεί και θα γίνεται κάθε 6 μήνες ξεκινώντας από τον Αύγουστο του 2023.
Με τους Πακιστανούς αδερφούς και αδελφές μας. Υπάρχουν πολλά περισσότερα έργα αμυντικής βιομηχανίας που πραγματοποιούμε, από ελικόπτερα μέχρι αεροσκάφη. Θα ενισχύσουμε τη φιλία μας και θα ενισχύσουμε τους δρόμους προς το κοινό μας μέλλον.
Ως Τουρκία και Πακιστάν, θα συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί σε αυτό το μονοπάτι προστατεύοντας τη σταθερότητά την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αδελφότητά μας και ενισχύοντας τα κράτη μας».
Στο τέλος της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου και μετέφερε τους χαιρετισμούς του στον λαό του Πακιστάν."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Οι στενές σχέσεις Πακιστάν-Τουρκίας είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια, με τον Ερντογάν να τις καλλιεργεί ολοένα και περισσότερο, προσβλέποντας τελικά στην απόκτηση πυρηνικής τεχνογνωσίας από το Ισλαμαμπάντ.
Το πρόγραμμα MİLGEM , κατασκευής 4 κορβετών για το Πακιστανικό πολεμικό ναυτικό,αποτελεί ένα σχέδιο "βατήρα" του Ερντογάν προς τον απώτερο στόχο του που είναι η απόκτηση πυρηνικών όπλων μέσω Πακιστάν.
Το πρόπλασμα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, όπως η ηλεκτροδότηση, συνεχίζεται με την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακουγιού από Ρωσική εταιρεία, η οποία όλως διόλου περιέργως....ουδόλως επλήγη από τις κυρώσεις της Δύσης και συνεχίζει απρόσκοπτα την κατασκευή τους.
Ωστόσο, το Πακιστάν με τη στήριξη του στρατού επιχειρεί μια στροφή της εξωτερικής του πολιτικής υπέρ των ΗΠΑ.
Ο ρόλος του Πακιστάν είναι κομβικός στον Κινεζικό "δρόμο του μεταξιού", τον οποίο στήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία μάλιστα είχε αρνηθεί στις ΗΠΑ την εγκατάσταση στο έδαφος της χώρας των αμερικανικών βάσεων που έδρευαν στο Αφγανιστάν πριν την επικράτηση των Ταλιμπάν στη χώρα
Τώρα με την νέα κυβέρνηση αναμένεται το Πακιστάν να ακολουθήσει μια περισσότερο φιλοαμερικανική πολιτική, γεγονός που θα αντανακλάσει και στην απεμπλοκή της προμήθειας των τουρκικών επιθετικών ελικοπτέρων ΑΤΑΚ από το Πακιστάν.
Τα παραπάνω θα έχουν αντίκτυπο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα δυσμενή.
Τουρκία και Πακιστάν έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, με πακιστανικές ειδικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην παρύσα φάση στην τουρκική διακλαδική άσκηση ΤΑΜΣ "Γαλάζια Πατρίδα 2022", η οποία στοχοποιεί τα νησιά μας στο Αιγαίο.
Πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη μετέχουν επίσης στη Διεθνή αεροπορική άσκηση ¨ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ" όπου συνεκπαιδεύονται με την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει λειτουργήσει ευεργετικά μέχρι στιγμής για την Τουρκία, η οποία επαναπροσεγγίζει τη Δύση, η οποία την υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες.
Ωστόσο η μη αποδοχή της Τουρκίας της εισόδου της Σουηδίας και της Φινλανδίας στους κόλπους της Συμμαχίας, προσγείωσε ανώμαλα τη Δύση, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά πόσο προβληματικός "σύμμαχος" είναι η Άγκυρα και τι εστί ανατολίτικο παζάρι, αφού θεωρούμε βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα ζητήσει πολλά ανταλλάγματα και άμεσα.
Συνεπώς, ένα Πακιστάν στο οποίο θα έχει τον κύριο λόγο ο στρατός, το οποίο είναι σύμμαχος με την Τουρκία και το οποίο θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, συνιστά μεγάλη απειλή για Ελλάδα και Κύπρο.