"Η μοίρα του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Imran Khan επισφραγίστηκε όταν ο αρχηγός του στρατού Qamar Javed Bajwa χρησιμοποίησε τη λέξη «εισβολή» όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ ο Khan βρισκόταν στη Μόσχα", αναφέρει στην εισαγωγή άρθρου-ανάλυσης έγκριτο ΜΜΕ, του οποίου η συνέχεια έχει ως εξής:
"Η αλλαγή καθεστώτος στο Ισλαμαμπάντ είναι μια μεγάλη νίκη για την Ουάσιγκτον από τότε που αποχώρησε από το Αφγανιστάν. Είναι ενδιαφέρον ότι η Ινδία και η Κίνα, δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «εισβολή». Οι άνεμοι της αλλαγής ήταν εμφανείς στο Πακιστάν αφού ο Στρατηγός Bajwa ακολούθησε τη γραμμή της Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, η δεύτερη αλλαγή στην πολιτική του Πακιστάν ήρθε όταν η Τουρκία, την οποία το Ισλαμαμπάντ θεωρούσε σύμμαχο για τον σχηματισμό ενός νέου Οργανισμού Ισλαμικών Χωρών, στράφηκε προς τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα σαφές μήνυμα υπέρ των ΗΠΑ, αρνήθηκε ακόμη και να παράσχει εναέριο χώρο για πτήσεις προς τη Ρωσία από τη Συρία. Αυτό θα επηρεάσει τα σχέδια της Μόσχας να στρατολογήσει Σύριους μισθοφόρους για να πολεμήσουν εντός της Ουκρανίας.
Η μετατόπιση της Τουρκίας έπληξε επίσης το σχέδιο του Ισλαμαμπάντ να οικοδομήσει ένα νέο ισλαμικό μπλοκ, μακριά από την επιρροή του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Ωστόσο, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν δεν κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους και ως εκ τούτου, η KSA εξετάζει τώρα ορισμένες από τις πωλήσεις πετρελαίου της στην Κίνα σε γιουάν, ανέφερε η Wall Street Journal.
Αυτό που έκανε ακούσια ο Imran Khan στη διαδικασία είναι να φέρει κοντά τον Muhammed Bin Salman και τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping.
Η ανάπτυξη Σύριων μισθοφόρων στην Ανατολική Ουκρανία
Το σχέδιο της Μόσχας να στρατολογήσει Σύριους στρατιώτες έχει προκαλέσει σοκ σε όλα τα ευρωπαϊκά έθνη, που στέκονται πίσω από την Ουκρανία. Πιστεύεται ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει έως και 20.000 μισθοφόρους από τη Συρία, τη Λιβύη και αλλού στη νέα της επίθεση στο Ντονμπάς.
Ένας αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα Guardian ότι οι εκτιμήσεις για εμπλοκή μισθοφόρων στο έδαφος στην ανατολική Ουκρανία κυμαίνονται από 10.000 έως 20.000 και ότι ήταν δύσκολο να αναλυθεί αυτός ο αριθμός μεταξύ Σύριων, Λίβυων και άλλων μαχητών που στρατολογήθηκαν από τη ρωσική εταιρεία ασφαλείας, το Wagner Group. .
Στους Σύριους πρώην στρατιώτες προσφέρθηκαν μηνιαίοι μισθοί μεταξύ 600 και 3.000 δολαρίων, ανάλογα με το βαθμό και την εμπειρία, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Η Wagner είναι μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία όπου προσλαμβάνονται μισθοφόροι για να πολεμήσουν για χρήματα ανεξάρτητα από τα εθνικά συμφέροντα.
Ως εκ τούτου, η Τουρκία ήρθε στη διάσωση της Ευρώπης, η οποία έδωσε τα χέρια με τη Γαλλία, για να βοηθήσει στον περιορισμό της Ρωσίας στον πόλεμο. Η Τουρκία είχε το πάνω χέρι έναντι της Ρωσίας στον πρόσφατο πόλεμο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και επίσης έχει ιστορικές διαφορές με τη Ρωσία.
Η Τουρκία είχε κλείσει και τα στενά στην είσοδο της Μαύρης Θάλασσας για ρωσικά πολεμικά πλοία, την ώρα που η Μόσχα επιχειρεί να καταλάβει όλα τα Ουκρανικάπαράλια προς τη Μαύρη Θάλασσα και να μετατρέψει την Ουκρανία σε στεριανό έθνος, για να μονοπωλήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Ρωσία θα πρέπει να στραφεί προς τον έμπιστο φίλο της Ιράν.
Η αντίδραση Πούτιν έναντι της Άγκυρας
Θα πάρει τώρα η Ρωσία κάποια θέση εναντίον της Τουρκίας; Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες καθώς η Μόσχα είναι απομονωμένη και στην πραγματικότητα, δεν μπορούσε παρά να καταγγείλει ότι η Τουρκία πούλησε τα UAV της Bayraktar TB2 στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, η Ινδία σταμάτησε επίσης ένα ιαπωνικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Το Νέο Δελχί υποστήριξε ότι η Ινδία θα επέτρεπε μόνο πολιτικά αεροσκάφη και δεν θα αφήσει ξένα στρατιωτικά αεροσκάφη να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της.
Αυτή τη στιγμή, η Ινδία φιλοξενεί τον διάλογο Raisina, στον οποίο συμμετέχουν ομιλητές από 90 έθνη, όπου ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau, προέτρεψε την Ινδία να επανεξετάσει τη στάση της για τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η Πολωνία, η οποία βρίσκεται σε επιφυλακή από την έναρξη του πολέμου, βρίσκεται τώρα σε μια μαζική εκστρατεία με τίτλο «σταματήστε τη Ρωσία τώρα» και θέλει η Ρωσία να είναι εκτός G-20 και δεν θέλει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να είναι παρών στην επόμενη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί. στην Ινδονησία τον Οκτώβριο.
Η Πολωνία έχει ήδη παράσχει στρατιωτική βοήθεια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ινδία δεν είναι πιθανό να ακούσει τις πολωνικές κλήσεις, καθώς έχει τις προτεραιότητές της.
Ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα, αλλά η νίκη που σημείωσαν οι ΗΠΑ για την αλλαγή καθεστώτος στο Πακιστάν έχει προκαλέσει ρίγη στο εσωτερικό της Κίνας, καθώς διακυβεύονται τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδύσει στο έργο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν (CPEC).
Το CPEC είναι το πιο φιλόδοξο έργο που είχε ποτέ η Κίνα, στο πλαίσιο του οποίου η Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), μέσω της οποίας θέλει τα εμπορεύματά της να φτάσουν στο λιμάνι Gwadar στο Μπαλουχιστάν και να οδηγηθούν στη Μεσόγειο Θάλασσα για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η πρόσφατη επίθεση στο Καράτσι που σκότωσε τρεις Κινέζους πολίτες και η προηγούμενη στην περιοχή Dasu του Μπαλουχιστάν που σκότωσε εννέα Κινέζους εργάτες θεωρείται από πολλούς ως ένας τρόπος να στοχοποιηθούν η Κίνα και οι Κινέζοι που εργάζονται στο Πακιστάν.
Το τέλος του έργου CPEC φαίνεται να είναι ο τελικός στόχος.
Η Ουάσιγκτον δεν ήθελε ποτέ να πετύχει το CPEC , καθώς οι ΗΠΑ μετά από το ρωσικό ξέσπασμα στην Ουκρανία, σίγουρα θα ήθελαν να επικεντρωθούν στο CPEC για να τον ακυρώσουν.
Αυτή θα ήταν η πιο ηχηρή νίκη που θα είχε η Ινδία επί του Πακιστάν καθώς και επί της Κίνας.
Ένα άρθρο στους The Global Times, λίγο πριν την αποπομπή του Khan, είχε ανεπαίσθητα ασχοληθεί με το επερχόμενο σενάριο αναφέροντας ότι, «οι ΗΠΑ θα αναμιγνύονται στην πολιτική ορισμένων από τους γείτονες της Κίνας για να υπονομεύσουν την ανάπτυξη της Κίνας και τη διπλωματία γειτονίας».
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Η στροφή Πακιστάν και Τουρκίας προς τις ΗΠΑ , σε συγκερασμό με την επαμφοτερίζουσα στάση της Ινδίας αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναμένεται να έχει παρενέργειες και στα ελληνοτουρκικά
Ήδη βλέπουμε ιδίως όμασι την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας να ξεδιπλώνεται στην διάρκεια της άσκησης "Γαλάζιας Πατρίδας 2022" με σωρεία πραβιάσεων του ΕΕΧ -υπερπτήσεων σε νησίδες μας στο Αγαίο, αμέσως μόλις η Τουρκία τα βρήκε με τις ΗΠΑ και τη Δύση.
Οι σχέσεις Πακιστάν -Τουρκίας σε στρατιωτικό επίπεδο είναι λίαν αυξημένες με Πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη να μετέχουν εδώ και χρόνια στην διεθνή αεροπορική άσκηση Anatolian Eagle , ενώ Ειδικές δυνάμεις τους έχουν συνασκηθεί με τουρκικές στα μικρασιαστικά παράλια αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια ασκήσεων
Πλοία του Πακιστανικού πολεμικού ναυτικού έχουν εμφανιστείσ το παρελθόν στην Ανατολική Μεσόγειο, υποδηλώνοντας εμπράκτως τη στήριξη τους στην Άγκυρα
Αναφορικά τέλος με τις τουρκικές εκδουλεύσεις προς τις ΗΠΑ με τον θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό των Ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξαργυρωθεί στη ΝΑ Μεσόγειο και στη Λιβύη
Ο Ερντογάν φόρεσε την "νατοική του ενδυμασία" προκειμένου να πείσει ότι εξυπηρετεί να συφέροντα της συμμαχίας στην Ουκρανία, Συρία και Λιβύη. Απώτερος στόχος ο προσπορισμός ίδιων κερδών για την Τουρκία, σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου