Ελληνοτουρκικά

Γιατί τα Αμερικανικά drones MQ-9 Reaper επιστρέφουν στην Λάρισα και πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα τουρκικά;

"Τα UAV των ΗΠΑ επιστρέφουν στη βάση της Λάρισας" , αναφέρει στο άρθρο του ο Vassilis Nedos  στην Καθημερινή, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα επιχειρούν τις επόμενες εβδομάδες από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Λάρισας.

Τα MQ-9 επιστρέφουν μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο σε εγκαταστάσεις που έχουν αναβαθμιστεί περαιτέρω στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA).

Οι ΗΠΑ επενδύουν συνολικά 33,5 εκατομμύρια δολάρια στη βάση, έτσι ώστε η 110η Πτέρυγα Μάχης να φιλοξενήσει τεχνολογικά προηγμένες πλατφόρμες τώρα και στο μέλλον.

Αν και η αποστολή MQ-9 συνδέεται με αποστολές επιτήρησης στην περιοχή της Μεσογείου, η εμβέλειά τους (1.850 χιλιόμετρα) τους επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν για αποστολές του ΝΑΤΟ σε χώρες που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα (Βουλγαρία, Ρουμανία), με στόχο την παρακολούθηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η παρουσία των MQ-9 έχει προστιθέμενη σημασία, δεδομένων των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την προμήθεια των UAV στην Ελλάδα μεταξύ Αθήνας και Πενταγώνου.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θέλει να προμηθευτεί τρία UAV MQ-9 και έναν σταθμό διοίκησης που θα τα ελέγχει μέσω του προγράμματος Foreign Military Sales (FMS).

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί συνήθως έξι MQ-9 ανά θέση διοίκησης. Ωστόσο, οι Έλληνες θεωρούν ότι τρία UAV αυτού του τύπου επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με το Ισραήλ για την προμήθεια ισραηλινών UAV και συγκεκριμένα του πιο εξελιγμένου τύπου Heron (MK II ή Heron TP), που μπορεί να εκτελεί και επιθετικές αποστολές.

Ικανοποιητική κρίθηκε η μέχρι τώρα εμπειρία με την Heron, η οποία έχει υπεκμισθωθεί στην Πολεμική Αεροπορία και επιχειρεί από τη Σκύρο.

Εν τω μεταξύ, η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο δικαιώνει τις κινήσεις της Ελλάδας να ενισχύσει τις αποτρεπτικές ικανότητες της αεροπορίας της.

Την Τετάρτη, μαχητικά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας συνέχισαν τις υπερπτήσεις σε ελληνικό έδαφος, οδηγώντας σε μια σειρά από αναχαιτίσεις και εικονικές αερομαχίες."

MQ-9

Το MQ-9 είναι το πρώτο UAV κυνηγός-δολοφόνος σχεδιασμένο για επιτήρηση μεγάλης αντοχής και μεγάλου υψόμετρου. Το 2006, ο τότε Αρχηγός του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Στρατηγός Τ. Μάικλ Μόζελι είπε: «Έχουμε μεταβεί από τη χρήση UAV κυρίως σε ρόλους πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης πριν από την Επιχείρηση Iraqi Freedom, σε έναν αληθινό κυνηγό-δολοφόνο  με τον Θεριστή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το MQ-9 είναι ένα μεγαλύτερο, βαρύτερο και πιο ικανό αεροσκάφος από το προηγούμενο General Atomics MQ-1 Predator. Μπορεί να ελεγχθεί από τα ίδια συστήματα εδάφους που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των MQ-1. Το Reaper διαθέτει έναν κινητήρα στροβιλοκινητήρα 950 ίππων (712 kW) (σε σύγκριση με τον εμβολοφόρο κινητήρα των 115 ίππων (86 kW) του Predator).

Η μεγαλύτερη ισχύς επιτρέπει στο Reaper να μεταφέρει 15 φορές περισσότερο ωφέλιμο φορτίο πυρομαχικών και να ταξιδεύει με περίπου τρεις φορές την ταχύτητα του MQ-1.

Το αεροσκάφος παρακολουθείται και ελέγχεται από πλήρωμα στον Σταθμό Ελέγχου εδάφους (GCS), συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων.

Heron TP

Το Ισραηλινό Heron TP είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) πολλαπλών ρόλων, προηγμένο, μεγάλης εμβέλειας Μέσου Ύψους, Μεγάλης Αντοχής (MALE) για στρατηγικές αποστολές. Είναι εξοπλισμένο με συστήματα αυτόματης απογείωσης και προσγείωσης  (ATOL), δορυφορικής επικοινωνίας (SATCOM) για εκτεταμένη εμβέλεια, και διαθέτει πλήρη αεροηλεκτρονικά συστήματα

Το Heron TP σχεδιάστηκε ως πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών, όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση, απόκτηση στόχων και αναγνώριση, χρησιμοποιώντας διάφορα ωφέλιμα φορτία, με υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Εκτίμησή μας είναι ότι η  επιστροφή των  MQ-9 Reaper των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην110 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, σχετίζεται άμεσα με την επικείμενη μεγάλη μάχη στο Ντονμπάς στην Ουκρανία, προκειμένου και μέσω αυτών που θα πετάνε από τη Λαρισα σε νατοϊκή χώρα της Μαύρης θάλασσας, είτε Βουλγαρία, είτε Ρουμανία να έχουν οι ΗΠΑ γνώση της εξέλιξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων εκεί

Η κίνηση  από την χώρα μας για την απόκτηση MQ-9 Reaper και Heron (MK II ή Heron TP), είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού η Τουρκία διαρκώς εξελίσσει τις δυνατότητες της στα UAV, παράλληλα με την επιθετικότητά της στο Αιγαίο

Η Ελλάδα εκτός των ανωτέρω  drone θα πρέπει να προμηθευθεί περιφερόμενα πυρομαχικά (loitering munitions), καθώς και anti-drone συστήματα . Τα παραπάνω θα πρέπει να τα ενσωματώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις σε Στρατηγικό αλλά και τακτικό επίπεδο, εκπαιδεύοντας τα στελέχη στη χρήση τους, αφού αποτελούν ένα πολλαπλασιαστή ισχύος στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, στα πλαίσια πάντα της διαλειτουργικότητάς τους με τα λοιπά οπλικά συστήματα και μέσα των Ενόπλων δυνάμεων , όπως πχ πυροβολικού, μαχητικών αεροσκαφών, ε[πιιθετικών ελικοπτέρων κλπ

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...