Δεν πτοήθηκαν οι τουρίστες
Η κατακόρυφα κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας όλο αυτό το διάστημα... φαίνεται ότι δεν πτόησε τους Ελληνες τουρίστες, οι οποίοι έσπευσαν μαζικά στην Τουρκία, με τις αφίξεις τους να καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση ενισχύοντας σημαντικά την τουρκική οικονομία.
Περισσότεροι από 500 χιλιάδες Βούλγαροι και Έλληνες τουρίστες έχουν εισέλθει στην Αδριανούπολη από τις συνοριακές πύλες από την αρχή του έτους.
Βούλγαροι και Έλληνες χρησιμοποιούν την Τουρκία ως παράδεισο ευκαιριών για ψώνια.
Ο Μπουλέντ Ρεϊσόγλου, πρόεδρος του συνεταιρισμού Ulus bazaar στην Αδριανούπολη, δήλωσε ότι: ''ο αριθμός των αλλοδαπών έχει τετραπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Τα πάρκινγκ είναι γεμάτα βουλγαρικά αυτοκίνητα. Είναι σχεδόν αδύνατο να δει κανείς πινακίδες από την Αδριανούπολη ή την Κωνσταντινούπολη, είπε. Αγοράζουν σαν τρελοί χωρίς να ξέρουν τι αγοράζουν'', δήλωσε περιγράφοντας την κατάσταση...
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Οργανισμού Διαφήμισης και Τουρισμού της Ανδριανούπολης, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα τους έχουν διακοσμηθεί ώστε να ταιριάζουν στα γούστα των Ελλήνων και Βουλγάρων επισκεπτών.
Οι καταστηματάρχες, σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, παρακολουθούν μαθήματα ξένων γλωσσών ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα τους τουρίστες.
Αυξήθηκε κατά 186,52 τοις εκατό σε σύγκριση με πέρυσι
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ο αριθμός των τουριστών που έρχονται στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 186,52 τοις εκατό σε σύγκριση με πέρυσι. Η Κωνσταντινούπολη κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των επαρχιών που φιλοξενούν τους περισσότερους τουρίστες, ενώ η Αδριανούπολη τη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, περισσότεροι από 500 χιλιάδες Βούλγαροι και Έλληνες τουρίστες εισήλθαν στην Αδριανούπολη από τις συνοριακές πύλες τους πρώτους 3 μήνες του έτους.
Είχαμε αναφέρει σε άρθρο μας στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, δηλώσεις του Ρετζέπ Ζιπκινκούρτ-πρόεδρου του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου της Αδριανούπολης...''Ξοδεύουν 500 ευρώ ανά άτομο και αφήνουν σημαντικό ποσό συναλλάγματος στην οικονομία της πόλης και της χώρας''.
«Χρυσές» δουλειές οι μαγαζάτορες
Ο Şenol Tuna, ένας από τους εμπόρους της Αδριανούπολης, είπε: ''Οι δουλειές μας «άνοιξαν» για τα καλά. Από τότε που άρχισαν να φτάνουν οι Έλληνες και οι Βούλγαροι, οι πωλήσεις μας αυξήθηκαν και η επιχείρησή μας δραστηριοποιήθηκε. Συνήθως προτιμούν τα Σαββατοκύριακα. Είναι πολύ απασχολημένοι από Παρασκευή έως Κυριακή. Εκείνες τις μέρες δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον και ψωνίζουν περισσότερο. Ψηλά στις επιλογές τους είναι το συκώτι. Υπάρχουν επίσης πολλά τουριστικά λεωφορεία. Κάθε μέρα, περίπου ένα λεωφορείο έρχεται εδώ και κάνουν πολλά ψώνια. Αυτό είναι σανίδα σωτηρίας για εμάς'', είπε.
Αγοράζουν φρούτα, λαχανικά, καλλυντικά και ρούχα
Κυρίως, αγοράζουν φρούτα, λαχανικά και ρούχα στην ανοιχτή αγορά, ενώ πηγαίνουν να αγοράσουν σουβενίρ από τα καταστήματα του μπαζάρ Arasta. Επίσης, αγοράζουν καλλυντικά στην οδό Σαρακλάρ.
Τα περισσότερα από τα καταστήματα της Αδριανούπολης έχουν τουλάχιστον έναν υπάλληλο που μιλά ελληνικά ή βουλγαρικά.
Οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι αιτία της μεγάλης προσέλευσης πελατών από Ελλάδα και Βουλγαρία είναι οι προσφορές, οι φθηνότερες τιμές. Σύμφωνα με τον Γουάτ Τεκίν, καταστηματάρχη που πουλά καλλυντικά σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους, ''οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές από αυτές που βρίσκει κανείς στα duty free''.
Και όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, την ίδια στιγμή έχουμε και πολλούς Έλληνες που εργάζονται στην Τουρκία και λόγω των μέτρων κατά του κορονοιού, δυσκολεύονται ακόμα και να ταξιδέψουν πίσω στην πατρίδας τους. Όπως είχαμε δημοσιεύσει στο Πενταπόσταγμα την μαρτυρία ενός εκ των εργαζομένων που διαμένουν στην Τουρκία. «Για εμάς τους Έλληνες της Τουρκίας το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα. Δεν ήταν κάτι τόσο απλό. Ήταν τρομακτικό τους πρώτους μήνες»,