Ελληνοτουρκικά

Bayraktar Kızılelma: Το μη επανδρωμένο πολεμικό αεροπλάνο της Τουρκίας με την τεχνητή νοημοσύνη

Αναπτύσσοντας τα Bayraktar TB2 SİHA, τα οποία η Τουρκία τα παρουσιάζει ως αλλαγή παιχνιδιού στο πεδίο της μάχης και ότι προκαλούν ριζική αλλαγή στη πολεμική βιβλιογραφία με τις επιδόσεις τους, η Baykar άφησε πίσω της ένα σημαντικό στάδιο στις μελέτες μάχης για μη επανδρωμένα πολεμικά αεροπλάνα. 

Το μοντέλο ανάπτυξης παραγωγής του πρώτου πρωτότυπου του Bayraktar KIZILELMA, ενός μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους που αναπτύχθηκε σε εθνικό επίπεδο και αρχικά από την Baykar, μπήκε στη γραμμή ολοκλήρωσης. Το Bayraktar KIZILELMA  στοχεύει να  είναι ένα από τα ισχυρότερα στοιχεία των δυνάμεων της Τουρκίας στο πεδίο της μάχης στο μέλλον.

Ο επικεφαλής τεχνολογίας Baykar Selçuk Bayraktar ανακοίνωσε ότι το έργο Combat Unmanned Aircraft System (MİUS) της Baykar ονομάστηκε Bayraktar KIZILELMA. Ο Μπαϊρακτάρ εξήγησε τον λόγο για τον οποίο το μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος ονομάστηκε KIZILELMA ως εξής:

«Το KIZILELMA είναι στην πραγματικότητα ένας στόχος που πηγαίνει παραπέρα και πάντα επιδιώκεται καθώς τον φτάνεις. Θα μας οδηγεί πάντα μπροστά και στο μέλλον. Με το Bayraktar KIZILELMA, θέλουμε το έθνος μας, που έζησε ελεύθερο εδώ και αιώνες, να πάρει τη θέση που του αξίζει στον ουρανό και στο διάστημα αναπτύσσοντας υψηλή τεχνολογία με το όραμα του National Technology Move».

Οι ερευνητές της αμυντικής βιομηχανίας πιστεύουν ότι, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η κύρια δύναμη κρούσης του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, καθώς και τα πυρομαχικά που θα μεταφέρει, η υψηλή ταχύτητα και τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του . Ο ερευνητής της αμυντικής βιομηχανίας Kadir Doğan, δήλωσε επίσης ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, μια πλατφόρμα που αναμένεται να πετάει με ταχύτητες υποηχητικού και σχεδόν ίση με τον ήχο κυκλοφορεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. 

Το Kızılelma, το οποίο θα έχει χωρητικότητα πυρομαχικών και ωφέλιμου φορτίου κοντά στον 1,5 τόνο, θα μπορεί να μεταφέρει έξυπνους πυραύλους Air-Air, Air-Ground και πυραύλους κρουζ. Θα μπορεί να προσγειώνεται και να απογειώνεται από πλοία μικρού διαδρόμου στην κατηγορία TCG Anadolu. Εν τω μεταξύ, η σειρά που θα παραχθεί στο μέλλον θα ξεπεράσει την ταχύτητα του ήχου.

« Χάρη σε αυτές τις επιφάνειες ελέγχου, το KIZILELMA θα έχει επιθετική ικανότητα ελιγμών . Μιλάμε για μια καινοτόμο πλατφόρμα που μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς αποφυγής, υπεκφυγής ή κλειστής μάχης. Φυσικά, θα μπορεί να τα κάνει όλα αυτά αυτόνομα, χάρη στις πολύ προηγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης του»,  είπε  Kadir Doğan, ερευνητής της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Kadir Doğan, μοιράστηκε πολλές πληροφορίες για το Kızılelma Bayraktar (MİUS): «Η προσδοκία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από την KIZILELMA είναι σημαντική ειδικά για το TAF, το οποίο θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα και θα αναπτύξει έννοιες μάχης. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να σκεφτούμε ότι υπάρχει στενός συντονισμός μεταξύ του Baykar και του TAF. Κατανοούμε ότι στην τρέχουσα άποψη, το KIZILELMA θα είναι ένα drone πολλαπλών ρόλων. Φαίνεται ότι στοχεύει μια δομή που μπορεί να προσαρμοστεί, σε περισσότερες από μία εργασίες με τρόπο που δεν έχουμε συναντήσει πολλά ισοδύναμα».

Επιπλέον, στοχεύετε η εκτέλεση κρίσιμων αποστολών βαθιάς επίθεσης με την ικανότητα μεταφοράς πυρομαχικών εσωτερικά, δηλαδή εντός του κύτους. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, στόχος της τουρκικής προσπάθειας είναι μια πιο επιθετική ικανότητα πολύ πέρα ​​από αυτά που είναι ικανά να κάνουν  τα Bayraktar TB-2, ANKA, Akıncı ή Aksungur . Ενώ κάνει όλα αυτά, το KIZILELMA θα μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητες πληροφοριών και αναγνώρισης. Ως εκ τούτου, η πλατφόρμα μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητες αναγνώρισης και πληροφοριών, που έχουν γίνει το φυσικό καθήκον των μη επανδρωμένων οχημάτων, ενώ εκτελεί κρίσιμες λειτουργίες. 

«Στην πραγματικότητα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα μη επανδρωμένα συστήματα είναι η επικοινωνία. Απαιτούνται αξιόπιστα συστήματα επικοινωνίας υψηλής ταχύτητας και υψηλής χωρητικότητας δεδομένων. Ειδικά ένα γρήγορο όχημα όπως το KIZILELMA που θα αποδίδει. Η αποστολή αέρα-αέρος χρειάζεται πολύ γρήγορα συστήματα επικοινωνίας». είπε ο ερευνητής της αμυντικής βιομηχανίας Kadir Doğan, τελειώνοντας τη δήλωσή του ως εξής: 

«Σε αυτό το σημείο , μπορεί να απαιτείται υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης για διάφορα σενάρια σε καταστάσεις όπου απαιτούνται πιθανοί ελιγμοί . Για παράδειγμα, σε σενάρια όπου το αεροσκάφος θα πρέπει να αποφύγει πυραύλους αεράμυνας, η ταχύτητα επικοινωνίας δεν θα πρέπει να αποτύχει. Σε αυτό το σημείο, η τεχνητή  ευφυΐα μπορεί να επηρεάσει το αεροσκάφος. Αυτά είναι διάφορα σενάρια που μπορούν να εξεταστούν και να εφαρμοστούν».

Το Bayraktar KIZILELMA, το οποίο θα εκτελέσει με επιτυχία τις πιο απαιτητικές αποστολές χάρη στη χαμηλή υπογραφή ραντάρ του, έχει στόχο να έχει βάρος απογείωσης 6 τόνων. Το αεροσκάφος, το οποίο θα χρησιμοποιεί όλα τα πυρομαχικά που έχουν αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο από Τούρκους μηχανικούς, θα είναι ένας μεγάλος πολλαπλασιαστής ισχύος με την προγραμματισμένη ωφέλιμη ικανότητα μεταφοράς φορτίου 1500 κιλών.

 Το Bayraktar KIZILELMA, το οποίο έχει στόχο να παραμείνει στον αέρα για 5 ώρες με ακτίνα αποστολής 500 nm, θα έχει επίσης υψηλή επίγνωση της κατάστασης με το ραντάρ AESA που πρόκειται να ενσωματωθεί.

Το Bayraktar AKINCI εισήλθε στη γραμμή ένταξης στο TİHA το 2018 και ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του πτήση στις 6 Δεκεμβρίου 2019 ένα χρόνο αργότερα. Η AKINCI εισήγαγε την απογραφή στις 29 Αυγούστου 2021, περίπου 1,5 χρόνο μετά την πρώτη της πτήση, και ξεκίνησε το επιχειρησιακό της καθήκον. Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μια παρόμοια διαδικασία έργου για το Bayraktar KIZILELMA από την ομάδα Baykar με επικεφαλής τον Selçuk Bayraktar. Η Baykar στοχεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη πτητική δοκιμή του Bayraktar Kizilelma το 2023.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...