Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Βρώμικο παιχνίδι με δήθεν ελληνικούς “υποψήφιους” S-300 για Ουκρανία

Ό,τι θυμούνται χαίρονται οι Τούρκοι με τους ελληνικούς πυραύλους S-300, και την δήθεν υποψηφιότητα τους, για την Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση για χορήγηση συστημάτων αεράμυνας του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό στρατό.

https://twitter.com/visegrad24/status/1502604781961068544?cxt=HHwWgIC-qdHFqdopAAAA

Σύμφωνα με τον κύριο δημοσιογραφικό όργανο του καθεστώτος Ερντογάν, την εφημερίδα Yeni Şafak, “καθώς η ρωσική κατοχή της Ουκρανίας περνά στην τρίτη της εβδομάδα, η Δύση συνεχίζει να αναζητά διάφορους τρόπους για να στηρίξει το Κίεβο ενάντια στη Μόσχα.

Μιλώντας για το θέμα, αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι τα σοβιετικά κινητά συστήματα αεράμυνας θα ήταν η καλύτερη επιλογή, καθώς θα απαιτούσαν λιγότερη εκπαίδευση για τους Ουκρανούς”.

Αυτό έφερε στο νου των Τούρκων μόνο τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την …...Yeni Şafak, “ενώ οι δυτικές αρχές δεν έχουν κάνει ακόμη δήλωση για το ποιες χώρες θα μπορούσαν να παραδώσουν συστήματα αεράμυνας για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, τα μάτια είναι στραμμένα στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία, που είναι τρεις χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες διαθέτουν αμυντικά συστήματα S300.

Οι πρεσβείες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας δεν σχολίασαν τους ισχυρισμούς”, καταλήγει η τουρκική εφημερίδα.

https://twitter.com/sentdefender/status/1502624572834824194

Μόνο που οι S-300 δεν είναι  οι μόνοι υποψήφιοι πύραυλοι, στο τουρκικό ευφάνταστο σενάριο για την Ουκρανία, που θα μπορούσαν να δοθούν στην Ουκρανία.

https://www.youtube.com/watch?v=F2UTnjfN2DU

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους “ τουρκικούς” S-400 για τους οποίους η Άγκυρα δέχεται τρομερές πιέσεις από τις ΗΠΑ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν  συνεχώς την Άγκυρα να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα S-400”,  σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε το θέμα της άρσης των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί εναντίον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Καλούμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό.

Η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και των Συμμάχων, υπονομεύοντας τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ. Παρέχει επίσης σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και πρόσβαση της Ρωσίας στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στην αμυντική βιομηχανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκική Υπηρεσία Προμηθειών Άμυνας (SSB) σύμφωνα με την Ενότητα 231 του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) για το γεγονός ότι πραγματοποίησε εν γνώσει της μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η μπάλα λοιπόν ευρίσκεται σε τουρκικό “γήπεδο”, και οι Τούρκοι κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν το μοιραίο για αυτούς.

Το μόνο επικίνδυνο σενάριο για την Ελλάδα, θα ήταν τι θα ζητούσαν οι Τούρκοι από τις ΗΠΑ για τους ελληνικούς S-300, στην απίθανη περίπτωση που...δεχόντουσαν να δώσουν πίσω στην Ρωσία, τους ρωσικούς πυραύλους.

Η δήλωση πάντως του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη ότι “δεν είναι κρίσιμα αμυντικά συστήματα για την εθνική άμυνα, και αποτελούν υλικό παρελθόντων δεκαετιών”, δεν ήταν προς την ορθή κατεύθυνση, αφού ως ένοπλες δυνάμεις έχουμε ανάγκη όλα τα όπλα μας, παλαιά και καινούργια σε μια ελληνοτουρκική κρίση.       

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ