Ελληνικά F-16 συνοδεύουν B-52
Ελληνοτουρκικά

Πτήση των Β-52 πάνω από την Ελλάδα και η σημασία της για Αθήνα και Άγκυρα

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κάνουν επίδειξη ισχύος κατά μήκος των ανατολικών ορίων του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν τυχόν σκέψεις στη Μόσχα για εξάπλωση του πολέμου από την Ουκρανία, ακόμα δυτικότερα σε χώρες που είναι ήδη μέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας ή ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να θυμίσουμε πως η Μόσχα έχει απειλήσει και Φιλανδία και Σουηδία.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ουάσιγκτον αφού έστειλε προχθές, μέσω του ΝΑΤΟ, ένα από τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη Global Hawk, να πετάξουν στον εναέριο χώρο Ελλάδας, Βουλγαρίας και στα όρια του FIR Τουρκίας με εκείνο της Κριμαίας, το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας προχώρησε μια ακόμα κίνηση που αποτελεί μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας.

Δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 των ΗΠΑ αφού απογειώθηκαν από την βάση του Fairforth στη Βρετανία, πέταξαν μέχρι τη Ρουμανία και παρέμειναν εκεί σε ύψος 8.000μ ώστε να είναι ορατά από την Ρωσική πλευρά.

Στη συνέχεια στράφηκαν προς νότο και πέταξαν στη Βουλγαρία, πραγματοποιώντας και πάλι πτήση σε κυκλικό μοτίβο και στο ίδιο ύψος.

Ακολούθως στράφηκαν νοτιοδυτικά και εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο στις 16:18. Πάνω από την περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου τα υποδέχτηκε ζεύγος ελληνικών F-16 που απογειώθηκε από την Αγχίαλο.

Τα τέσσερα αεροπλάνα πέταξαν δυτικά. Πέρασαν βορείως της Θεσσαλονίκης, του Ολύμπου, των Τρικάλων και πάνω από τα Ιωάννινα και την Κέρκυρα.

Από εκεί πέρασαν σε Ιταλικό FIR όπου την συνοδεία του ανέλαβε η ιταλική πολεμική αεροπορία. Πρόκειται για την δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες που οι ΗΠΑ στέλνουν στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 να πετάξουν τόσο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και σε χώρες των ανατολικών ορίων του ΝΑΤΟ.

Να επισημάνουμε πως η επιλογή των ΗΠΑ να μην πετάξουν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά της μέσα και από το FIR της Τουρκίας η οποία θεωρητικά αποτελεί μέρος της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ έχει την συμβολική της σημασία ειδικά από την στιγμή που η Ρωσία στον κατάλογο που εξέδωσε με όλες τις χώρες που θεωρεί εχθρικές, δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία…

Δείχνει πως ο ελληνικός εναέριος χώρος είναι ενταγμένος κανονικά στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ σε αντίθεση με τον τουρκικό!

Λίγα λόγια για τι ιπτάμενο «φρούριο»

Το Boeing B-52 Stratofortress είναι υποηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό μεγάλης εμβέλειας. Το B-52 σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Boeing, η οποία συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη και αναβαθμίσεις. Έχει τεθεί σε υπηρεσία από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF) από το 1950. Είναι ικανό να μεταφέρει φορτίο όπλων έως και 32.000 kg

Αρχίζοντας με την επιτυχή σύμβαση τον Ιούνιο του 1946 το σχέδιο Β-52 εξελίχθηκε από ένα αεροσκάφος με ευθείες πτέρυγες που τροφοδοτούταν από έξι turboprop κινητήρες στον τελικό πρωτότυπο YB-52 με οκτώ τουρμποτζέτ κινητήρες και οπισθοκλινείς πτέρυγες. Πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Απρίλιο του 1952. Κατασκευασμένο να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου σε αποστολές αποτροπής, το Β-52 Stratofortress αντικατέστησε το Convair B-36 Ένας βετεράνος πολλών πολέμων, το Β-52 έχει ρίξει μέχρι στιγμής ευτυχώς μόνο συμβατικά πυρομαχικά στη μάχη.

Το 2005 ολοκλήρωσε πενήντα χρόνια συνεχούς υπηρεσίας και μετά από αναβάθμιση μεταξύ του 2013 και 2015, αναμένεται να παραμείνει σε υπηρεσία μέχρι την δεκαετία του 2040.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ