Δεν θα σταματήσουμε να το αναφέρουμε σχετικά με μια πιθανότατη τουρκική “δράση” στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα, πριν το Καλοκαίρι,με στημένο και κατασκευασμένο επεισόδιο, όπως όλα δείχνουν λόγω οργανωμένου σχεδίου της Άγκυρας.
Τα απανωτά δήθεν “επεισόδια” με “κακόμοιρους” Τούρκους ψαράδες, η ταυτόχρονη δράση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στο ελληνικό Αρχιπέλαγος, σε συνδυασμό με την μαζική τουρκική προπαγάνδα, αποτελούν προίμοια επικίνδυνων εξελίξεων στην περιοχή του Αιγαίου, το τονίζουμε αυτό.
Μέγα παίγνιο Ερντογάν με τα Στενά του Βοσπόρου
Σύμφωνα με σοβαρότατο άρθρο στο διεθνές πρακτορείο Reuters, "η Τουρκία ( μέλος του ΝΑΤΟ) με την συνθήκη του Μοντρέ, έχει τον έλεγχο της διέλευσης όλων ανεξαρτήτου τύπου πλοίων, μεταξύ του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, καθιστώντας την χώρα αυτή,….δυνητικά βασικό παράγοντα….σε οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας”.
Το πρακτορείο ειδήσεων υπενθυμίζει ότι “πριν μερικές ημέρες, έξι ρωσικά πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο, διέσχισαν τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου προς την Μαύρη Θάλασσα, για αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε ναυτικές ασκήσεις κοντά στα ύδατα της Ουκρανίας.
ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Από τότε που ξέσπασαν οι εντάσεις στην Ουκρανία, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν μόνο ότι η συνθήκη του Μοντρέ, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης.
Δεν έχει όμως διευκρινίσει ποια θέση θα πάρει η Τουρκία σε περίπτωση πολέμου;
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Τουρκία εξαρτάται από τη Ρωσία για την ενέργεια και τον τουρισμό και έχει σφυρηλατήσει στενή συνεργασία με τη Μόσχα στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας τα τελευταία χρόνια.
Το 2008, όταν η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο περιοχών, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, η Άγκυρα απέρριψε τα αιτήματα των ΗΠΑ να επιτραπεί σε πολεμικά της πλοία να διέλθουν τα Στενά του Βοσπόρου ( προκαλώντας οργή στην Ουάσιγκτον).
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η συνθήκη του Μοντρέ εμπόδισε τις δυνάμεις του Άξονα να στείλουν ναυτικές δυνάμεις μέσω των Στενών για να επιτεθούν στη Σοβιετική Ένωση. Τώρα όμως τι θα γίνει;”, καταλήγει μεταξύ άλλων το μεγαλύτερο πρακτορείο του κόσμου.
Σήμερα ο Τούρκος δημοσιογράφος Murat Yetkin, ανέφερε ότι η απόφαση για αύξηση των μέτρων κατά της Ρωσίας σχετίζεται με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου 2022, στην οποία συμμετείχε ο Τούρκος υπουργός άμυνας Hulusi Akar.
Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει ο ίδιος, "σε ερώτηση εάν το Ιντσιρλίκ και άλλες βάσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα ανοίξουν για χρήση του ΝΑΤΟ, οι τουρκικές αρχές απαντούν, «δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες», καταδεικνύοντας το χοντρό αλισβερίσι που υπάρχει από πίσω.
Από όλα αυτά η ουσία αφορά δύο πράγματα τα οποία εμμέσως αφορούν και την Ελλάδα.
Α. Οι ΗΠΑ φέρονται να πιέζουν παρασκηνιακά αφόρητα τον Ερντογάν, ώστε να επιτραπεί η διέλευση μεγάλων και ισχυρών αμερικανικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά, με κατεύθυνση την Μαύρη Θάλασσα, λόγω και ΝΑΤΟ ( κάτι που έκαναν το 2008 και το 1993 με το Ιράκ) .
Το ερώτημα εδώ θα ήταν το αν ενέδιδε ο Τούρκος πρόεδρος στις αμερικανικές εκκλήσεις, τι αντάλλαγμα θα ζητούσε σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο για παράδειγμα;
B. Τι θα κάνει η Τουρκία αν και εφόσον αποφασιστεί ναυτικός αποκλεισμός του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα κατά του ρωσικού στόλου της περιοχής;
Το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν η Τουρκία να τηρήσει θέση επιτήδειου ουδέτερου ( όπως το 1940-45), παζαρεύοντας μόνο τα Στενά του Βοσπόρου, εφόσον η κατάσταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα στην Α.Ουκρανία.
Αν επέτρεπαν οι ΗΠΑ μια τέτοια στάση, η Άγκυρα θα προκαλούσε πιθανότατα αυτόματα την Ελλάδα στο Αιγαίο με κάθε τρόπο, θέλοντας να εδραιώσει την αποκαλούμενη “ Γαλάζια Πατρίδα” , και το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Το ακόμα πιο επικίνδυνο θα ήταν οι πιέσεις κατά της χώρας μας, για μια δήθεν νέα “συμφωνία” τύπου Πρεσπών για το Αιγαίο, με πιθανότητα ακόμα και πολεμικής σύγκρουσης, κατά την διαδικασία αυτή με την Τουρκία.
Οι Τούρκοι πάντως σε κάθε περίπτωση, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση στην Ουκρανία, μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο, και αυτό το γνωρίζει καλά η ελληνική πλευρά.