Ένα κρεσέντο αερομαχιών καταγράφηκε χθες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία να απογειώνει 22 μαχητικά F-16 για πρώτη φορά εδώ και μήνες!
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ η τελευταία φορά που οι Τούρκοι σήκωσαν πάλι 22 μαχητικά ήταν στις 20 Σεπτεμβρίου 2021!
Τον υπόλοιπο Φεβρουάριο και Ιανουάριο η παρουσία των τουρκικών μαχητικών ήταν υποδεέστερη αριθμητικά ενώ και όλο το 2021 με εξαίρεση της 20η Σεπτεμβρίου η εμφανίσεις των τουρκικών μαχητικών ήταν μικρότερη των 20 μαχητικών περιοριζόμενη τις περισσότερες φορές από 2 έως 8 με 10 μαχητικά!.
Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα η Άγκυρα έδειχνε να έχει επενδύσει σε σημαντικό βαθμό στην χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Το πρωί της Πέμπτης έδειχνε πως όλα θα κυλούσαν όπως και οι προηγούμενες. Γύρω στις 10:30 ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Νταλαμαν και μπήκε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως.
Λίγα λεπτά αργότερα το ακολούθησε ένα CN-235. Τα δύο αεροσκάφη της Τουρκίας αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογείωσε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Στις 11:30 ένα ακόμα CN-235 και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπήκαν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και αναχαιτίστηκαν και αυτά από ελληνικά μαχητικά. Μέχρι εκείνη την στιγμή όλα έμοιαζαν σαν συνηθισμένη μέρα. Ακόμα και ένα ζευγάρι τουρκικών F-16 που μπήκαν στο FIR Αθηνών ανατολικά της Ρόδου δεν τάραξαν το «business as usual» της υπόθεσης.
Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι όμως οι σταθμοί ραντάρ και τι ιπτάμενο ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας άρχισαν να εντοπίζουν στόχους να απογειώνονται από το Μπαλικεσίρ.
Σύντομα οι συναγερμοί άρχισαν να ηχούν σε Σκύρο, Λήμνο, Αγχίαλο, Βόλο και Τανάγρα.
Είκοσι τουρκικά μαχητικά είχαν απογειωθεί και σχημάτιζαν σιγά σιγά σμήνη κατευθυνόμενα προς το Αιγαίο. Τα ραντάρ είχαν εντοπίσει 8 ζευγάρια F-16 και μια τετράδα του ίδιου τύπου. Προφανώς οι Τούρκοι είχαν αποφασίσει να προσομοιώσουν «πακέτο μάχης» (COMAO)
Λίγο μετά τις δύο και τριάντα τα τουρκικά μαχητικά άρχισαν να βγαίνουν στο Αιγαίο προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν τα ελληνικά από την τετράδα που όλα έδειχναν πως όδευαν προς την Σκύρο, η οποία και τις προάλλες αποτέλεσε στόχο απόπειρας προσέγγισης από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία απογείωσε 20 μαχητικά F-16 και Mirage 2000-5 που άρχισαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά εκ των οποίων τα δέκα ήταν και οπλισμένα.
Σε επτά περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά δεν πειθάρχησαν με αποτέλεσμα η αναχαίτηση να εξελιχθεί σε αερομαχία. Σύμφωνα με χειριστές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, οι αερομαχίες ήταν απαιτητικές αλλά όχι κάτι ακραίο καθώς οι τούρκοι χειριστές βαθμολογήθηκαν από τους έλληνες ως «μέτριοι».
Σαν να μην έφτανε όλο αυτό το σκηνικό εκείνη ακριβώς την χρονική στιγμή που εξελίσσονταν οι αερομαχίες, η Τουρκία επέλεξε να βγάλει στο Αιγαίο και ένα ATR 72 ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών αλλά και για αυτό η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε διαθέσιμο αεροσκάφος για να το αναχαιτίσει και να το αναγνωρίσει.
Συνολικά τα τουρκικά μαχητικά και τα υπόλοιπα ιπτάμενα μέσα σημειώσαν 47 παραβιάσεις του Εθνικού Ενάεριου Χώρου.