Ελληνοτουρκικά

Ο Ερντογάν οραματίζεται τουρκική ΝΑSΑ: Διαστημοδρόμιο, διαστημικό ρόβερ και ανώμαλη προσγείωση στο φεγγάρι!

Η Τουρκία εγκαινίασε τη διαστημική της υπηρεσία το 2018.  Η κίνηση αυτή επικρίθηκε τότε, καθώς έγινε εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι υποστηρικτές, ωστόσο, εκτιμούσαν ότι το διαστημικό πρόγραμμα μπορεί να πείσει ερευνητές και επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα, αντί να αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό του διαστημικού προγράμματος δεν είχαν δημοσιοποιηθεί . Ο Ερντογάν, πιστεύει ότι το διαστημικό πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Τουρκία να ενταχθεί σε ένα αποκλειστικό ''κλαμπ'' λίγων μόνο χωρών, που είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας πολύπλοκα προγράμματα εξερεύνησης του διαστήματος.

Ο  Ερντογάν συναντήθηκε χθες με νέους στο περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στο Dubai Expo.

Δηλώνοντας πως η Τουρκία και τα οικοσυστήματα επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και επενδύσεων των ΗΑΕ αλληλοσυμπληρώνονται. Τόνισε ότι το θέμα της Dubai Expo « Ενοποίηση μυαλών, δημιουργία του μέλλοντος» υπογραμμίζει την αναγκαιότητα επίτευξης αυτής της αρμονίας και ανέφερε συγκεκριμένα:

«Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αναπτύξουμε γρήγορα τις κοινές μας προσπάθειες σε τομείς όπως το διάστημα, η τεχνολογία, οι startup εταιρείες και η επιστημονική συνεργασία. Θα είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον οι διαστημικές μας υπηρεσίες να συνεργαστούν αποτελεσματικά και να μοιραστούν εμπειρίες την επόμενη περίοδο». 

Η Τουρκία σκοπεύει να επιτύχει την πρώτη επαφή με τη Σελήνη, ως μέρος του εθνικού της διαστημικού προγράμματος το 2023.

«Η πρώτη ανώμαλη προσγείωση θα γίνει στο φεγγάρι με τον εθνικό και αυθεντικό μας υβριδικό πύραυλο, που θα εκτοξευθεί σε τροχιά στα τέλη του 2023 μέσω διεθνούς συνεργασίας», είπε ο Ερντογάν, αναφέροντας λεπτομερώς μια αποστολή δύο φάσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι  ο Ερντογάν, είχε μιλήσει με τον ιδιοκτήτη της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, σχετικά με πιθανή συνεργασία στις διαστημικές τεχνολογίες με τουρκικές εταιρείες. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα με 10 στρατηγικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής Τούρκου πολίτη σε μια επιστημονική αποστολή στο διάστημα.

 Η Τουρκία εκτόξευσε τον δορυφόρο Turksat 5A σε τροχιά από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με τη SpaceX.  Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ένα ρόβερ στη Σελήνη μέχρι το τέλος της δεκαετίας, χρησιμοποιώντας έναν εγχώρια κατασκευασμένο πύραυλο που θα πετάξει για πρώτη φορά στο φεγγάρι σε μια δοκιμαστική αποστολή το 2023.

Σύμφωνα με το ertnews, μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Εξερεύνηση του Διαστήματος (GLEX) 2021 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας τον περασμένο Ιούνιο, ο Σερντάρ Χούσεϊν Γιλντιρίμ, πρόεδρος της Τουρκικής Διαστημικής Υπηρεσίας (TUA), συζήτησε τις λεπτομέρειες του διαστημικού προγράμματος της χώρας, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα από τον πρόεδρο της Τουρκίας  Ερντογάν.

Το ρόβερ, το οποίο θα εκτοξευθεί το 2028 ή το 2029, σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ, θα προσεδαφιστεί στη Σελήνη και θα συλλέξει επιστημονικά δεδομένα από την επιφάνειά του.

Ο πύραυλος που θα μεταφέρει το ρόβερ θα κατασκευαστεί στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας έναν υβριδικό κινητήρα που αναπτύσσεται επί του παρόντος, δήλωσε ο Γιλντιρίμ. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο για την εκτόξευση του ρόβερ, ένα πρωτότυπο του πυραύλου θα πετάξει στο φεγγάρι στα τέλη του 2023, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

«Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τον δικό μας κινητήρα για να φτάσουμε στο φεγγάρι, αλλά σε πρώτη φάση, το διαστημικό σκάφος μας θα μεταφερθεί σε χαμηλή γήινη τροχιά με διεθνή συνεργασία», ανέφερε.

Η αποστολή του 2023 θα πραγματοποιήσει μια ανώμαλη προσγείωση στο φεγγάρι, η οποία θα βοηθήσει τους Τούρκους μηχανικούς να συλλέξουν δεδομένα για την ομαλή προσγείωση στα τέλη της δεκαετίας του 2020. Η Τουρκία, σχεδιάζει επίσης να στείλει έναν Τούρκο πολίτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τα επόμενα χρόνια, για να πραγματοποιήσει επιστημονικά πειράματα.

Το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα της Τουρκίας, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, προβλέπει και τη δημιουργία ενός τοπικού τουρκικού διαστημοδρομίου και την ανάπτυξη ενός εγχώριου περιφερειακού δορυφορικού συστήματος εντοπισμού και χρονομέτρησης.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ