Οι ιστορικές ταινίες αναλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη θέση στον τουρκικό κινηματογράφο, καθώς η προπαγάνδα και η αλλοίωση καταγεγραμμένων γεγονότων αποτελεί πάγια τακτική της τουρκικής στρατηγικής, υπό το πρίσμα του νεο-οθωμανικού επεκτατισμού και της απόκρυψης εγκλημάτων, για τα οποία μέχρι σήμερα οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί δεν έχουν πληρώσει.
Εκτός από τις φθηνές τουρκικές τηλεοπτικές σειρές που προβάλλονται σωρηδόν, το είδος της ιστορίας είναι πιο δημοφιλές από ποτέ στον εγχώριο κινηματογράφο της Τουρκίας.
Όπως αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ, "θέμα συζήτησης ήταν και η προοπτική της ιστορίας των ταινιών για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το γεγονός ότι έγιναν μιμούμενοι το Χόλιγουντ και η έλλειψη πρωτοτυπίας τους. Ενώ οι κινηματογραφικές αίθουσες άρχισαν να φιλοξενούν την ταινία "Malazgirt 1071".
Μιλώντας στο ίδιο ΜΜΕ, ο Τούρκος σκηνοθέτης Derviş Zaim λέει: "Πιστεύω ότι οι εγχώριες ιστορικές ταινίες γίνονται χωρίς συνεπή ιστορική προοπτική. Έχουμε μια πλούσια ιστορία, αλλά είναι σαφές ότι αυτή η πλούσια ιστορία δεν μας εγγυάται ότι θα ζήσουμε πιο πλούσιοι σήμερα. Για να ζήσουμε πιο πλούσιοι σήμερα, πρέπει να είμαστε σχολαστικοί σχετικά με το πώς αντιπροσωπεύουμε αυτήν την ιστορία".
Ο κύριος κριτικός κινηματογράφου Atilla Dorsay, από την άλλη πλευρά, εκφράζει θετική γνώμη δηλώνοντας ότι η δημοτικότητα έχει αυξηθεί.
"Η Τουρκία είναι πλέον μια κοινωνία που ενδιαφέρεται για την ιστορία της. Υπήρξαν ιστορικές ταινίες που έχουν δουλέψει στο παρελθόν και σήμερα. Πρόσφατα άρχισαν να γυρίζονται ταινίες ανθρώπων που έχουν εγκατασταθεί στην ιστορία μας που απαιτούν κόπο και χρήματα. Νομίζω ότι οι ιστορικές ταινίες πρέπει να επικεντρώνονται σε ανθρώπινες ιστορίες", λέει ο ίδιος.
Εν συνεχεία, στο τουρκικό μέσο μιλάει ο σκηνοθέτης İsmail Güneş για την ταινία "Caravan 1915", η οποία ασχολήθηκε με την "Αρμενική εκτόπιση", διατηρώντας την άρνηση της τουρκικής πολιτικής, πολιτιστικής και στρατιωτικής νομενκλατούρας για τα εγκλήματα του παρελθόντος, που δυστυχώς επαναλαμβάνουν στο παρόν.
Στη συνέχεια το τουρκικό ΜΜΕ παραθέτει μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες ταινίες "ιστορικού" περιεχομένου, που παράλληλα προκαλούν με την επιθετική και χλευαστική διάθεση κατά του Ελληνισμού:
- "Fetih 1453" (Κατάκτηση 1453) 6 εκατ. 572 χιλ
- "Ayla" (Άιλα) 5 εκατ. 589 χιλ
- "Kahpe Bizans" (Βυζαντινή πόρνη) 2 εκατ. 472 χιλ
- "Osmanlı Cumhuriyet" (Οθωμανική Δημοκρατία) 1 εκατ. 423 χιλ
Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε πρόσφατο άρθρο μας για μια νέα τηλεοπτική σειρά για την μάχη του Ματζικέρτ, που υποδεικνύει πως ο Ερντογάν τα παραθέτει όλα στο “βωμό” του μίσους κατά του ελληνισμού.
Όπως γράφαμε στο Πενταπόσταγμα, στη βυζαντινή αυτοκρατορία και κατ’ επέκταση στον ελληνισμό έχει στρέψει ολοκληρωτικά την προσοχή του ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Ταγίπ Ερντογάν, για να σωθεί από την κατακραυγή του πεινασμένου τουρκικού λαού.
Το τουρκικό βαθύ κράτος, ετοιμάζει τηλεοπτική σειρά για την μάχη του Ματζικέρτ προσαρμόζοντας το περιεχόμενό της ανάλογα με τις προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών, και της πολιτικής απειλών κατά της Ελλάδος.
Σύμφωνα με το TRT, ετοιμάζεται η παραγωγή της σειράς «Malazgirt 1071» ( Ματζικέρτ 1071), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 11 Φεβρουαρίου 2022. Το γύρισμα 7 εβδομάδων της τουρκικής παραγωγής, αφορά τη μάχη μεταξύ του Βυζαντινού αυτοκράτορα Διογένη και του ηγέτη των Τούρκων Αλπαρσλάν στην περιοχή του Ματζικέρτ το 1071.
Να υπενθυμίσουμε επίσης πως οι Τούρκοι σκύλιασαν με την προβολή της ελληνικής ταινίας "Σμύρνη μου αγαπημένη", που απεικονίζει τις θηριωδίες των Τούρκων κατά των Ελλήνων το 1922. Με αφορμή αυτήν την ταινία, οι Τούρκοι αντιστρέφουν την πραγματικότητα μιλώντας για θηριωδίες κατά των Τούρκων από τον Ελληνικό Στρατό!
"Ιστορική χειραγώγηση από την Ελλάδα! Και πάλι, ξεπέρασαν τα όριά τους"... Mε τέτοιο τρόπο υποδέχτηκαν οι Τούρκοι την ταινία ιστορικού περιεχομένου "Σμύρνη μου αγαπημένη" που κυκλοφόρησε στους ελληνικούς κινηματογράφους με συμβολική σημασία αφού το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την τραγωδία.
"Η Ελλάδα επιδίωξε ξανά τη χειραγώγηση. Αυτή τη φορά έφτιαξαν μια ταινία που μυρίζει μίσος με την υποστήριξη του κράτους. Η ταινία 'Dear İzmir' δεν υπηρετεί τη φιλία, αλλά την έχθρα", αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.
Χαρακτηρίζουν “σκανδαλώδη” την ταινία που κυκλοφόρησε στη χώρα μας, την οποία κατηγορούν πως “έχει κάνει συνήθεια να χειραγωγεί την παγκόσμια κοινή γνώμη διαστρεβλώνοντας ιστορικά γεγονότα”.
"Η ελληνική ταινία, που αγνοεί τις θηριωδίες που επέφερε ο ελληνικός στρατός στα τουρκικά εδάφη που κατέστρεψε και κατέλαβε χύνοντας αίμα το 1919, και δυσφήμησε το τουρκικό έθνος επειδή ο τουρκικός στρατός υπό τη διοίκηση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έδιωξε τον ελληνικό στρατό στις 9 Σεπτεμβρίου 1922" αναφέρουν!
Κατόπιν εστιάζουν πως η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το κράτος και “συγκέντρωσε κριτική από πολλές πλευρές, ειδικά τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης”.
Με λίγα λόγια, η Τουρκία έχει εξαπολύσει έναν επικοινωνιακό πόλεμο κατά της Ελλάδας, ακόμα και στον τομέα του κινηματογράφου, με συνεχείς απόπειρες παραχάραξης της ιστορίας και προβολής μιας διαστρεβλωμένης πραγματικότητας, που διαγράφει ως δια μαγείας τα εγκλήματα των Τούρκων κατά Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσύριων και άλλων...