Οι Τούρκοι εργάζονται πυρετωδώς σε σχέδια εκτόξευσης πυραύλων, με την βοήθεια του ινστιτούτου TÜBİTAK SAGE, η τουλάχιστον έτσι έλεγαν.
Σήμερα όμως, σύμφωνα με το TRT, αποκαλύφθηκε ότι "από το 2020, η Τουρκία είχε υπογράψει συμβόλαιο με την ουκρανική εταιρεία κινητήρων Icvhenko-Progress για την παράδοση κινητήρων AI-35, που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στον νέο πύραυλο Κρουζ Gezgin", για να τοποθετηθεί στα τουρκικά υποβρύχια MILDEN.
“Μια τέτοια συνεργασία, χρησιμοποιώντας αξιόπιστους ουκρανικούς κινητήρες και προηγμένη τουρκική τεχνολογία, επιτρέπει στην Τουρκία να εξάγει το δικό της στρατιωτικό υλικό χωρίς να ανησυχεί για την εξασφάλιση αδειών εξαγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη.
Η Τουρκία έχει πλέον πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογική στρατιωτική τεχνογνωσία και είναι ένας νέος εταίρος για συνεργασία με το Κίεβο, το οποίο έχει αποκοπεί από τη ρωσική αμυντική αγορά”, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις ναυτικές αμυντικές της ικανότητες, η Ουκρανία συμφώνησε επίσης να αγοράσει τέσσερις κορβέτες κλάσης MILGEM Ada από την Άγκυρα.
Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι επενδύσεις, έχουν επίσης ανοδική πορεία.
Από το 2021, η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ουκρανία, συνολικού ύψους σχεδόν 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με περισσότερες από 700 τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία.
Ο Τούρκος ερευνητής σε θέματα άμυνας και ναυτιλίας και μέλος του γνωστού τουρκικού ινστιτούτου Kozan Selçuk Erkan όμως, μίλησε πρόσφατα ξεκάθαρα για σχέδια εκτόξευσης πυραύλων από τουρκικό υποβρύχιο, υπονοώντας και το κλάσης Type-214, αν και δεν νομίζουμε ότι αυτό αγγίζει την πραγματικότητα.
"Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε τις τορπίλες AKYA, πυραύλους ATMACA, που θα εκτοξεύονται από υποβρύχιο, ενώ στο εγγύς μέλλον τους βαλλιστικούς πυραύλους GEZGİN.
Η χώρα μας δεν είναι πλέον μόνο κατασκευαστής όπλων, αλλά και «κατασκευαστής συστημάτων με το κλειδί στο χέρι», παράγοντας πλατφόρμες στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα», τονίζει ο ίδιος.
Ο Ercan υπογραμμίζει ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύονται κάτω από τη θάλασσα είναι στρατηγικά οπλικά συστήματα αφού δεν είναι γνωστό στον “εχθρό”, πού και πότε θα εκτοξευθούν.
Υπάρχουν πληροφορίες, ότι εδώ και μεγάλο διάστημα χρονικό διάστημα κάτω από άκρα μυστικότητα το τουρκικό κέντρο πυραύλων στην Σινώπη ασχολείται αποκλειστικά με τους βαλλιστικούς πυραύλους ATMACA και Gezgin, όχι μόνο για τα υπό κατασκευή υποβρύχια Type-214 από την Γερμανία.
Τα τουρκικά υποβρύχια, σύμφωνα με τον Τούρκο ειδικό και πολλούς άλλους πιθανότατα να αποκτήσουν δυνατότητες προσβολής στόχων σε στεριά και αέρα, δημιουργώντας έναν ακόμη κίνδυνο όχι μόνο στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, αλλά και στον ελληνικό στρατό ειδικά στα νησιά.
Κύρια επιδίωξη της Ελλάδος θα πρέπει να είναι η απόκτηση δύο ή Τριών υποβρυχίων από το πολεμικό ναυτικό μας, με δυνατότητα εκτόξευσης αντιπλοϊκών πυραύλων.