Ο Τούρκος πρεσβευτής στη Λιβύη, Kenan Yilamz, έφτασε στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, το Σάββατο και συνάντησε ορισμένα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (HoR) και δημοτικούς αξιωματούχους, λέγοντας ότι η στρατιωτική παρουσία της χώρας του στη Λιβύη είναι νόμιμη και βασίζεται σε Μνημόνιο για την παροχή συμβουλών και εκπαίδευσης σε στελέχη της Λιβύης σε όλη τη χώρα και πρόσθεσε ότι εάν παραστεί ανάγκη, η Άγκυρα θα επεκτείνει την παρουσία της και τα εκπαιδευτικά της προγράμματα στη Λιβύη.
Ο Γιλμάζ είπε ότι η χώρα του σκοπεύει να ανοίξει προξενείο στη Βεγγάζη μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, επιπλέον θα προβεί στην αποστολή τεχνικής ομάδας της Turkish Airlines να αξιολογήσει το αεροδρόμιο Benina για να συνεχίσει τις πτήσεις εάν η αξιολόγηση της ήταν θετική.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, αντιπροσωπεία της HoR επισκέφθηκε την Άγκυρα και συζήτησε το άνοιγμα προξενείου στη Βεγγάζη και τη διευκόλυνση των απαιτήσεων βίζας για τους Λίβυους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία.
Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι συναντήθηκε με Λιβύους επιχειρηματίες και συζήτησε την επανέναρξη έργων που έχουν ανασταλεί και το άνοιγμα νέων.
Υπενθυμίζουμε ότι πρίν από 10 ημέρες ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Λιβύη Κενάν Γιλμάζ είχε συζητήσεις το άνοιγμα του γενικού προξενείου στην ανατολική πόλη της Βεγγάζης σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης Aguila Saleh στην πατρίδα του, την al-Qubah.
Μιλώντας τότε στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεωβ Anadolu Agency (AA) μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος Πρέσβης Yılmaz είπε ότι επισκέφθηκε την ανατολική πόλη αφού έλαβε πρόσκληση από τον Saleh, επιβεβαιώνοντας ότι η επίσκεψη ήταν καρποφόρα
«Κατά τη συνάντηση, εκφράσαμε την προθυμία μας, όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες, να ανοίξουμε ξανά το γενικό μας προξενείο στη Βεγγάζη, να αξιολογήσουμε την επανέναρξη των πτήσεων των Turkish Airlines προς τη Βεγγάζη και να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες μας να ολοκληρώσουν τα ημιτελή έργα τους, καθώς και να υλοποιήσουν νέα», είπε ο Yılmaz.
Είπε επίσης ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τη Βεγγάζη, τονίζοντας τη σημασία της επίτευξης της εθνικής συμφιλίωσης της Λιβύης και της διεξαγωγής εκλογών με βάση τη συναίνεση μεταξύ των λιβυκών κομμάτων.
Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2021, ότι η Τουρκία δεν κάνει διαφοροποίηση μεταξύ δυτικής και ανατολικής Λιβύης και ότι ο Γιλμάζ θα επισκεφθεί την ανατολική Λιβύη για να συναντηθεί με αξιωματούχους.
Παράλληλα Λίβυοι βουλευτές, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Άγκυρα επίσης τον Δεκέμβριο, είχαν προσκαλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Τρίπολη να επισκεφθεί τη Βεγγάζη.
Το 2014, η Τουρκία έκλεισε το προξενείο της στη Βεγγάζη για θέματα ασφαλείας μετά από επίθεση του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ για να πάρει τη Λιβύη υπό τον έλεγχό του. Ο Χάφταρ απέτυχε σε αυτές τις προσπάθειες και υποχώρησε στην ανατολική Λιβύη.
Η Τουρκία και η Λιβύη έχουν δει στενότερους δεσμούς τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την υπογραφή των συμφώνων για την ασφάλεια και τα θαλάσσια σύνορα τον Νοέμβριο του 2019, μαζί με τη βοήθεια της Τουρκίας προς τη νόμιμη λιβυκή κυβέρνηση να απωθήσει τις δυνάμεις του Χάφταρ.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία δεν αλλάζει ρότα στη Λιβύη, επιδιώκοντας να συνεχίσει την στρατιωτική παραμονή της στη Λιβύη, επιχειρώντας παράλληλα προσέγγιση του φίλου του Στρατάρχη Χαφτάρ, του Προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης Aguila Saleh.
Η ανατολική Λιβύη είναι ζωτικότατης σημασίας για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν που αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών, αφού η μέτρηση αυτών ξεκινάει από τα ανατολικά παράλια της Λιβύης , όπου δεσπόζει το δίδυμο Στρατάρχη Χαφτάρ και του Προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης Aguila Saleh και καταλήγει περνώντας μέσα από την ΑΟΖ μας νοτίως της Κρήτης στα παράλια της Ατάλειας στην Τουρκία.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Τουρκία ρίχνει "γέφυρες φιλίας" προς τον Χαφτάρ ,ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής, αλλά και προς τον Saleh, σε μια προσπάθεια να τους προσαιτεριστεί, διαβλέποντας ότι οι δύο άνδρες είναι πάρα πολύ πιθανό να είναι οι ηγέτες σε Προεδρία και κυβέρνηση στη Λιβύη μετά τις εκλογές.
Η Ελλάδα με την παρουσία της στην "Πρωτοβουλία σταθεροποίησης της Λιβύης", δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις στην εν λόγω χώρα, γεγονός το οποίο θα την βοηθήσει σημαντικά στον διπλωματικό αγώνα της για κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, αφού θα έχει φωνή σε όλες τις πολιτικές διαβουλεύσεις για τη Λιβύη εφεξής.
Ο δρόμος πάντως για την κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από πλευράς Ελλάδας αναμένεται μακρύς και δύσκολος, αφού η εμπειρία μας δείχνει ότι όταν "γαντζωθεί" κάπου ο Τούρκος, δεν φεύγει με την πένα (διπλωματία) , αλλά με την λόγχη.
Η Τουρκία πλέον αναπτύσει το δόλιο σχέδιο προσέγγισης του Χαφτάρ και του φίλου και συμμάχου του Προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης Aguila Saleh, με απώτερο σκοπό εάν ο Χαφτάρ εκλεγεί Πρόεδρος στη Λιβύη, να έχει προλειάνει το έδαφος για νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου Σάρατζ-Ερντογάν για την ΑΟΖ, με το οποίο κλέβουν Τουρκία και Λιβύη μέρος της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης.