Ελληνοτουρκικά

Ο τουρκικός προϋπολογισμός για το 2022 προβλέπει ποσό μαμούθ για την ΜΙΤ-Στόχος ο Ελληνισμός

Ποσό ρεκόρ 825 εκατομμυρίων TL (60,9 εκατομμύρια δολάρια) από τον επενδυτικό προϋπολογισμό της Προεδρίας διατέθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT) στο πλαίσιο του Επενδυτικού Προγράμματος 2022 που υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε τη Δευτέρα η τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Η MİT, στην οποία είχαν διατεθεί 300 εκατομμύρια TL (22 εκατομμύρια δολάρια) από τον επενδυτικό προϋπολογισμό της προεδρίας, αλλά δαπάνησε 631 εκατομμύρια TL (46,5 εκατομμύρια δολάρια) για επενδύσεις το 2021, διατέθηκε φέτος το ποσό των  60,9 εκατομμύρια δολάρια, μια δραματική αύξηση,  όπως ανέφερε η DW.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας έλαβε επίσης 11 εκατομμύρια TL (812.257 $) «για την αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού στο πλαίσιο της καταπολέμησης ναρκωτικών» και 80 εκατομμύρια TL (5,9 εκατομμύρια δολάρια) για «την αύξηση της αντιτρομοκρατικής της ικανότητας .»

Στη διεύθυνση διατέθηκαν επίσης 400 εκατομμύρια TL (29,5 εκατομμύρια δολάρια) από τον επενδυτικό προϋπολογισμό της προεδρίας για «υπηρεσίες πληροφοριών» την περίοδο 2022-2023 και θα επιτραπεί να χρησιμοποιήσει το πρώτο εξάμηνο του ποσού φέτος για να αγοράσει μηχανήματα και εξοπλισμό.

Η εφημερίδα Sözcü ανέφερε τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενη εκθέσεις ελέγχου του Τουρκικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι τα έξοδα προσωπικού της MİT αυξήθηκαν κατά 72% μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, κυρίως λόγω των κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν για την επιστροφή ύποπτων μελών του κινήματος Γκιουλέν. στην Τουρκία από το εξωτερικό.

Η MİT δαπάνησε 768,8 εκατομμύρια TL (56,7 εκατομμύρια δολάρια) για δαπάνες προσωπικού το 2016, ενώ ο αριθμός αυξήθηκε σε 1,3 δισεκατομμύρια TL (95,9 εκατομμύρια δολάρια) το 2020, κυρίως λόγω της απασχόλησης μηχανικών επικοινωνιών, ειδικών ξενόγλωσσων, πρακτόρων πληροφοριών και τοπικών στοιχείων για επιχειρήσεις για την επιστροφή ύποπτων μελών του κινήματος Γκιουλέν από το εξωτερικό, είπε ο Sözcü.

Το κίνημα Γκιουλέν είναι μια θρησκευτική ομάδα που εστιάζει στην επιστημονική εκπαίδευση, τον εθελοντισμό, την κοινοτική συμμετοχή, την κοινωνική εργασία και τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο. Το κίνημα εμπνέεται από τις διδασκαλίες του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρο τους οπαδούς του κινήματος από τις έρευνες  που πραγματοποίησε αυτό για διαφθορά στις 17-25 Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες ενέπλεξαν τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τον στενό κύκλο του.

Απορρίπτοντας τις έρευνες ως γκιουλενιστικό πραξικόπημα και συνωμοσία κατά της κυβέρνησής του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το κίνημα τρομοκρατική οργάνωση και άρχισε να στοχοποιεί τα μέλη του. Ενίσχυσε την καταστολή του κινήματος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, για το οποίο κατηγόρησε τον Γκιουλέν ως εγκέφαλο. Τόσο ο Γκιουλέν όσο και τα μέλη της ομάδας του αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα ή οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας έχει απαγάγει δεκάδες πολίτες της χώρας στο εξωτερικό τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, με τις απαγωγές και τις αναγκαστικούς επαναπατρισμούς  να αφορούν κυρίως ύποπτους υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Ορισμένα θύματα εξαναγκαστικής εξαφάνισης στην Τουρκία μίλησαν ενώπιον του δικαστηρίου αφότου βρέθηκαν υπό αστυνομική κράτηση, αναφέροντας τα συστηματικά και σκληρά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν κατά την ανάκρισή τους από κυβερνητικούς πράκτορες, οι οποίοι, όπως είπαν τα θύματα, περίμεναν μέχρι να επουλωθούν τα τραύματά τους για να τους πάνε στην αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δομή Συστήματος Πληροφοριών Τουρκίας

Αποτελείται από Επιτροπές Συντονισμού, Κρατικούς φορείς (αντίστοιχους με τις επιτροπές συντονισμού και Φορείς εκπαίδευσης πληροφοριών

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ), η οποία σημειωτέον υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο Erdogan, έχει τις παρακάτω διευθύνσεις

       (1) Διεύθυνση Στρατηγικής Ανάλυσης

       (2) Διεύθυνση Αντιπληροφοριών

       (3) Διεύθυνση  Επιχειρήσεων Εξωτερικού

       (4) Διεύθυνση Πληροφοριών Ασφαλείας

       (5)  Διεύθυνση πληροφοριών ηλεκτρονικών και τεχνικών μέσων

       (6) Διεύθυνση πληροφοριών ηλεκτρονικών σημάτων επικοινωνίας και Radar

       (7) Κέντρο  Μελετών Πληροφοριών (επιπέδου ακαδημίας, το οποίο συντάσσει μηνιαίες καταστάσεις που υποβάλλονται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας )

 Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα ότι το 2022 θα είναι έτος κατά το οποίο η Τουρκία θα δώσει μεγαλύτερη ακόμη σημασία  στις μυστικές υπηρεσίες της, τις οποίες χρηματοδοτεί αφειδώς

Έχοντας ως γνώμονα ότι η Τουρκία επιχειρεί επαναπροσέγγιση των σχέσεων της με πολλές χώρες της περιοχής , τις ΗΠΑ, την ΕΕ και με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις  στο εξωτερικό κατά των Γκιουλενιστών τελειώνουν, αντιλαμβανόμαστε πως μεγάλο μέρος των τουρκικών κονδυλίων της ΜΙΤ , προορίζονται για επίτευξη αποελεσμάτων σε σχέση με  την Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...