Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Νέα ειδικού τύπου αμυντική προσέγγιση με την Γαλλία! Η ελληνική διπλωματία στρέφεται στο Παρίσι για βοήθεια στις τουρκικές προκλήσεις μετά το άδειασμα από ΗΠΑ

Με αφορμή την συνάντηση της Γαλλίδας υπουργού άμυνας, Florence Parly, και του Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο ναυπηγείο Naval Group στο Lorient (Βρετάνη) στις 13 Ιανουαρίου 2022, έχουμε μια νέου ειδικού τύπου αμυντική προσέγγιση με την Γαλλία, μετά το φιάσκο με τον αγωγό East Med.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δεν υπήρξε καμία σημαντική νέα ανακοίνωση σχετικά με την προμήθεια Κορβετών/φρεγατών από την Ελλάδα, αναφέρει γνωστή αμυντική ιστοσελίδα, αλλά προφανώς συζητήθηκε μια νέα αμυντική αρχιτεκτονική στην Α.Μεσόγειο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την ιστορία, αναμένουμε την προμήθεια τριών φρεγατών FDI HN και μίας ακόμη, να το επιλέξουμε, στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.

Ολοκληρωτική στροφή της ελληνικής διπλωματίας στην Γαλλία

"Η Γαλλία εκφράζει την επιτομή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πρωινό εργασίας που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

"Η συνεργασία με τη σύμμαχο Γαλλία ενισχύεται καθημερινά και σε όλους τους τομείς", τόνισε  ο Νίκος  Δένδιας.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1483039522581585924?cxt=HHwWiIC5tdOl6JQpAAAA

"Στη συζήτησή μας με τους πρέσβεις της ΕΕ αναφέρθηκα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας στα προβλήματα των Βαλκανίων, αλλά ιδίως στην έξαρση της τουρκικής ρητορικής, η οποία έχει περάσει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα επίπεδο ευθείας αμφισβήτησης κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, έδωσα έμφαση στα ανοίγματα που κάνει η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική, την οποία ακολουθεί κατ' εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα ταξίδια μου τόσο στην Αφρική, όσο και σε διάφορες άλλες χώρες, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα πλέον και για την Υποσαχάρια Αφρική, στην οποία η Γαλλία, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, είναι εξαιρετικά δραστήρια", τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Υπενθύμισε, τέλος, πως η σημερινή συνάντηση είναι σε συνέχεια της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην Ελλάδα και της συνάντησης που είχαν μαζί στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ Gymnich, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.

https://youtu.be/y5ZDsWPYKu8

"Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που βρίσκονται στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων και στηρίζουν την ΕΕ με πολιτικές πρωτοβουλίες", υπογράμμισε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δήλωσή του μετά το πρωινό εργασίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε τη γαλλική κυβέρνηση ότι "η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η γαλλική προεδρία για την εμπέδωση του κοινού μας οράματος, μίας ισχυρότερης και πιο ενωμένης Ευρώπης".

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, μία από τις μεγάλες πολιτικές ατζέντες που συζητήθηκαν σήμερα είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, "μία πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν, η οποία θα μας οδηγήσει στο να αποκτήσει η Ευρώπη χαρακτηριστικά μεγάλης δύναμης, τα οποία σήμερα μπορεί να έχει σε επίπεδο αριθμό, αλλά δεν κατέχει σε επίπεδο ουσίας".

"Για εμάς, η γαλλική προεδρία είναι μία προεδρία μεγάλων τομών για την Ευρώπη", τόνισε και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε ότι η στρατηγική ατζέντα της Ευρώπης, η πράσινη μετάβαση, η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και βέβαια η υιοθέτηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που αποτελούν τις γαλλικές προτεραιότητες, είναι η καρδιά των θεμάτων που απασχολούν το ευρωπαϊκό μέλλον".
"Στη μέχρι τώρα συνεργασία μας αλλά και σ' αυτήν που θα έχουμε το ερχόμενο εξάμηνο με τη γαλλική προεδρία είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθούμε πάρα πολύ κοντά, αφού στηρίζουμε τις γαλλικές προτάσεις, στο να καταλήξουμε σε συμφωνίες"
, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Η χώρα μας ευρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι μετά την γνωστή υπόθεση με τον αγωγό East Med, και η Γαλλία έχει τα φόντα να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκού τύπου αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Μεσόγειο, ενάντια στα τουρκικά σχέδια.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ