Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Κλιμάκωση! Θέλουν οι Ουκρανοί να... "ξεφορτωθούν" το Ντονμπάς; Μπορεί η Ρωσία να καταλάβει όλη τη χώρα;

Σταθερά κλιμακούμενη παραμένει η ρωσονατοϊκή σύγκρουση στην Ουκρανία, με τους αναλυτές πλέον να εξετάζουν το ενδεχόμενο η Ρωσία να μην αρκεστεί στην προσάρτηση του Ντονμπάς και να επιχειρήσει να καταλάβει πλήρως την αποσταθεροποιημένη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

Εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν διατάξει τον ρωσικό στρατό να προωθηθεί βαθύτερα στην περιοχή, η ρωσική στρατιωτική μηχανή πιθανότατα θα νικήσει τον ουκρανικό στρατό και θα προσαρτήσει το Ντονμπάς, αλλά δεν θα μπορούσε να καταλάβει την Ουκρανία, πιθανώς την πιο αντιρωσική χώρα στον κόσμο, ή να βελτιώσει τη θέση της Ρωσίας εκεί ή αλλού, λέει ο Μιχαήλ Πογκρεμπίνσκι, Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πράγματι, μια τέτοια εκτεταμένη εισβολή, λέει ο ουκρανός σχολιαστής εξωτερικής πολιτικής, θα μπορούσε εύκολα να φέρει τη Μόσχα σε πολύ χειρότερη θέση, με τις δυνάμεις της να αντιμετωπίζουν μαζική αντίσταση σε μορφή αντάρτικου πολέμου στις κατεκτημένες περιοχές και η Ουκρανία αμέσως θα μετατραπεί σε μία χώρα άμεσα υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "οι αυξανόμενες αμυντικές προετοιμασίες έναντι μιας βαθύτερης ρωσικής εισβολής αρμόζουν πλήρως στην επικρατούσα γεωπολιτική κατάσταση, ενώ το να μπορούμε να προκαλέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο πόνο από μόνο του είναι πολύτιμο δεδομένου ότι θα έχει αντίκτυπο στη στρατηγική σκέψη των στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αλλά ένα πολύ πιο επιτακτικό επιχείρημα ενάντια σε κάθε ρωσικό τυχοδιωκτισμό είναι το εξής: Μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση δεν είναι λύση στο πρόβλημα της Ουκρανίας. Η Ουκρανία θα παρέμενε εχθρική προς τη Ρωσία και οι αντιδράσεις των Ουκρανών θα έκαναν οποιαδήποτε ρωσική απόπειρα κατοχής εξαιρετικά δαπανηρή".

"Επιπλέον, αν ο Πούτιν αρκεστεί στην προσάρτηση του Ντονμπάς, όπως εκτιμάται ότι θα συμβεί, ούτε αυτό θα λειτουργούσε υπέρ του, επισημαίνει ο αναλυτής. Οι πιο Ουκρανοί ήδη αναγνωρίζουν ότι το Ντονμπάς είναι ένα βάρος, από το οποίο αν αποκοπούν θα είναι καλύτερα".

"Αν προσαρτηθεί το Ντονμπάς, αυτό θα είναι κάτι υπέροχο γιατί θα είναι πιο εύκολο για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ", καταλήγει ο Πογκρεμπίνσκι.

Ραγδαία ανάπτυξη της ρωσική "αρκούδας" στα ουκρανικά σύνορα 

Παράλληλα, οι Ρώσοι συνεχίζουν να αναπτύσσουν στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς μετά τη μεταφορά πυραυλικών συστημάτων Iskander στην Κριμαία, όπως αποκάλυψε χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού του ρωσικού πεζικού εθεάθη στο Βορόνεζ.

Δείτε το βίντεο:

https://twitter.com/worldonalert/status/1482847273503670280?cxt=HHwWkIC-laTvkJQpAAAA

Με το νέο Ψυχρό Πόλεμο Ρωσίας-ΝΑΤΟ να κλιμακώνεται στην ουκρανική γη, οι Αμερικανοί εμπλέκονται ενεργά στο μέτωπο,εκπαιδεύοντας τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις υπό το συντονισμό της CIA, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο.

Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) επιβλέπει την εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής των επίλεκτων ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και άλλων αξιωματικών πληροφοριών.

Αυτό αναφέρει η πύλη «Yahoo News» με αναφορά σε δικές της πηγές - πρώην αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας.

"Σύμφωνα με πέντε πρώην αξιωματούχους πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας που γνωρίζουν την πρωτοβουλία, η CIA επιβλέπει ένα μυστικό πρόγραμμα εντατικής εκπαίδευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για τις ελίτ ουκρανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και άλλο προσωπικό πληροφοριών. Σύμφωνα με ορισμένους από αυτούς τους αξιωματούχους, το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2015 , εδρεύει σε άγνωστη εγκατάσταση στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες”, γράφει.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα, που έχει σχεδιαστεί για αρκετές εβδομάδες, περιλαμβάνει: εκπαίδευση στο χειρισμό πυροβόλων όπλων, τεχνικές καμουφλάζ, διάφορα είδη τακτικών, καθώς και πληροφορίες.

Ωστόσο, προ ολίγου το Υπουργείο Εξωτερικών (MFA) της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διέδωσαν πλήρη παραπληροφόρηση σχετικά με την υποτιθέμενη επικείμενη πρόκληση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για «εισβολή» στην Ουκρανία 

Αυτό μεταδίδει το TASS επικαλούμενο τα λόγια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ας μην ξεχνάμε τι είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι για το ίδιο το θέμα της λεγόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ειδικότερα, διαδίδοντας πλήρη παραπληροφόρηση ότι ετοιμάζουμε μια πρόκληση με επίθεση σχεδόν στον ρωσόφωνο πληθυσμό στο Donbass προκειμένου για να πάρουμε μια δικαιολογία για αυτήν ακριβώς την εισβολή", ο Λαβρόφ απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την πρόσφατη δήλωση των κρατών.

https://youtu.be/y5ZDsWPYKu8

Στην ουκρανική "δίνη" και ο Καναδάς;

Οι τουλάχιστον 200 Καναδοί στρατιώτες που παραμένουν στην Ουκρανία ως «εκπαιδευτές», θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως "άγκυρα" που μπορεί να παρασύρει τον Καναδά σε πόλεμο εξαιτίας ενός λάθους και από τις δύο πλευρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση του Καναδά κάλεσε τους πολίτες της να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Ουκρανία εξαιτίας της «συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας και της στρατιωτικής ανάπτυξης εντός και γύρω από τη χώρα».

Ο σημερινός Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος παρουσίασε τον εαυτό του ως υποψήφιο για την ειρήνη κατά τις τελευταίες εκλογές, ωθείται σε πόλεμο από την ανελέητη προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και τους κροταλισμούς κατά της Ρωσίας, με συνέπεια τη συνεχή ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα.

Ο Ζελένσκι εκπροσωπεί την κυβέρνηση που ανέβηκε στην εξουσία στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα πραξικοπήματος που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ το 2014. Από εκείνο το πραξικόπημα και παρά τις Συμφωνίες του Μινσκ, η κυβέρνηση του Κιέβου αρνήθηκε να διαπραγματευτεί απευθείας με τον λαό της περιοχής του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία, (που ζουν κυρίως Ρωσόφωνοι) και αντ' αυτού διεξήγαγε έναν πόλεμο χαμηλού επιπέδου ενάντια στην αποσχισθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος.

https://youtu.be/jBP1KzfPe4o

Σημειώνεται επίσης ότι, ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος του 2014, η Κριμαία αποσχίστηκε από την Ουκρανία και εντάχθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Κριμαίας ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα, το οποίο υποστηρίχθηκε συντριπτικά από τον λαό της περιοχής.

Είναι φρόνιμο να συγκριθεί αυτή η τακτικη με τη μονομερή αποκοπή Κοσσυφοπεδίου από την πρώην Γιουγκοσλαβία χωρίς δημοψήφισμα, με την παρέμβαση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ να αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα.

Εσθονία και Πολωνία 

Επίσης, στην Εσθονία, ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να αναπτύξουν Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ στη χώρα . Το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Ταλίν ότι πυροδότησε τις εντάσεις.

Το γεγονός ότι η Εσθονία είναι έτοιμη να δεχτεί έως και 5 χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ, με αναφορά στον καγκελάριο του εσθονικού υπουργείου Άμυνας Kusti Salma γράφει  το ERR .

"Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι σε ό,τι αφορά την πολιτική αποτροπής, η περιοχή της Βαλτικής πρέπει να ενισχυθεί. Υπάρχουν σαφή σχέδια για το πώς να γίνει αυτό εάν χρειαστεί... Στην Εσθονία, όλα είναι έτοιμα σε περίπτωση άφιξης μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε 5.000 άτομα. Η Τάπα έχει έδαφος για αποδοχή συμμάχων, όπου είναι δυνατό να αποθηκεύεται εξοπλισμός, όπλα και να διανέμονται σε μονάδες», είπε ο Σαλμα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνουν στην Εσθονία, τότε μπορούν να χτιστούν νέοι στρατώνες για αυτούς. 

Στο Κρεμλίνο, σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή του Εσθονού καγκελαρίου του υπουργείου Άμυνας, κατηγόρησαν τη Δύση για κλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη.

"Όσον αφορά το αίτημα της Εσθονίας και ούτω καθεξής για ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων στο έδαφός της, αυτή είναι ακριβώς η απόδειξη της εγκυρότητας των ανησυχιών μας. Και αυτή είναι η απόδειξη ότι δεν είμαστε εμείς οι αιτίες της κλιμάκωσης της έντασης", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Πεσκόφ .

Επιπροσθέτως στην Πολωνία άρχισαν να μιλάνε για την ανάγκη οι Ουκρανοί να είναι έτοιμοι για την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη χώρα τις επόμενες ημέρες. 

Αυτό αναφέρει  το δημοσίευμα της «PAP» με αναφορά στον επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας Πάβελ Σόλοχ.

«Φυσικά, η κατάσταση είναι αδιέξοδο, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό για το οποίο μιλούσε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες», είπε ο Σολόχ.

Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο σχετικά με το ποια εκδοχή του σεναρίου των γεγονότων θα μπορούσε να είναι πιο πιθανή αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, ο επικεφαλής του Προεδρείου απάντησε ότι «κάθε εκδοχή είναι δυνατή».

«Φαίνεται ότι μια μαζική επίθεση με στόχο την κατάληψη ολόκληρου του εδάφους της Ουκρανίας φαίνεται λιγότερο πιθανή, αν και, φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί, και οι Ρώσοι, όπως πάντα σε τέτοιες καταστάσεις, διερευνούν τις επιλογές τους όσον αφορά την αποσταθεροποίηση της χώρα χωρίς πυροβολισμό, χωρίς να κινηθεί ο στρατός.» - είπε ο Πάβελ Σολόχ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ